Buat peminat Kdrama, hidangan tteokbokki ini pastinya tidak asing lagi.
Sering dihidangkan dalam kebanyakan adegan drama Korea, pastinya ada yang teringin untuk merasai bagaimana tekstur tteokbokki ini.
Menerusi perkongsian daripada Zurina Zulkefli ini, cara membuat tteobokki ini mudah saja sebenarnya. Bolehlah mak-mak buat bersama anak-anak di rumah.
RESIPI CARA BUAT TTEOKBOKKI
BAHAN BUAT RICE CAKE:
1 cawan tepung pulut (nak guna tepung beras pun boleh) – beli online di sini 2 sudu besar tepung gandum – beli online di sini Secubit garam halus Air (tiada sukatan, perlu dituang sedikit demi sedikit untuk dijadikan doh)
Wahai mak-mak sekalian, cuba periksa ada kurma ke tidak di dapur? Ataupun tersimpan elok di dalam peti sejuk sejak dari bulan puasa yang lalu.
Tapi apa nak buat ye dengan kurma lebihan ni? Haa, jangan buang ye. Selain boleh dibuat sebagai minuman sihat, kurma boleh juga dijadikan salah satu bahan untuk kek!
Resipi perkongsian saudari Asmidar Nor, boleh dijadikan sebagai juadah makan petang sempena projek PKP di rumah.
Jom la komee kita buat Kek Kurma Homemade sendiri saja.
1.Lenyekkan kurma lembik tetapi jangan terlalu kasar atau terlalu halus. Ketepikan.
2.Satukan marjerin dan gula. Kacau guna senduk sahaja sampai sebati. Masukkan telur satu persatu, jangan semua sekali ye. Kemudian, masukkan sedikit esen vanilla.
3. Masukkan kurma yang telah dilenyekkan tadi. Kacau sebati. Kemudian, masukkan tepung yang diayakkan tadi. Kacau sebati sekali lagi.
4. Sapu loyang dengan minyak atau alas dengan baking paper. Tuang adunan ke dalam loyang. Kemudian, tabur kurma keras tadi ikut kreativiti masing-masing.
5. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 160C selama 55 minit. (bergantung kepada ketuhar masing-masing).
Peminat makanan pedas, inilah hidangan yang tengah viral dan confirm buat anda tak duduk diam. Sambal Garing Berapi hasil perkongsian Aisha Shukor! Bukan saja simple, tapi sangat membuka selera walaupun dengan lauk ringkas macam telur goreng atau ikan goreng bersama sayur. Kalau anda makan sambal ni, memang boleh ‘angkat’ selera walau hari biasa.
RESIPI SAMBAL GARING BERAPI
Bahan-Bahan
Ikan bilis
Udang kering
20 biji cili api (lagi banyak, lagi ‘power’)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 keping asam gelugur
Gula & garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Tumbuk bawang besar, bawang putih & cili api. Tak perlu halus sangat, biar ada tekstur pedas-pedas tu.
2. Tambah ikan bilis & udang kering, tumbuk sekali supaya mudah bersatu.
3. Panaskan minyak (agak banyak) & tumis bahan tumbuk tadi sampai betul-betul garing. Rahsia sambal tahan lama & padu, mesti tumis lama sikit!
4. Masukkan garam dan 1 sudu gula, kemudian kecilkan api dan masak sampai sambal betul-betul kering dan berkilat.
5. Angkat, tapis minyak, dan sejukkan sebelum masuk bekas. Senang nak simpan untuk makan bila-bila.
6. Siap! Sedia untuk dimakan dengan apa-apa lauk yang anda suka.
Sambal Garing Berapi ni memang sedap dan meyengat, rugi kalau anda tak cuba. Jadi, jom buat hari ni juga! Gempakkan meja makan anda dengan sambal homemade yang confirm meletup dan mudah sangat nak buat.
Siapa yang suka makan makanan laut, mesti suka makan ketam kan? Walaupun nak makan tu penuh cabaran sebab kena kopek kulit ketam tu, namun itulah keseronokan menikmati ketam. Kali ni RASA nak kongskikan resipi Ketam Cili yang simple tapi tetap menyelerakan.
KETAM CILI
Bahan kisar
4 ulas bawang putih
2 biji bawang kecik
4 tangkai cili api
1 inci halia
5 tangkai cili besar
1/2 biji bawang besar
Bahan-bahan
1 sudu taucu
2 sudu sos tomato
Secubit garam
1 mangkuk air
3 ekor ketam
1/2 mangkuk air tepung jagung (jika perlu)
1 biji telur ayam
Bahan hiasan (jika mahu)
Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang
Cara membuat
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
2. Tambahkan taucu dan sos tomato.
3. Perasakan dengan garam.
4. Masukkan air sedikit dan biar kan mendidih.
5. Masuk ketam dan gaul sebati. Biarkan sehingga ketam masak.
6. Kemudian pekatkan kuah dengan air tepung jagung (jika perlu).
7. Pecahkan telur ayam kemudian tuang ke dalam kuah ketam. Gaul rata.
8. Taburkan bawang goreng dan daun sup / daun bawang jika perlu