Suka makan Kuetiau Goreng? Resipi Simple perkongsian saudari Mariana Zainal ini pastinya boleh anda cuba. Cukup mudah dan ringkas. Tak perlu menggunakan garam dan gula dalam masakan tapi rasanya tetap mantap! Jomlah cuba. Anda pasti sukakan rasanya.
RESIPI KUETIAU GORENG SIMPLE TANPA LETAK GARAM & GULA
BAHAN-BAHAN:
2 paket kuetiau (lebih kurang 1kg) – basuh & toskan
Sedikit hirisan daging – boleh ganti dengan udang, sotong atau ayam
2 peket bebola ikan – potong, goreng sekejap dan toskan
3 keping tauhu – potong, goreng sekejap dan toskan
1.Masukkan bahan kisar ke dalam kuali tanpa minyak kerana minyak sudah dimasukkan semasa kisar bahan tadi. Masak hingga naik minyak dan cili kisar masak elok.
2.Masukkan daging dan masak hingga daging lembut. Boleh guna daging batang pinang untuk menjimatkan masa.
3. Masukkan sos cili dan renjiskan kicap masin. Jumlahnya hingga agak-agak gelap sahaja.
4. Masukkan sos tiram dan sos ikan. Kacau rata.
5. Pecahkan telur. Kacau sekejap dan masukan bebola dan tauhu. Kacau rata.
IKLAN
6. Masukkan kuetiau. Gaul sebati. Jika warna kurang gelap dan kurang rasa, renjiskan lagi kicap masin. Sesuaikan ikut selera.
7. Akhir sekali masukkan taugeh dan daun kucai. Kacau sekejap dan terus tutup api. Boleh tabur daun sup dan cili merah jika suka.
Mee celup memang ketagih kalau kena dengan cara masakannya menggunakan bahan-bahan yang betul! Resepi yang dikongsikan oleh Faziela Lala ini sangat istimewa kerana menggunakan bahan-bahan yang terpilih dari Thailand yang dijamin Halal. Jom kita cuba resepi ini.
RESEPI MEE CELUP THAI
BAHAN-BAHAN:
KUAH: Tulang/Daging/Ayam 1 paket Rempah Sup Thai (Pack Oren) Bwang putih *Diketuk Serai *Diketuk Akar Ketumbar Daun Ketumbar *Diblender Halia Lengkuas Kicap Sotong/ Sos Ikan Kicap Mountain Thai
CELUR: Kangkung/sawi Taugeh Mee/kuew teow/ bee hoon/Meggi Thai PENAMBAH RASA: Lada Jeruk Limau Nipis Bwang Goreng Bwang Putih Goreng Kacang Tumbuk Serbuk Lada Sulah Minyak Cili
CARA MEMASAK: 1. Tumis bawang putih, akar daun ketumbar, serai, halia, lengkuas & 1 paket rempah sup thai sehingga naik bau.
2. Kemudian, masukkan daun ketumbar yang telah diblender untuk menaikkan lagi aroma kuah, kicap sotong & kicap mountain thai.
3. Tambahkan air berserta daging/ayam, garam & serbuk perasa.Rebus sehingga daging empuk. *Bila daging dah empuk, keluarkan & hiris nipis-nipis.
Jika tidak menggunakan pressure cooker pastikan tulang direbus selama sekurang-kurangnya 2 jam untuk memastikan tulang betul-betul lembut dan lerai dengan sempurna.
BAHAN-BAHAN:
1kg tulang dan daging.
1 bungkus bihun
BAHAN REMPAH TUMIS:
2 batang kayu manis
5 biji buah pelaga
3 biji bunga lawang
3 tangkai cengkih
BAHAN KISAR:
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
3 biji buah keras
1 sudu teh jintan manis
1 sudu makan lada hitam
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh jintan putih
½ batang lobak merah | potong dadu besar
2 biji kentang sederhana besar | potong dadu besar
Tomato | potong 4
BAHAN SAMBAL CILI:
4 sudu besar serbuk cili | dibancuh dengan sedikit air
3 ulas bawang putih | dikisar
3 ulas bawang merah | dikisar
½ biji bawang besar | dikisar
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN HIASAN:
200gm lobak masin | dicelur
2 tangkai daun bawang
3 tangkai daun sup
Bawang goreng
CARA MEMASAK SUP:
Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk
Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak
Masukkan tulang, kacau dan biar sebentar.
Masukkan air, lebih kurang 3 cawan.
Bila sup sudah mula mendidih, masukkan lobak merah dan kentang. Masak sehingga empuk.
Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasa
Taburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang.
CARA MEMASAK SAMBAL CILI:
Panaskan satu senduk minyak di dalam kuali, tumis bawang putih, bawang merah dan bawang besar yang telah di kisar, tumis sehingga naik bau.
Masukkan bancuhan serbuk cili dan masak sehingga pecah minyak.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya, lebihkan sedikit gula untuk rasa yang lebih sedap.
CARA CELUR BIHUN SUP:
Rendam bihun di dalam air yang di campur dengan satu sudu serbuk kunyit selama satu jam
Apabila bihun sudah lembut tapis dan celurkan di dalam air yang panas mendidih selama beberapa minit, jangan terlalu lama kerana bihun akan menjadi lembik.
Mi goreng kicap saja, tiada rencah atau sayur pun. Garam dan gula pun tak masuk tapi sedap sungguh pada tekak kita waktu sekolah dulu. Sampai hari-hari boleh makan mi goreng ini waktu rehat.
Bila dah lama tinggalkan alam persekolahan ada masa teringin pula nak makan mi goreng makcik kantin ini. Jangan kempunan, tak dapat makan di kantin sekolah kita goreng sendiri saja di rumah. Mi ini memang nampak gelap tapi rasanya sedap.
Bahan-bahan
2 bungkus mi kuning
3 ulas bawang putih (cincang)
Cili kisar
Kisar pedas (jenama Ikhwan)
Kicap lemak manis (jenama Jalen)
Kicap pekat (jenama Jalen)
Minyak bijan
Cara membuat:
1. Celur mi kemudian tos. Masukkan dalam bekas dan tuang semua jenis kicap. Gaul mi dengan kicap ini sampai rata.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan pes cili kisar hingga naik bau.
3 Masukkan mi kicap tadi, besarkan api dan kacau sebati.
4. Jika nak basah, masukkan sedikit air. Bila mi dah lembut tutup api dan renjis minyak bijan. Siap!
5. Miini memang tak letak garam dan gula hanya menggunakan kicap sebagai perasa. Sukatan kicap boleh sesuaikan kita citarasa.
Bubur lambuk begitu sinonim dengan bulan Ramadan sebagai kelaziman untuk dinikmati sekurang-kurangnya sekali pada setiap Ramadan.Malah, ia menjadi lambang perpaduan dan kesatuan bagi penganut...