
Kalau suka makan biskut , tidak semestinya tunggu musim perayaan. Boleh saja dibuat pada bila-bila masa. Biskut yang dikongsi oleh Watie ini hanya menggunakan empat bahan. Tukar sikit rasa, sedap seperti Biskut Arab😂
Bahan-bahan:
Tepung Jagung 2 Cwn
Susu Pekat Manis Separuh Cwn(Mama tak Nak Manis Sangat kalau Nak Manis Taruk 1Cwn Yea)
Butter Separuh Buku Sahaja(Cairkan)
Minyak Sapi 4 sudu Kecil
Cara memasak:
Campurkan Semua Bahan Tadi
Gaul Rata-Rata Dan Uli Menjadi Doh
Pastu Terpulang Ler Nak Buat Bulat Ke ,Atau Di Acukan…Pastu Bakar Ler….Siap…Sedap😂
Kredit : Watie Aiman
#mahn
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Dua Resipi Berasaskan Buah Kurma Yang Sedap dan Berkhasiat

Isi Kandungan
Toggle
Buah kurma atau juga dipanggil tamar adalah makanan sunah yang paling popular. Walaupun kurma bukan makanan ruji di tanah air kita, namun buah ini mendapat perhatian apabila tibanya bukan Ramadan. Khasiat kurma bukan calang-calang. Dalam sebiji kurma terdapat 2 peratus protein, 2 peratus serat dan lebih 57 glukosa. Ini menunjukkan kurma mengandungi kandungan gula semula jadi yang tinggi. Kandungan gula dalam kurma akan ditukar menjadi tenaga serta merta apabila kita memakannya.
Inilah beza gula dalam kurma dengan gula dalam buah lain. Misalnya gula dalam tebu. Gula dalam tebu dikenali sebagao fraktosa yang bermaksud gula itu perlu dipecahkan terlebih dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa untuk diserap oleh tubuh sebagai tenaga.
PENTINGNYA TENAGA SEGERA
Atas sebab itulah, seseorang individu yang berpuasa disunatkan berbuka puasa dengan kurma sebelum mengambil makanan lain. Ini kerana selepas tidak makan dan minum selama 12 jam, seseorang itu memerlukan makanan yang menyumbang tenaga segera kepada tubuh untuk terus beribadat menunaikan solat maghrib dan tarawih yang mempunyai fadilatnya tersendiri.
Selain itu, sumbangan tenaga serta merta pada tubuh melalui buah kurma juga boleh membantu menghalang seseorang itu makan mengikut hawa nafsu yang lapar dan dahaga. Hal ini sekali gus mengelakkan kita makan berlebihan yang boleh menyebabkan tubuh lesu. Selalu berlaku kita makan banyak ketika berbuka puasa namun badan tetap lesu dan tidak bertenaga. Ini kerana kebanyakan makanan yang diambil ketika berbuka puasa adalah karbohidrat. Makanan yang mengandungi karbohidrat memerlukan masa untuk ditukarkan kepada tenaga. Jadi tanpa tenaga segera, memang badan akan terus lesu dan mengantuk.
MAKAN DENGAN KULITNYA
Potasium diperlukan untuk membantu sistem saraf. Selain kurma, potasium juga boleh diperoleh melalui susu dan yogurt. Namun jumlah potasium dalam susu dan yogurt tidak setinggi dalam kurma. Jadi, jika anda perlukan potasium dalam jumlah banyak, kurma adalah sumber terbaik.
Kurma perlu diambil dengan kulitnya untuk memperoleh serat yang diperlukan oleh tubuh. Kurma mengandungi serat yang tinggi. Khasiat daripada hal ini adalah untuk membantu proses pelawasan. Tanpa serat, badan tidak dapat memproses makanan yang dimakan dan membantu melawaskan. Selain itu, kurma mengandungi vitamin A dan C yang bagus untuk kesihatan badan.
BANTU MASALAH KESIHATAN
Individu yang mempunyai masalah hipertensi atau darah tinggi, elok makan kurma setiap hari. Dalam perubatan homeopati, ada yang menghasilkan serbuk daripada biji kurma untuk direndam dan diminum bagi membantu meredakan masalah kesihatan.
Kurma juga dikatakan boleh membantu masalah kesuburan sebagaimana buah tin yang juga tergolong dalam makanan sunah. Kurma boleh dimakan bersama madu, buah badam, gajus atau diolah menjadi pelbagai resipi enak. RASA berikan dua resipi enak daripada buah kurma untuk anda cuba.
KEPINGAN KURMA DAN KEKACANG
BAHAN-BAHAN
300 gram kurma dan kekacang (buang biji dan cencang halus)
1 cawan air
50 gram gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
185 gram mentega (dadu kecil)
125 gram gula perang
1 biji telur
175 gram tepung naik sendiri
1/2 sudu teh soda bikabonat
120 rolled oats
1 cawan kacang pistachio (cencang kasar)
CARA MEMASAK
1. Letakkan parchment paper di dalam loyang empat segi berukuran 2½cm x 16cm x 35cm dan minyakkan di sekeliling loyang.
2. Panaskan ketuhar kepada 195 darjah celcius.
3. Masukkan kurma, air, gula dan esen vanila ke dalam periuk kecil dan kacau di atas api serdehana untuk 10 -12 minit atau sehingga kurma menyerap cecair.
4. Sejukkan sebentar di bawah suhu bilik.
5. Putarkan mentega dan gula perang sehingga gebu. Pukul di dalam telur.
6. Gaulkan tepung naik sendiri, soda bikabonat, rolled oats dan kacang pistachio sehingga rata.
7. Campurkan separuh daripada adunan ke dalam loyang, kemudian gunakan bahagian belakang sudu besi dan tekan adunan perlahan sehingga adunan padat dan menjadi sama rata.
8. Taburkan kacang pistachio di atas adunan dan lapiskan pula di atas adunan kacang pistachio dengan campuran kurma dengan berhati-hati.
9. Kemdian taburkan baki kacang pistachio, dan akhiri dengan meletakkan baki adunan diatas campuran kurma dan kacang sehingga ditutupi sepenuhnya.
10. Bakar di dalam ketuhar pada 175 darjah celcius untuk 35 minit. Sejukkan di dalam loyang. Potong empat segi dan hidang panas atau sejuk.
KEK KURMA LEMBAP
BAHAN-BAHAN
21 biji kurma (dibuang biji, dihiris/dadu dan digaul dengan sesudu tepung untuk elak melekat)
300 gram tepung gandum
**1 sudu kecil soda bikarbonat
**150 gram gula perang
3/4 cawan gula putih
1/2 sk garam
250 gram mentega
1/4 cawan air
4 biji telur saiz B
1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMASAK
1. Ayak bahan ** dan ketepikan.
2. Panaskan gula putih, gula perang dan air sehingga gula cair dan keperangan. Masukkan mentega dan garam. Kacau hingga semua cair sepenuhnya kemudian masukkan kurma. Kacau sebati. Biarkan didih seketika (sehingga naik bau karamel), kemudian tutup api.
3. Sementara itu, bolehlah panaskan pengukus.
4. Masukkan bahan ayak ke dalam adunan gula tadi (masih panas suam) sedikit demi sedikit sambil kaup balik.
5. Dalam bekas lain, pukul telur dan masukkan esen vanila. Tuang ke dalam adunan tadi. Kaup balik lagi sehingga semua sebati. Jangan putar atau pukul dengan kuat. Cukup sekadar adunan sebati.
6. Tuang dalam loyang yang sudah digris dengan mentega.
7. Pastikan air pengukus sudah mendidih, barulah masuk dalam pengukus. Kukus selama sejam (api besar) atau sehingga masak. Jangan kerap buka penutup kukus untuk elak air jatuh atas kek. Buka selepas 1 jam. Kek pun akan naik elok dan cukup masak.
Resipi Kek Lapis Masam Manis, Gerenti Sedap Puas Hati

Kek lapis bolehlah dikatakan sebagai kek orang lama. Membuatnya memerlukan kesabaran. Pun begitu, kek lapis tetap ramai peminatnya.
Dikatakan kek lapis mempunyai cita rasa yang amat memikat kerana bergabung antara rasa masam, manis dan berlemak.
Kek lapis masam manis adalah salah satu kek lapis yang popular dan mempunyai ramai peminat. Melalui usahawan Kek Lapis Ijan, Shahizan Mokhtar, RASA dapatkan resipi kek lapis masam manis yang merupakan kek lapis paling laris jualannya.
KEK LAPIS MASAM MANIS
BAHAN A
14 biji kuning telur ayam
6 biji telur ayam
200 gram gula kastor
1 sudu besar ovalette
Sedikit esen vanilla
60 gram ais sejuk
BAHAN B
500 gram mentega
5 sudu besar kaya
100 gram susu pekat manis
BAHAN C
200 gram tepung gandum
50 gram Horlicks
BAHAN D
Haw Flakes (bulat / petak)
Pewarna kuning
Pewarna hijau
CARA MEMBUAT
1. Pukul BAHAN A sehingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul BAHAN B sehingga kembang. Kemudian masukkan BAHAN C sedikit demi sedikit. Pukul sehingga adunan sebati.
3. Apabila sudah sebati, masukkan BAHAN B dan BAHAN C yang telah dipukul tadi ke dalam BAHAN A. Kaupkan sehingga adunan sebati.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian diletakkan pewarna hijau. Satu bahagian lagi pewarna kuning.
5. Panaskan oven terlebih dahulu. Guna api atas dulu (untuk 3 lapisan awal). Suhu 240 darjah selsius. Tray tengah.
6. Guna loyang 9″x 9″. Masukkan adunan dari warna hijau dahulu (1/2 cawan) dan ratakan. Kemudian masukkan ke dalam oven. Bakar 5 minit. Sentiasa pantau supaya tidak hangus. Angkat.
7. Kemudian tekapkan dengan penekap kek supaya kek rata.
8. Ulang langkah yang sama pada adunan hijau yang kedua.
9. Pada adunan ketiga, baru letak haw flakes. Susun cantik-cantik dan penuh baru ada rasa masam manisnya. Ulang langkah yang sama, pada setiap adunan ketiga.
10. Keluarkan. Alih tray ke bawah. Masukkan adunan keempat. Tukar warna kuning pula. Lakukan langkah yang sama. Buat 3 lapis hijau, 3 lapis kuning. Ulang sehingga habis.
11. Untuk adunan terakhir, turunkan suhu ke 200c. Bakar hingga kek masak. Keluarkan dan sejukkan atas redai.
Membuat kek lapis sememangnya memerlukan kesabaran. Itulah keistimewaan kek lapis. Jika anda ‘terasa penat’ hanya dengan membaca resipi kek lapis ini kerana mengulang langkah selapis demi selapis kek, bolehlah buat saja pesanan daripada usahawan kek lapis, Kek Lapis Ijan di laman facebook Ijan Homemade Cookies.
Sumber: Kek Lapis Ijan
Biskut Red Velvet Crunchy, Resipi Mudah Guna Sukatan Sudu

Biskut Red Velvet Crunchy atau Red Velvet Crunchy Cookies ni adalah salah satu resipi biskut raya yang wajib anda cuba. Jika anda masih tercari-cari, resipi yang satu ni semestinya tidak rugi anda buat. Sangat sedap dan menjadi kegemaran ramai. Berbaloi sangat. Anak-anak suka, orang dewasa pun makan banyak kalau ada biskut ni. Saudari Rozmaliza Omar ada kongsikan resipinya. Jom cuba!
RESIPI RED VELVET CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
- 210gm tepung gandum – beli online disini
- 1 sudu makan serbuk koko – beli online disini
- 2 sudu makan tepung jagung – beli online disini
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat – beli online disini
- 200gm mentega asli / pure butter – beli online disini
- 130gm gula perang – beli online disini
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanilla – beli online disini
- 1 sudu makan susu pekat manis – beli online disini
- 100gm almond flakes – beli online disini
- 60gm cornflakes kisar – beli online disini
- 2 sudu teh red velvet emulco – beli online disini
- 100gm white/dark choc chip – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Putar mentega, gula perang dan esen vanilla hingga sebati.
2.Masukkan susu pekat manis, telur dan red velvet emulco. Putar lagi hingga sebati.
3.Masukkan semua jenis tepung, cornflakes kisar, almond flakes, chocolate chip dan gaul hingga rata.
4.Sudukan adunan atas dulang pembakar. Tekan dengan garpu.
5.Bakar biskut pada suhu 160c selama 20 minit.
6.Bila biskut telah masak, biar hingga betul-betul sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Rozmaliza Omar
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official