Bahan asas tauhu boleh diolah untuk dijadikan pelbagai menu. Selain buat Tauhu Sumbat Ayam Lada Hitam, pelbagai lagi masakan yang boleh dihasilkan daripada tauhu seperti tauhu sumbat, tauhu begedil dan tauhu masak sambal.

Tapi, resipi tauhu sumbat kali ini boleh diolah dan dipelbagaikan. Jika tak makan ayam, boleh sesuaikan ikut cita rasa. Boleh tukar ayam kepada daging, ikan dan lain-lain.

Menu ini sesuai untuk minum petang. Memang mengenyangkan sampai ke malam. Jom kita ikuti resipi perkongsian daripada Nanie Rosnani ini.

BAHAN-BAHAN:

INTI SUMBAT

Isi ayam*

Sos lada hitam* – Boleh beli online di sini

Sos tiram* – Boleh beli online di sini

Serbuk lada hitam* – Boleh beli online di sini

BAHAN GAUL

Daun sup (dihiris halus)

Daun bawang (dihiris halus)

Bawang besar (dipotong dadu) – Boleh beli online di sini

Cili merah (dipotong dadu) – Boleh beli online di sini

Isi tauhu (yang dikeluarkan tadi)

Isi ayam (yang telah di grill dan ditumbuk)

Garam

IKLAN

Lada sulah – Boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

Grill bahan bertanda * sehingga masak. Kemudian, hancurkan kesemuanya. Boleh tumbuk dalam lesung batu juga.

Gorengkan tauhu dan keluarkan isi tauhu di tengah-tengah.

Begini Buat Tauhu Sumbat Ayam Lada Hitam Sedap dan Menyelerakan

Setelah itu, gaulkan kesemua bahan bertumbuk dan bahan gaul sehingga sebati.

Begini Buat Tauhu Sumbat Ayam Lada Hitam Sedap dan Menyelerakan

Kemudian, sumbatkan tauhu tadi dengan inti sampai penuh.

IKLAN

Begini Buat Tauhu Sumbat Ayam Lada Hitam Sedap dan Menyelerakan

Akhir sekali, celupkan tauhu tadi ke dalam telur dan bolehlah digoreng dalam minyak yang panas.

Begini Buat Tauhu Sumbat Ayam Lada Hitam Sedap dan Menyelerakan

NOTA: Untuk resipi tauhu sumbat ini, jika nak tukarkan ayam kepada ikan, daging atau ayam pun boleh. Cara paling mudah, rebus atau kukus ikan dan dan campurkan ke dalam bahan sumbat.

Jika nak guna daging atau ayam, boleh saja gunakan daging cincang yang kita buat burger tu. Caranya, hancurkan dulu daging atau ayam tu, kemudian bolehlah grill.

Selamat mencuba.

Kredit: Nanie Rosnani

IKLAN

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Kuih Siput Kari, Ini Cara Buat Bila Gulung Tak Mudah Patah

Ayam Goreng Bawang Putih, Goreng Sampai Garing, Wangi Aromanya

Phad Thai Udang, Menu Wajib Cuba. Memang Terangkat Habis

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI