Ada yang teringin nak biskut? Bolehlah membakar biskut-biskut pilihan. Kalau suka tidak semestinya tunggu musim perayaan. Boleh saja dibuat pada bila-bila masa. Biskut yang dikongsi oleh Watie ini hanya menggunakan empat bahan. Tukar sikit rasa, sedap seperti Biskut Arab.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung jagung
1/2 susu pekat manis (kalau nak manis boleh letak 1 cawan)
1/2 buku butter (cairkan)
4 sudu teh minyak sapi
Cara memasak:
1.Campurkan semua bahan tadi.
2.Gaul rata-rata dan uli menjadi doh.
3.Kemudian terpulang nak buat bentuk bulat atau sebagainya.
4. Bakar dan siap untuk dihidang.
Kredit : Watie Aiman
#mahn
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Klik sini .
https://www.rasa.my/kek-span-vanila-ikut-sukatan-cawan/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Masak Brownies Kedut Paling Mudah & Tak Perlu Simpan Peti Sejuk.
Nak cuba buar brownies kedut paling mudah? Kalau nak tahu, ni antara manisan paling mudah, guna bahan yang senang dan sedap! Namun ada kalanya resipi yang dicuba tidak menjadi. Bagi anda yang teringin sangat nak buat brownies ni, resipi mudah perkongsian saudari Nur Amira ni boleh dicuba. Dijamin menjadi elok dan rasa tak muak.
RESIPI BROWNIES KEDUT PALING MUDAH
BAHAN-BAHAN:
- 130gm mentega/margerin
- 450gm dark chocolate compound
- 3 biji telur gred B
- 150gm gula perang
- 100gm tepung naik sendiri ( self raising flour)
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega dan dark chocolate compaund. Masak guna kaedah double boiler hingga semua bahan cair.
2. Dalam bekas berlainan, kacau telur dan gula menggunakan whisk / pemukul. Pukul manja-manja dan sekejap sahaja.
3. Rupa telur dan gula yang telah siap dipukul.
4. Campur adunan mentega coklat tadi ke dalam bekas yang mengandungi adunan telur dan gula. Gaul rata hingga sebati.
5. Seterusnya masukkan tepung. Kacau lagi hingga sebati. Jika tiada tepung naik sendiri, boleh juga guna tepung gandum biasa yang telah diayak bersama 1 1/3 sudu teh baking powder.
6. Ambil loyang bersaiz 9×9 dan alaskan dengan baking paper. Tuang adunan brownies tadi.
7. Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 5 minit. Kemudian turunkan kepada suhu 150C dan bakar adunan menggunakan api atas bawah selama 50-55 minit.
8. Brownies kedut siap dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nur Amira
Resipi Kek Pisang Coklat Kluster Kayangan. Sedap!
Sedapnya Kek Pisang Coklat Kluster Kayangan ni. Versi premium sangat. Menurut saudari Ekin Majid resipi ini dikongsi dari saudara Rushdi Lazim dan ia sangat mudah disediakan. Guna bahan-bahan yang ada di rumah je. Nak cuba buat kek ni? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT KEK PISANG COKLAT KLUSTER KAYANGAN
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji pisang
- 120gm gula perang
- 115gm mentega
- 120gm buttermilk ( ½ cawan susu segar + ½ sudu makan cuka. Satukan & biarkan)
- Esen vanilla
BAHAN KERING:
- 160gm tepung gandum
- 25gm serbuk koko
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1/2 sudu teh garam
- 80gm belgian callebout chox (jika tiada, guna choc chip sahaja. Jik guna coklat callebout, rasa lebih sedap)
- 30gm walnut (jika ada. Empunya resipi tak guna sebab tiada)
- Sedikit belgium choc & walnut untuk topping ( empunay resipi guna chip chocolate sahaja)
CARA MEMASAK:
1. Cairkan mentega dan ketepikan.
2. Lenyek pisang menggunakan spatula. Kemudian masukkan gula. Gaul hingga larut.
3. Seterusnya masukkan mentega. Gaul rata diikuti dengan buttermilk. Gaul sekali lagi.
4. Masukkan bahan-bahan kering. Adun sebati. Pastikan tepung tidak berketul.
5. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dioles dengan marjerin atau mentega.
6. Tabur topping yang telah disalut dengan sedikit tepung gandum. Tujuannya supaya topping timbul dan tidak tenggelam ke dalam kek semasa dibakar.
7. Bakar pada suhu 150C-160C selama 40-45 minit. ( masa membakar mungkin berbeza ikut saiz dan jenis ketuhar masing-masing. Cucuk kek guna lidi untuk uji kek sudah masak atau belum.
INFO:
1. Loyag guna yang bersaiz 6 inci.
2. Bahan topping perlu disalut dengan tepung gandum terlebih dahulu sebelum ditabur supaya tidak tenggelam dalam adunan.
Kredit resipi & foto: Ekin Majid
Kredit resipi asal: Rushdi Lazim
Tengah berkira-kira nak cari perkakas rumah & peralatan dapur baru? RASA kongsikan seleksi ‘HOME APPLIANCES’ yang boleh anda miliki dengan harga lebih rendah. Jom shopping!
NANTI DAH ADA GAJET DAPUR BARU, BOLEH MASAK MENU NI:
Chef Kamarul dan Isteri Kongsi Dua Resipi Istimewa Untuk Hari Raya
Cantik Kek Batik Hijau Rasa Berkrim Horlicks
Kalau sebut sahaja kek batik mesti kita teringat dengan coklat atau milo. Kali ini berikan kelainan dengan rasa horlicks yang berkrim.
KEK BATIK HIJAU
BAHAN-BAHAN
- 4 biji telor
- 125g unsalted butter
- 3/4 cawan susu pekat (kalau suka manis letak lebih)
- 2 cawan horlick
- 1/2 cawan tepong gandum
- Esen vanila
- Pewarna hijau
- 1 paket biskut marie
CARA MEMASAK:
- Cair kan butter dalam periuk. Bila sudah cair masukkan susu pekat dan gaul sebati. Ginakan api sederhana.
- Masukkan tepung dan serbuk horlicks ke dalam periuk. Gaul sehingga sebati. Pastikan tidak berketul
- Sambil kacau masukkan telur satu persatu. Pastikan sentiasa kacau takut telur masak.
- Masukkan essen vanila dan sedikut pewarna hijau. Gaul dan tutupkan api.
- Masukkan biskut marrie yang telah dipatah-patah. Kacau sebati dan alihkan kedalam loyangbuang sudah di alas dengan kertas minyak atau plastik.
Kredit resepi: Mimie Suhaimi Hussain
Anda pasti sukakan resipi ini: