Jika anda pernah makan nasi bungkus di Kelantan, anda pasti boleh merasai sendiri kelainan aroma dan rasa gulainya jika dibandingkan dengan gulai-gulai lain. Baunya yang semerbak dan rasanya yang cukup sedap, berbeza dengan nasi bungkus yang dijual di tempat-tempat lain. Jika anda penggemar gulai ayam masakan pantai timur, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Afy Al Habibi ini.

RESIPI GULAI AYAM MEK KELATE

Cara Masak Gulai Ayam Kelate Yang Sedap & Harum Semerbak

 

BAHAN-BAHAN:

  • Ayam (5-6 ketul ayam)
  • 3-4 biji bawang merah (saiz syiling 20 sen) *
  • 1 ulas bawang putih *
  • Sehiris nipis lengkuas *
  • Sehiris halia *
  • Dua hiris nipis serai *
  • Secubit ketumbar *
  • Secubit jintan manis *
  • 3 sekawan
  • Cili kering kisar
  • 2 sudu besar rempah kari
  • Secawan air asam jawa
  • 1/2 relung nisse kampung atau 1/2 sudu besar gula melaka
  • Garam
  • Santan
  • Kerisik
  • Lada siam (jika ada)

 

Cara Masak Gulai Ayam Kelate Yang Sedap & Harum Semerbak

 

CARA PENYEDIAAN:

Ads

1. Kisar bahan-bahan yang bertanda *

2. Panaskan sedikit minyak. Tumis telebih dahulu tiga sekawan sehingga naik bau. Masukkan pula bahan kisar tadi.

3. Setelah garing, masukkan 1/3 sudu besar cili kering kisar.

4. Kemudian masukkan 2 sudu besar rempah kari timbang asli dari Kelantan. Tumis sehingga garing menggunakan api perlahan.

Cara Masak Gulai Ayam Kelate Yang Sedap & Harum Semerbak

 

5. Seterusnya masukkan pula secawan air asam jawa. (secubit asam jawa + secawan air kosong)

Cara Masak Gulai Ayam Kelate Yang Sedap & Harum Semerbak

 

6. Masukkan perasa peringkat pertama iaitu 1/2 relung nisse kampung / 1/2 sudu besar gula Melaka dan secubit dua garam bukit. Tutup periuk seketika. Biarkan pes mendidih perlahan hingga pecah minyak.

Cara Masak Gulai Ayam Kelate Yang Sedap & Harum Semerbak

 

7. Boleh masukkan ayam yang telah dibasuh bersih. Balik-balikkan seketika. Tutup periuk dengan tudungnya. Biarkan ia mereneh selama 20 minit.

8. Masukkan dua sudip santan kotak / pekat. Tambahkan 1 cawan air dan perasa garam gula peringkat kedua. Kuantiti terpulang kepada kepekatan dan selera yang diingini.

9. Akhir sekali masukkan 1/2 sudu kecil kerisik untuk menyedapkan lagi rasa gulai.

Ads

Cara Masak Gulai Ayam Kelate Yang Sedap & Harum Semerbak

 

10. Masukkan lada Siam jika ada untuk menaikkan lagi rasa. Tutup api selepas rasa sebati.

Cara Masak Gulai Ayam Kelate Yang Sedap & Harum Semerbak

Jika anda sedang mencari BLENDER baru yang berkualiti dan murah, boleh cari DISINI.

KREDIT RESIPI & FOTO: AFY AL HABIBI

 

Ads

Artikel menarik untuk anda:

Jom Buat Sendiri Nasi Butter & Ayam Goreng Ala KFC

Resipi Ayam Meraung Yang Wajib Dicuba, Memang Sedap!

Resipi Ayam Bakar Mudah, Berbaloi Cuba

 

Anda juga boleh cuba resipi ini:

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI