Karipap Daun Sup ni nampak sedap, unik dan menarik. Kalau biasa anda makan karipap kulit kosong tu, kali ni boleh cuba karipap daun sup perkongsian saudari Tie Watiezz ni. Mesti lagi wangi! Jom lihat cara-caranya.
Ingin kelainan untuk hidangan minum petang, korang boleh cuba tiga menu yang dikongsikan ini, nampak menarik dan mudah disediakan. Kalau mak-mak buat mesti anak-anak suka sebab sedap dan boleh juga djadikan bekal untuk anak-anak ke sekolah selain sesuai sebagai hidangan munum petang yang memang boleh layan dengan secawan kopi. Rugi kalau korang tak cub ani.
APAM PANDAN BAHAN-BAHAN: BAHAN 1:
180gm gula pasir
100ml air pandan | jus pandan + sedikit pes pandan
1/4 sudu the garam halus
Campurkan semua bahan, didihkan hingga gula larut. Sejukkan.
BAHAN 2:
250gm tepung gandum
125gm tepung ubi | ayak
250ml santan pekat
1 sudu teh yis segera
BAHAN TABURAN:
Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam dan dikukus dengan daun pandan.
CARA MEMASAK:
Siapkan loyang saiz 20 X20, oleh dengan minyak, alas dengan plastic dan olehkan semula dengan minyak.
Campurkan semua bahan 2, adun menggunakan whisk.
Tuangkan air pandan, adun rata dan tidak bergentel.
Tuang dalam loyang yang telah dipasang dengan pemyekatnya sekali..
Biarkan lebih kurang satu jam.
Panaskan pengukus, bila pengukus sudah panas, kukus selama 35 minit dengan api sederhana.
Angkat dan sejukkan, keluarkan dari loyang, potong-potong dan taburkan dengan kelapa parut yang telah diperasakan dengan sedikit garam dan telah dikukus.
Ramai beranggapan susah nak buat Koleh Kacang, tetapi kena gaya dan ikut step yang betul, ia sangat mudah. Tak percaya anda boleh cuba resipi dan cara disarankan dalam resipi yang dikongsikan di bawah ini. Gerenti anda tak percaya hasilnya, apa yang penting cuba dulu membuatnya.
KOLEH KACANG BAHAN-BAHAN : Bahan A :
1 1/2 cawan gula merah
4 sudu makan gula halus | jika nak kurangkan manis boleh dikurangkan jadi 70gm
1 1/2 cawan air
1 helai daun pandan Bahan B :
1 cawan tepung kacang hijau
1sudu teh garam
2 cawan santan pekat
5 cawan air Bahan Tahi Minyak :
1 1/2 cawan santan pekat
Secubit garam garam halus
Campurkan kedua bahan ni dan masak dengan api perlahan dan sentiasa kacau hingga menjadi tahi minyak dan berwarna kekuningan.
Tutup api dan ketepikan.
CARA MEMASAK :
1. Masak bahan-bahan A sehingga mendidih atau gula hancur, tapiskan menjadi 2 cawan air gula (jangan sampai pekat sangat). Biarkan sejuk.
2. Satukan bahan B, kacau hingga sebati tapiskan dalam kuali.
3. Masukkan bahan A ke dalam bancuhan B, kacau di atas api sederhana besar sehingga pekat dan tak melekat di periuk.
4. Jangan terlalu pekat, masukkan 1 1/2 sudu makan minyak supaya berkilat
5. Bila masak tuang ke dalam loyang yang telah dilapik plastik dan disapu marjerin.
6. Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya.
7. Setelah sejuk boleh potong dan hidangkan
INFO: Sebaiknya, buat tahi minyak dahulu. Semasa buat tahi minyak, selepas masak, tapiskannya, ambil minyak lebih kurang 1 1/2 sudu makan dan campurkan dalam adunan Koleh Kacang semasa direnehkan.
Lebihan roti gardenia dah nak expired.Tak tahu nak buat apa? Ini salah satu menu yang boleh cuba untuk buat makan-makan bersama family.Hidang pula dengan kopi panas sebagai pelengkap hidangan.
CARA MEMASAK: 1. Rendam roti yang dicarik-carik ke dalam air masak satu cawan tadi ke dalam mangkuk besar. (Tekan-tekan roti tadi sampai meresap air. Rendam 10 minit sampai kembang) 2. Blender semua bahan yang bertanda * 2 minit. Masukkan bahan blender ke dalam mangkuk yang berisi roti tadi kacau rata. 3. Tuangkan kesemua bahan-bahan tadi ke dalam loyang yang dah disapu dengan mentega. 4. Bakar dalam oven api atas bawah suhu 180° (ikut kesesuaian oven masing-masing) selama 50-60minit / garing. Siap dihidang Kredit: Janna Hanie