Teringin nak makan kek macam orang lama, guna marjerin. Bila makan tidak rasa muak. Itulah kelebihan kek orang lama. Boleh cuba resipi mudah buat kek ini.
Kek Marjerin
Bahan-bahan:
1 cawan gula halus
1 cawan marjerin pelangi
1 cawan tepung gandum -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil baking powder -BELI ONLINE DI SINI
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
TONTON MINIT EKSPRESS: CARA BUAT CHEESY GARLIC BUN
Cara memasak:
1.Pukul gula dengan marjerin jadi putih dan sebati.
2.Masukkan telur sebiji demi sebiji.
3.Pukul bagi rata.
4.Kemudian masukkan tepung,esen vanilla dan baking powder.
5.Pukul sampai sebati
6.Kemudian masukkan dalam loyang.
7.Bakar pada suhu 160° selama 35 minit(ikut oven masing-masing)
Kredit: juraida shukor
ANDA SEDANG MENCARI AIR FRYER, BOLEH KLIK DI SINI.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Boleh Buat Niaga, Kek Mini Coklat & Cheese Leleh Mudah Je Nak Buat
Selalu ada nampak orang buat dan jual kek mini coklat dan cheese leleh dalam bekas kecil. Bagus juga untuk bantu tambah pendapatan keluarga.
Jika anda berniat untuk berniaga secara kecil-kecil dan tak tahu nak jual apa, boleh cuba resipi kek mini coklat dan cheese leleh daripada Habsah Ngah ini.
Resipinya sangat senang dan bahan yang digunakan pun mudah didapati. Boleh cuba selain daripada untuk niaga, tetapi buat makan untuk anak-anak.
KEK MINI COKLAT MOIST
BAHAN UNTUK KEK COKLAT:
1 cawan minyak masak* – beli online di sini
1 cawan gula* – beli online di sini
1 cawan susu pekat* – beli online di sini
1 cawan susu cair* – beli online di sini
1 cawan serbuk koko*
1 ½ cawan tepung gandum | ayak – beli online di sini
1 sudu kecil baking powder | ayak
1 sudu kecil soda bikarbonat | ayak
3 biji telur
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan semua bahan bertanda * . Masak menggunakan api paling perlahan sampai semuanya sebati. Bila dah cantik berkilat boleh tutup api.
2. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat. Ayak semuanya.
3. Satukan telur dalam satu mangkuk. Kacau macam nak buat telur dadar.
4. Tuang tepung yang diayak tadi berselang-seli dengan telur dalam adunan kek tadi. Kacau sampai rata. Adunan yang dimasak tadi tak perlu tunggu sejuk tau.
5. Dah siap campur semua bahan, kacau-kacau bagi sebati. Tapis adunan tadi supaya kek lagi ringan dan tak ada ketul-ketul tepung.
6. Sekarang dah boleh untuk kukus. Kalau guna bekas macam saya, letak dalam 2 sudu besar adunan. Jangan letak banyak, nanti tak muat nak letak topping pula.
7. Kukus selama 10 minit saja dengan menggunakan api besar. Bila dah masak, tunggu sejuk dulu baru letak topping.
BAHAN TOPPING COKLAT:
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak (masak/jagung/sayur)
1 cawan susu pekat manis
½ cawan susu cair
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan semua bahan dan masak dengan menggunakan teknik double boiler atau atas dapur je. Guna api paling perlahan kalau terus atas dapur. Masak hingga larut dan tidak berketul.
2. Angkat dan biarkan suam sedikit. Tapis dulu sebelum dituang ke atas kek tadi supaya tiada ketulan serbuk koko.
3. Tabur coklat rice untuk hiasan. Bolehlah masuk peti. Makan sejuk-sejuk sedap.
KEK MINI CHEESE LELEH
BAHAN A:
4 biji telur (saya guna saiz B je, biasanya untuk kek guna A)
1 cawan gula halus/kastor
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil emulco pandan coconut*
1 sudu kecil pewarna hijau*
*untuk perisa dan pewarna, kalau nak banyak perisa, boleh letak bila adunan dah siap. Bahagi kepada beberapa bahagian dan tambah pewarna dan perisa.
BAHAN B: (ayak sekali)
1 ¾ cawan tepung (saya guna 1 cawan self-raising flour + ¾ cawan tepung gandum)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil cream of tartar (optional, tak letak pun takpa)
BAHAN C:
4 sudu besar minyak masak
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan putar sehingga kental (bukan gebu), dan jika diangkat adunan akan jatuh perlahan-lahan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
2. Masukkan bahan ayak B dan putar hingga sebati. Matikan mixer.
3. Masukkan minyak masak dan kacau laju. Ini untuk membuang angin dan mengelakkan adunan mendap di tengah-tengah.
4. Tuang adunan ke dalam loyang atau bekas plastik untuk kukusan. Tutup permukaan bekas kek dengan plastik. Boleh je gunakan plastik biasa yang dapat waktu membeli belah tu ya, asalkan bersih.
5. Didihkan air kukusan terlebih dahulu. Kemudian kukus kek selama 20 minit atau sehingga masak bergantung kepada saiz bekas.
6. Jika kecil masa lebih singkat dan sebaliknya. Kecilkan api terlebih dahulu, baru buka penutup dan periksa kek sama ada sudah masak atau belum dengan menggunakan lidi, tester atau pisau.
7. Jika lidi bersih tandanya sudah masak, jika melekat pada lidi tanda belum masak, perlu teruskan mengukus lagi.
8. Keluarkan kek yang sudah masak dan terus terbalikkan di atas papan kek, kemudian balikkan semula bagi mengelakkan kek mendap atau kecut. Kalau acuan plastik/kecil tunggal tunggu sejuk boleh letak topping.
9. Bila dah sejuk, baru boleh potong dan tuang dengan krim cheese.
BAHAN CREAM CHEESE LELEH:
250g cream cheese
½ cawan susu pekat manis
½ cawan whipping cream/susu cair/susu full cream
Cheddar cheese | sagat @ terpulang nak letak hiasan apa
CARA MENYEDIAKAN:
1. Mix semua bahan sehingga kembang dan pekat.
2. Tuang pada kek sebagai filling dan topping. Untuk topping, boleh dicairkan lagi dengan menambah susu cair ke dalam adunan.
3. Tabur dengan cheddar cheese yang disagat.
NOTA TAMBAHAN:
1. Pastikan guna telur dari peti ais ya. Sejukkan dulu sekejap.
2. Nak sukat bahan, saya guna cawan minum teh tu je.
3. Mix telur, gula kastor dan ovellate high speed selama 15 minit atau sampai adunan gebu ringan, berwarna putih berkilat.
4. Perlahankan putaran, baru letak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat dan cream of tartar yang dah diayak terlebih dahulu. Tak perlu mix lama-lama. Cukup nampak dah tiada ketul tepung je.
5. Pastu masukkan pula minyak masak. Tak perlu mix lama-lama juga. Bila dah siap, bagi rehat sekejap.
6. Panaskan periuk pengukus. Bila air dah menggelegak, boleh mula mengukus. Pastikan api kuat ye. Kalau bekas kecil-kecil, saya kukus selama 7-8 minit je. Masa tu ikut berapa banyak susunan bekas dalam periuk. Kalau padat, masa kukus tu bagi lebih sikit.
Kredit resipi: Habsah Ngah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
4 Resipi Mudah Sarapan Untuk Anak-Anak, Masak Guna Air Fryer Je
Resipi Mudah Spaghetti Bolognese, Cheezy Wedges, Garlic Bread & Mushroom Soup
Masukkan Bahan Rahsia Ini, Bagi Kuah Mee Bandung Sedap & Lemak
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Kek Majerin Cantik Kejadiannya. Jom Tuang Adunan Ikut Cara Ni.
Nak kek cantik kena sabar masa menuangkan adunannya. Tuang sikit-sikit baru cantik kejadiannya. Lepas tu lorekkan di atasnya, baru cantik kejadian kek majerin tu.
Apa pun kita tengok resipi dari Puan June Ahmad. Siap tunjuk cara tuang. Kata June resipinya sama sahaja dengan Soft Butter Cake cuma dia tukar majerin, salah satu adunan (lapisan tu) boleh letak serbuk koko biar rasa coklat sedikit.
KEK MAJERIN
.
BAHAN-BAHAN :
250gm mentega @ majerin
1 cwn gula kastor (xsuka manis blh kurangkan sikit)
4 biji telur gred A
2 cwn rata tepung naik sendiri (kalau tepung gandum tambah 1st membukit baking powder)
1/2 cwn susu cair
1 penutup botol esen vanila
CARA MEMASAK :
- Pukul majerin dengan gula. Lebih kurang 12 minit.
- Masukkan esen vanila dgn telur satu persatu, pukul perlahan (setiap kali masukkan telur, pukul 1 minit)…
- Masukkan tepung naik sendiri dan susu cair berselang seli sambil kaup balik adunan guna senduk.
- Bahagi adunan kpd 4 bahagian, warnakan ikut suka.
.
- Lenserkan loyang size 7@8 dan letak baking paper.
- Ceduk adunan dgn sudu, tompokkan je dlm loyang @ belang2kan,buat sampai habis.
.
.
.
.
.
3. Bakar selama 50 minit @ hingga masak…
4. Api atas dan bawah, suhu 160-170c. (oven haruslah panaskan 10 minit terlebih dahulu sebelum bakar kek)…
.
Selamat Mencuba!
Kredit resipi & foto : FB June Ahmad
TENGAH MENCARI PERALATAN PERKAKAS MASAK DAN DAPUR TERBAIK, JOM KLIK DI SINI, BELI ONLINE AJE,
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Cara Buat Kek Pandan Bersantan Mudah & Tak Muak
Kek pandan bersantan, menu mudah untuk minum petang. Memang sedap dan mudah untuk dibuat.
Tidak perlu guna planta atau marjerin pun kek dah jadi gebu gebas. Jom kita intai resipi perkongsian oleh Siti Sarah Hamid ini.
KEK PANDAN BERSANTAN
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum – beli online DI SINI
1 cawan gula – beli online DI SINI
200ml santan – beli online DI SINI
2 sudu makan susu pekat – beli online DI SINI
1 sudu serbuk penaik
1 sudu ovalette
Emulco pandan
Pewarna hijau
TONTON Ayam Buttermilk Salted Egg Bestari & Kari Udang Bestari
TONTON Creamy Garlic Butter Chicken
CARA MASAK:
1. Putar telur dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan susu dan ovalette, putar lagi sehingga adunan kembang dan gebu.
3. Masukkan tepung gandum yang diayak bersama serbuk penaik. Masuk sedikit demi sedikit.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Masukkan santan, emulco pandan dan pewarna hijau. Kacau hingga sebati.
5. Letak adunan di dalam loyang 8×8 dan panaskan ketuhar dalam 5-10 minit.
6. Bakar pada suhu 160C selama 40 minit, bergantung pada ketuhar masing-masing.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Kredit resipi & foto: Siti Sarah Hamid via Loyang & Acuan
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Ropa Inti Daging, Mudah Je Nak Buat Kuih Warisan Orang Terengganu Ni
Ini Tipnya NakTelur Rebus Menjadi Dengan Cantik & Senang Dikupas
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: