Bila sebut agar-agar atau puding, mesti terbayang saat menikmatinya sejuk-sejuk. Tak kira apa jua jenis atau perisa, kesemuanya mempunyai rasa yang tersendiri.
Kali ini, Rose Aien Ramli sudi berkongsikan resipi agar-agar pandan kelapa dua lapis yang tampak begitu sedap dan menyelerakan. Sedap dinikmati sejuk-sejuk. Ramai penggemar ni.
Untuk isi kelapa, masakkan bahan-bahannya dan sejukkan. Apabila telah sejuk, boleh sagat menggunakan penyagat kelapa. Jika tiada, boleh gunakan penyagat keju.
Untuk lapisan bawahnya masak bahan-bahan tersebut sehingga larut.
Kemudian, masukkan agar-agar yang telah disagat tadi.
Tutup api dan masukkan ke dalam acuan. Masukkan separuh acuan sahaja.
Manakala untuk lapisan atas, masak bahan-bahan tersebut sehingga larut.
Hidangan petai paling pantas yang boleh kita masak. Tidak perlu bahan yang keterlaluan dan sangat senang untuk di masak. Rasa enak pahit petai, digabung dengan rasa masam, manis dan pedas. Sesuai makan dengan nasi putih atau untuk penggemar tegar petai boleh ratah begitu sahaja.
IKAN BILIS PETAI DAN CILI PADI BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk ikan bilis – goreng garing
Bawang Putih (Hiris)
Bawang Holand (Hiris)
Petai (Belah dua)
Cili Api (Hiris)
Garam
Gula
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang holand, garam, gula dan petai.
2. Masukkan cili api. Dah masak semua masukkan ikan bilis yang sudah di goreng garing tu. Kacau sampai sekata.
Membuat roti gebu memang impian kita apabila membuat roti. RASA berikan resipi mudah untuk anda buat sendiri roti gebu di rumah. Roti begini sedap dimakan begitu sahaja. Kalau tak pun cecah dengan kari. Kalau nak cepat, sapu je dengan mentega atau marjerin. Sedap sesangat.
ROTI GEBU GEBAS
Bahan-Bahan
• 250 gram tepung high protein
• 250 gram tepung gandum
• 80 gram majerin
• 80 gram gula
• 6 gram yis
• 2 gram garam
• 2 gram pelembut roti (Ikut sukatan untuk 500 gram tepung)
• 2 sudu besar susu pekat
• 250 gram air (tambah atau kurangkan sukatan ikut keperluan doh)
Cara membuat
1. Satukan semua bahan di atas dan uli sampai doh betul-betul elastik dan licin.
2. Kemudian bahagi-bahagi doh, rounding dan bentukkan.
3. Biarkan doh kembang.
4. Dah kembang bakar pada suhu 200°C selama 20 minit.
Di musim PKP yang panjang ini luangkan masa untuk mencuba resipi kek yang baru. Kalau buat kek kukus hasilnya lebih lembab, padat dan gebu.
Jadi ceriakan ahli keluarga dengan mencuba 3 sajian kek kukus ini dari Norbaini Rahwi yang juga penulis buku “Kek Mentega Dulu & Kini”, terbitan Alaf 21 dengan tiga lagi resepi kek kukusnya.
1.KEK KUKUS LAPIS MOCHA MOSCOVIC
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
8 biji telur
200 gm gula kastor
1 sudu makan ovalet
Bahan B :
200 gm tepung gandum | diayak
40 gm susu tepung | diayak
½ sudu teh serbuk penaik | diayak
Bahan C :
200 gm mentega
2 ½ sudu makan susu pekat manis
1 sudu kecil pes mocha
200 gm buah-buahan campur (dipotong kecil-kecil)
Serbuk koko untuk di tabur
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersaiz 18 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati. Ketepikan 4. Pukul bahan C hingga putih dan ketepikan.Masukkan pes mocha. 5. Campurkan semua bahan semua bahan, gaul rata. 6. Panaskan periuk kukus, ambil satu cawan adunan dan ratakan di dalam loyang. Ayakkan sedikit serbuk koko dan kukus selama 5 minit. 7. Keluarkan loyang dan tuang 1 cawan adunan, ratakan di dalam loyang, ayak sedikit serbuk koko serta taburkan buah-buahan campur. Kukus lagi selama 5 minit. 8. Ulang sehingga abis adunan. Lapisan terakhir kukus selama 10 minit. 9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek kukus lapis Mocha ini lebih basah, lembut unik rasanya Anggaran kos: RM 25
INFO CHEF :Buah-buahan campur hendaklah dipotong nipis agar rasa buah sekata di dalam kek dan senang di potong.
2.KEK KUKUS PRUN
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
50 gm gula perang
65 gm gula kastor
½ sudu teh ovalet
Bahan B :
100 gm tepung gandum | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
80 gm mentega/marjerin
1 sudu makan susu pekat manis
15 biji buah prun yang telah dilenyekkan
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersaiz 18sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati. Ketepikan 4. Pukul bahan C hingga putih dan ketepikan. 5. Campurkan semua bahan, gaul rata. 6 .Bahagian adunan kepada 2 bahagian. 7. Panaskan periuk kukusan. Ambil satu bahagian dan ratakan di dalam loyang dan susunkan prun, kemudian tuangkan baki 1 bahagian dan ratakan. 8. Kukuskan selama 25 minit atau sehingga masak. 9 .Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Resepi ini tidak terlalu manis, rasa buah prun berkhasiat Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Bahan-bahan seperti telur, gula dan ovelete hendaklah di pukul hingga kembang sekurang-kurangnya 8 ke 10 minit. Dan kemudian diperlahankan mesin pengadun selama 2 minit. Barulah dicampurkan dengan bahan-bahan lain.
3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
75 gm gula kastor
1 sudu teh ovalete
Bahan B :
60 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh coffee emulco
Bahan D :
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping’:
200gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
30gm Nutella
Bahan untuk lapisan:
9 keping keju cheddar
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata. 6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata. 7. Panaskan periuk kukus, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit. 8 .Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit. 9. Setelah masak sejukkan kek.
Topping : 1.Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata. 2.Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek. 3.Siap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 40 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak Anggaran kos: RM 20
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.