Nama masakan ini ialah Lagman, yang dikatakan berasal dari Uighyur. Rupanya seperti menu spaghetti atau mi tarik yang dihiasi dengan daging hancur dan juga sayuran.

Menurut perkongsian daripada saudara Kamarul Ariffin Nor Sadan, dia pertama kali merasa makan hidangan ini ketika belajar di Rusia.

Jika disusuri asal-usulnya, kebanyakan sumber mengatakan ia berasal dari Uighyur.

Masakan ni mungkin berasal dari perkataan China, lamian, iaitu mi tarik. Sekarang ia popular di negara-negara Asia Tengah.

 

RESIPI CARA BUAT LAGMAN

BAHAN-BAHAN: (UNTUK 2-3 ORANG)

300g daging
½ paket spageti (atau mi tarik)
1 batang lobak merah – beli online di sini
½ biji kentang – beli online di sini
½ biji lada Belanda (capsicum)
½ biji bawang Holland – beli online di sini
1 batang saderi
3 ulas bawang putih – beli online di sini
1 sudu besar pes tomato
1 tangkai daun ketumbar
1 sudu teh ketumbar

1 sudu teh jintan manis – beli online di sini
Garam secukup rasa

TONTON Dapur Rasa Live: Daging Kerutuk 

IKLAN

TONTON  Istimewa Rasa 20 Tahun: 20 Petua Mudahkan Tugas Di Dapur 

CARA-CARA:

1. Mula-mula, potong dadu lobak merah, kentang, capsicum, bawang Holland dan saderi. Cincang bawang putih. Potong daging dalam bentuk kiub.


2. Biji ketumbar dan jintan manis ditumbuk, dan kemudian letak garam. Ini bahan perencah untuk perap daging. Jika suka lada hitam, boleh letak sekali.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]


3. Lesung batu saya agak besar, jadi saya gaul daging dengan rempah tadi di dalamnya. Perap selama 10-20 minit, sambil tu rebus spageti.


4. Selepas perap, kita goreng kiub daging. Bau dia, memang semerbak. Orang Rusia gemar goreng dulu daging sebelum reneh. Ia menjadikan makanan mempunyai rasa lebih padu.

IKLAN

[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]


5. Selepas daging dah nampak perang, tumis bawang Holland dan bawang putih sehingga layu.


6. Kemudian masukkan semua bahan yang telah kita dadukan tadi. Goreng kilas sehingga semuanya kelihatan empuk.


7. Untuk tambah umami, orang Uighyur tak ada belacan, jadi mereka gunakan tomato. Boleh gunakan tomato segar atau pes/puri tomato. Tomato ada banyak kandungan glutamat. Ini adalah penambah rasa yang semulajadi.


8. Goreng kilas sehingga jadi seperti ini. Nampak tak pati yang telah kering di dinding periuk? Pastikan ada benda itu. Itu semua penting untuk memastikan kuah lagman ni sedap. Lepas tu tambah air dalam 500-750ml.


9. Reneh selama 30-60 minit. Bergantung kepada daging yang anda guna. Kalau daging batang pinang, cepatlah empuk. Jika bahagian lain, mungkin lama sedikit. Nak guna periuk tekanan pun boleh.
10. Masakan ni tak pedas. Tapi kalau nak pedas, ia sesuai dipadankan dengan adzhika. Ini sambal orang Rusia. Cara buat dia, tumbuk cili merah, biji ketumbar, biji halba, dan daun ketumbar. Tambah garam. Itu je.


11. Okay, kita hidang macam ni. Kuah dia ada rasa rebusan daging, masam tomato, kemanisan lobak serta saderi, dan lemak kentang. Rempah ketumbar tadi tu menaikkan rasa. Adzhika tu beri “kick” kepedasan.

IKLAN

Kredit resipi: Kamarul Ariffin Nor Sadan

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:

Suka Makan Ayam Pencen? Ini Resipi Mudah Rendang Cili Api Ayam Salai

Masak Kuah Mee Udang Penang Mari Ikut Resipi Mak. Sedap Tak Terkata!

Guna 4 Bahan, Mudahnya Nak Buat Roti Garlic Rangup

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official