Nak perut kempis dan pada masa yang sama sihat dalaman? Boleh cuba amalkan minum air rebusan kunyit ni. Ia menggunakan bahan-bahan semulajadi dan mudah dihasilkan. Namun ia tidak sesuai diminum oleh ibu mengandung.
AIR JAMU KEMPIS PERUT
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan air
- 5cm kunyit hidup | hiris kasar
- 2 cm halia | hiris kasar
- 1/2 biji lemon | potong bulat
- 1 biji buah manjakani
- 2 batang serai | dititik
- 4 ketul gula batu
- 2 sudu teh madu
CARA MEMASAK:
1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan kunyit dan halia.
2. Kemudian masukkan serai dan hirisan lemon.
3. Masukkan buah manjakani, gula batu dan madu.
4. Renehkan sehingga tinggal kira-kira 1 cawan air.
5. Tapis dan sejukkan seketikan. Sedia diminum.
TIP:
- Lemon boleh digantikan dengan pes asam jawa atau limau nipis.
- Boleh diminum dua kali sehari.
- Boleh disimpan dalam peti sejuk tetapi pastikan tidak lebih daripada 3 hari.
- Tidak sesuai diminum oleh ibu mengandung.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Homemade Air Soya Lemak Manis. Enak Diminum Panas Mahupun Sejuk. Hmmm…Nikmat Tak Terkata!
Air soya, minuman yang menyejukkan badan selain memberi sumber protein yang mengenyangkan. Air soya adalah perahan dari kacang soya yang di rebus.
BAHAN-BAHAN:
- 200gram kacang soya
- 2 liter air
- 1 cawan gula
- 3 helai daun pandan yang disimpul
- 1/2 sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kacang soya di dalam bekas dan rendam semalaman, pastikan paras air tu meneggelamkan kacang soya, bila keesokkannye kita boleh lihat, kacang soya telah kembang dan saiznya menjadi 2 kali ganda.
2. Basuh dan toskan air yang berlebihan. Masukkan satu cawan kacang soya yang telah kembang tadi di dalam pengisar, dan masukkan juga 3 cawan air, blender halus, gunakan tapis kain, kalau boleh tapis yang buat air teh tarik tu, kalau takde boleh juga gunakan kain bersih untuk memerah air soya, perah air soya di dalam jug dan asingkan hampasnya. Ulang langkah tadi sehingga semua kacang soya selesai dikisar.
3. Sebelum di masak, seeloknya tapis sekali lagi air soya tadi bagi memastikan tiada hampas soya yang tertinggal. Masukkan air soya di dalam periuk dan tambahkan 1/2 sudu kecil garam serta daun pandan yang siap dicarik dan disimpulkan, gunakan api perlahan dan mestilah selalu di kacau.
4. Setelah sedikit mendidih baru masukkan gula, setelah gula larut, tutup api dan boleh lah disejukkan dan diminum, kalau nak minum soya suam pun boleh.
5. Setelah sejuk, simpan di dalam peti ais dan air soya ni boleh tahan selama 3 hari jika disimpan di dalam botol bertutup. Selamat Mencuba.
Kredit resipi & gambar: Rosmarlina @ jintanmanis.com ( https://jintanmanis.com/2016/06/13/homemade-air-soya-lemak-manis)
Resipi Lai Chee Kang Simple & Sedap Untuk Berbuka
Suka minum Lai Chee Kang? Saudari Salizawati Salleh ada kongsikan resipi yang diwarisi dari arwah ibunya. Resipi ini sangat mudah dan versi mak-mak zaman dahulu yang ringkas sahaja cara penyediaannya. Namun boleh diolah sendiri ramuan mengikut selera masing-masing. Jom cuba! Anda pasti sukakannya.
RESIPI LAI CHEE KANG HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Longan kering – beli online disini
Buah kembang semangkuk – beli online disini
Gula kabung /gula merah – beli online disini
Barli – beli online disini
Gula batu (jika ada) – beli online disini
Biji selasih – beli online disini
Buah kundur – beli online disini
Buah kabung – empunya resipi tapis dan rendam air baru – beli online disini
(sukatan anggaran ikut suka)
NOTA: Boleh juga tambah buah goji, kurma cina, buah teratai, telur puyuh, fungus dan apa-apa sahaja yang disukai.
CARA MEMASAK:
1.Rendam biji selasih, buah kembang semangkuk, longan kering dan barli. Biar kembang seketika. Sambil tunggu kembang, boleh masak benda lain terlebih dahulu.
2. Untuk kembang semangkuk, bila sudah kembang, buang terus bijinya supaya senang untuk diminum. Jangan hancurkan ye, biar berselirat je.
3. Rebus gula kabung, gula batu, daun pandan, barli dan longan kering. Jika guna gula merah macam mak-mak dulu tu, pastikan gula larut dan tapis terlebih dahulu sebab kadang-kadang ada habuk gulanya.
4. Rebus bahan-bahan tadi dan biarkan hingga mendidih.
5. Bila longan dan barli sudah kembang, masukkan biji selasih dan kembang semangkuk. Kacau sekejap dan tutup api.
6. Kemudian masukkan buah kundur yang dipotong dadu dan buah kabung. Kacau lagi.
7. Lai Chee Kang homemade sudah siap disediakan. Boleh dinikmati panas dan juga sejuk. Pasti puas hati.
Kredit resipi & foto: Salizawati Salleh
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Fruits Punch
Minuman yang dihasilkan dari campuran buah-buahan. Memang sangat menyegarkan. Ia sesuai disajikan diu majlis-majlis keraian dan juga dikala hari raya.
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji buah prun | dipotong dadu
- 30gm nanas | dipotong dadu
- 30gm betik | dipotong dadu
- 150gm buah-buahan campuran dalam tin
- 30gm tembikai | dipotong kecil
- 5 biji anggur
- 60gm nata de coco
- 2 sudu makan gula sirap
- 200ml air
- Beberapa ketulan ais
CARA MEMASAK:
- Campurkan semua buah-buahan dan gaulkan rata.
- Tuangkan gula sirap dan kacau rata.
- Masukkan beberapa ketulan ais dan sedia dinikmati.