Cara buat serunding kelapa sedap untuk makan dengan pulut tanak. Selain itu seunding ini juga juga boleh dijadikan inti kuih. Antaranya inti untuk pulut panggang, inti kuih cucur badak, lawan dengan getuk ubi kayu atau getuk ubi keladi.

Malah boleh jadi sebahagian lauk dalam nasi ambeng dan juga lontong darat. Menurut Mizah Ngatiman empunya resipi, serunding ini boleh tahan lama kurang seminggu jika letak di luar peti ais.

Cara Buat Serunding Kelapa

Bahan -bahan kisar

10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 jari kunyit hidup
Segenggam bilis

Ads

Cara Buat Serunding Kelapa, Sedap Makan Dengan Pulut Tanak. Buat Inti Kuih Pun Boleh

Bahan lain

2sb udang kering
2sb ketumbar
4 helai daun limau purut/optional serai
2 keping asam keping
1 biji kelapa parut putih
Garam dan gula secukupnya

Cara Penyediaan Serunding Kelapa

1. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.

2. Letak asam keping, letak garam dan gula secukupnya.

Cara Buat Serunding Kelapa, Sedap Makan Dengan Pulut Tanak. Buat Inti Kuih Pun Boleh

 

3. Selepas pecah minyak, letak daun limau.

Ads

4. Selepas itu masukkan kelapa lalu gaul rata. Gunakan api kecil dan sentiasa gaul kelapa, takut hangus.

5. Gaul sampai ia basah-basah kering dan sedikit ringan. Tutup api, siap.

6. Hidangkan dengan pulut tanak.

Cara Buat Serunding Kelapa, Sedap Makan Dengan Pulut Tanak. Buat Inti Kuih Pun Boleh

Ads
Tip Ekstra
  • Gunakan kelapa parut putih segar untuk rasa lebih manis dan lemak.
  • Jika mahu tahan lebih lama, boleh sangai kelapa terlebih dahulu sehingga agak kering sebelum digaul dengan bahan tumis.
  • Simpan dalam bekas bertutup kedap udara untuk kekalkan aroma dan rasa.

Kredit resipi & foto: Mizah Ngatiman

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI