Hari ni sis datang mood nak membaking. Tapi nak buat kek apa ya? Kek coklat dah bosan, jomlah ubah selera makan kek yang tak muak ni, kek span perisa coffemix. Nanti bolehlah sedekah pada jiran juga.
Kek Span Perisa Coffemix
Bahan-bahan:
3 biji telur gred B
1 cawan tepung gandum
80g gula
50ml susu segar@cair
1sudu besar ovalett
1sudu kecil baking powder
1 paket coffemix 3in1
3 sudu besar butter/planta/marjerin*(dicairkan)
Cara membuat:
1.Masukkan semua bahan ke dalam bekas kecuali bahan bertanda *
2.Adun sehingga kembang dan gebu.
3.Masukkan butter/planta/marjerin cair tadi.Kaup balik sehingga sebati.
4.Tuang ke dalam loyang yang disapu dengan sedikit butter.
5.Bakar suhu 160-165 masa 45-50 minit(bergantung kepada oven anda)
p/s-pastikan oven dipanaskan dahulu 10 minit sebelum masukkan loyang adunan.
Kredit: Siti Hadirah
INGIN MEMBELI AIR FRYER, BOLEH LIHAT DI SINI.
Resipi Kek Pandan Gula Melaka Lemak Manis Buat Ketagih Nak Makan
Resipi Kek Span Viral Dengan Perasa Oreo. Molek Kejadian & Sedap
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Rendang Ayam Resipi Bonda Kegemaran Ramai
Tidak kira sama ada rendang ayam mahupun daging pasti ramai yang menggemarinya. Lauk ini dibuat banyak dan boleh disimpan dan sejukbeku. Selain makan dengan nasi boleh juga dimakan dengan pulut dan juga roti. Jom cuba rendang ayam resipi oleh Datin Shida ini.
Rendang Ayam Resipi Bonda
Bahan-bahan:-
Seekor ayam dipotong 16 dan dibersihkan
Bahan-bahan kisar:-
30 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
6 batang serai
3 inci halia
3 inci lengkuas
150gm cili kisar
3 biji buah keras
Bahan tumis
Bunga lawang
Kayu manis
Buah pelaga
1 helai daun kunyit
1 batang serai (diketuk)
1 ketul gula kabung (optional)
5 sudu makan kerisik
1 kg santan
Garam secukup rasa
1 helai daun kunyit dihiris halus
Minyak untuk menumis
Cara memasak:-
1.Sediakan kuali, panaskan minyak
2.Masukkan bahan-bahan tumis sehingga naik bau
3.Masukkan bahan-bahan kisar kacau sehingga naik bau
4.Masukkan cili kisar dan kacau sebati sehingga pecah minyak
5.Masukkan ayam dan kacau sebati
6.Masukkan santan dan gula kabung , kacau sebati
7.Masukkan kerisik dan rempah rendang
8.Kacau sehingga rendang separuh kering (slow cook) dan masukkan daun kunyit yang telah dihiris halus
9. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa.
RESIPI BONUS
Rempah Rendang :-
Lada hitam
Jintan manis
Jintan putih
Bunga cengkih
Ketumbar
1.Cuci semua bahan-bahan di atas dan jemur sehingga kering. Selepas itu sangai tanpa minyak
2.Kisar sehingga halus
*Rempah ini boleh disimpan didalam chiller sebagai stok untuk perasa sup & masakan-masakan lain.
SELAMAT MENCUBA!
Resipi Ikhlas dari Datin Shida Yusoff
@missdessertparlour
Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU.
Sedap & Sihat, Jom Buat Nasi Jagung!
Bagi nasi jagung ni, tiada beza dengan nasi yang lain seperti nasi tomato atau nasi minyak, kerana bila digandingkan dengan hidangan ayam masak merah, memang sangat sedap.
Nak buat pun, tak perlu banyak bahan dan hanya guna beras biasa. Jom kita cuba resipi nasi jagung simple daripada Norfazida Gda yang sangat menyelerakan ini.
RESIPI NASI JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
3 cawan beras (saya guna basmathi) – beli online di sini
3 cawan air
1 cawan susu cair – beli online di sini
3 biji bawang merah | dihiris – beli online di sini
2 ulas bawang putih | dihiris – beli online di sini
1 inci halia | dihiris
1 kuntum bunga lawang
2 helai daun pandan
1 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak – beli online di sini
2 sudu besar mentega/marjerin – beli online di sini
1 cawan jagung (saya lebihkan)
TONTON Makan Di Mana Ep 18: Ubah Selera, Perkena Menu Western
TONTON Dapur Rasa Live: Daging Kerutuk
CARA-CARA:
1. Cuci beras dalam periuk nasi. Masukkan air dan susu cair.
2. Panaskan minyak dan mentega/marjerin. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan bunga lawang hingga wangi dan garing.
3. Tuangkan ke dalam periuk nasi tadi. Masukkan juga daun pandan dan garam. Kacau sebati.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Hidupkan suis periuk nasi. Bila nasi dah masuk separuh jalan, masukkan jagung. Teruskan hingga nasi masak keseluruhan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Gembur-gemburkan dan gaul nasi dengan jagung bila suis periuk nasi terangkat. Tutup kembali tudung periuk. Biarkan seketika sebelum dihidang.
6. Boleh taburkan daun sup dan bawang goreng di atas nasi untuk menambahkan lagi aroma. Nasi jagung enak dinikmati bersama masak merah, masak hitam, rendang, ungkep dan lain-lain.
Untuk resipi ayam masak merah, klik di sini
Kredit resipi: Norfazida Gda
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Resipi Kulit Karipap Rangup, Sukatan Cawan & Sukatan Timbang
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Ini Caranya Buat Sup Ikan Tak Hanyir.
Selain goreng bakar atau gulai, ikan juga sedap dibuat sup atau singang, sesuai sangat untuk anda yang tak ada selera makan. Namun sering menjadi masalah, ikan bila dimasak sup ada sedikit rasa hanyir jika tidak dicuci bersih. Agar sup ikan anda tidak menjadi sia-sia, cuba lima tip ini.
Ikan Yang Sesuai
Sebaiknya pilih ikan laut seperti ikan merah, kerap, tenggiri dan beberapa jenis lagi yang berisi putih dan berisi lembut.
Pastikan Ikan Segar
Yang terbaik adalah ikan segar dari pasar kerana ia akan rasa lebih sedap bila dimasak berbanding ikan yang telah difrozen. Pilih ikan yang tidak barbau hanyir, insangnya masih berwarna merah dan tekstur isinya masih kenyal.
Bersihkan Ikan
Cuci bersih ikan dari sisik, isi perut darah dan ingsang ikan di bawah air mengalir hingga betul-betul bersih hingga hilang bau hanyir. Boleh juga menggunakan perahan limau nipis, cuka atau air asam jawa untuk menghidar bau hanyir terutamanya pada ikan air tawar.
Gunakan Bahan Perapan Dan Rempah Ratus
Salah satu cara mudah menghilangkan bau adalah dengan menggunakan bahan tumisan seperti halia, lengkuas, serai, bawang putih, daun limau purut, kemangi atau salam. Fungsinya untuk mengatasi bau hanyir dari ikan.
Selepas Sup mendidih Baru Masukkan Ikan
Tekstur isi ikan sangat lembut. Oleh itu anda perlu masukkan ikan apabila sup telah mereneh. Apabila ikan sudah masak dan cukup rasa segera tutup api dan sup ikan sedia dihidangkan.