Tidak semua orang akan suka makan ayam pencen, namun masih ada peminatnya. Tekstur ayam pencen tidak sama dengan ayam biasa kerana ayam pencen ni biasanya lebih liat.
Menerusi perkongsian saudara Kamarul Ariffin Nor Sadan ini, masakan yang sesuai dengan ayam pencen ialah masak rendang!
TONTON Dapur Rasa Live:Nasi Dagang Kelantan & Gulai Udang Diraja
CARA-CARA:
1. Ayam pencen dah siap salai. Bau dia semerbak, tapi kalau makan terus ni, mungkin tertanggal gigi dan terseliuh rahang. Kulit dia pun liat. Sebab tu kita masak rendang, reneh dia sampai lembut.
2. Bahan-bahan tadi, kecuali daun limau dan daun kunyit, kita kisar halus. Gunakan air, jangan guna minyak. Masakan kita ni tak gunakan minyak langsung.
3. Sambil kisar, sangai jintan manis. Sangai sampai aroma dia semerbak. Kalau malas sangai, guna sahajalah serbuk jintan manis. Nak letak jintan manis dan ketumbar? Boleh juga.
IKLAN
4. Masukkan jintan dalam pengisar. Campur sekali dengan bahan-bahan tadi. Kisar sampai lumat.
5. Itu dia! Bahan kisar kita letak dalam kuali. Hidupkan api. Godek-godek sikit, sampai panas. Oleh kerana tak ada minyak, kena hati-hati, sentiasa kacau,jangan biar sampai hangit.
6. Ok dah boleh masukkan ayam salai yang telah dipotong kecil. Digalakkan potong kecil supaya cepat lembut. Jangan risau, ayam pencen ni tak hancur punyalah.
7. Letak santan dan masukkan air semangkuk atau sehingga ayam boleh tenggelam.
8. Lebih kurang macam ni (dalam gambar). Ha, masa ni bau dia dah sedap. Terbayang ayam salai masak lemak cili api. Bahan-bahan pun lebih kurang, kan? Sekarang kita reneh 1-2 jam. Nak cepat guna periuk tekanan.
9. Masukkan asam keping, garam, gula secukup rasa. Biar seimbang semuanya. Ayam salai saya tadi, dah ada garam sikit, jadi kena kurangkan sikit garam tambahan.
IKLAN
10. Bila dah hampir kering, masukkan hirisan daun limau dan daun kunyit. Barulah wangi rendang kita ni! Bau segar je. Masak lagi sampai kering.
11. Ada orang dah anggap kering macam ni (dalam gambar) kira dah jadi. Ada yang suka betul-betul kering. Terpulang pada citarasa masing-masing. Saya suka sampai betul-betul kering. Baru padu!
12. Dah siap! Pedas, wangi, dan ada aroma salai. Nikmat apa lagi yang mahu kita dustakan? Makan dengan nasi, ketupat, atau lemang, memang terangkat! Ini alternatif terbaik untuk pelbagaikan hidangan raya.
Gebu dan lembut , bertekstur lembab dan lembut, dan 'cookies garing memang sungguh enak dinikmati. Sememangnya Kolej Yayasan Pahang sentiasa kreatif dan inovatif dalam pembuatan bakeri dan pastrinya. Jom semak resipi yang diberi.
CHOCOLATE KITTY BUN
BAHAN-BAHAN :
280ml air
800gm tepung roti
10 sudu makan gula kastor
2 sudu teh garam
4 sudu makan susu tepung
2 biji telur
4 sudu teh yis segera
20gm mentega
5gm bread improver
5gm bread softener powder
Bahan inti :
500gm pes coklat
250gm coklat gelap
500ml susu segar
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan susu segar sehingga mendidih.
2. Kemudian tuangkan ke dalam coklat gelap yang telah dihiris halus.
3. Kacau sebati dan akhir sekali masukkan pes coklat dan kacau hingga sebati, ketepikan.
Cara masak bun :
1. Masukkan tepung roti,susu tepung,bread improver,bread softener,yis,gula kastor,garam dan butter ke dalam mangkuk mesin pengadun. Putarkan sehingga sebati kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
2. Bahagikan doh kepada 12 bahagian dan bentukkan doh tersebut, bulatkan doh tersebut dan biarkan selama 20 minit atau sehingga naik dua kali ganda
3. Ambil sebiji doh canaikan dan masukkan inti kemudian bentukkan doh tersebut.
4. Biarkan doh selama 30 minit
5. Setelah itu, bakar pada suhu 180 c selama 15 minit
6. Roti siap dibakar dan boleh dihidangkan
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Chocolate kitty bun sememangya menarik selera kanak-kanak dan dewasa
Jenis masakan : Bun roti
Anggaran kos : RM 18.00
INFO CHEF : Pastikan yis tidak bercampur garam untuk elakkan yis mati
RICH CHOCOLATE MUFFIN
BAHAN-BAHAN :
240gm tepung gandum
100gm mentega
145gm gula perang
Garam secukup rasa
22ml minyak masak
2 biji telur
20gm serbuk koko gelap (dark cocoa powder)
20gm susu tepung
10gm serbuk penaik
20ml susu segar
90gm cip coklat
2gm coklat emulco
CARA MEMASAK :
1. Masukkan mentega, gula perang dan putar sehingga sebati,kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit dan putarkan adunan sebati
2. Kemudian campurkan kesemua bahan kering, tepung,dark cocoa , susu tepung, serbuk penaik, garam ke dalam mesin pengandun berselang seli dengan susu segar dan coklat emulco
3. Selepas itu bila adunan dah sebati guna kaedah kaup balik tuangkan sedikit demi sedikit
4. Bakar dalam oven pada suhu 180 c selama 15-20 minit siap untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Kaya dengan rasa coklat asli yang lazat dan aroma yang harum
Jenis masakan : Muffin
Anggaran kos : RM 20.00
INFO CHEF : Jangan kacau terlalu lama bagi mengelakkan adunan menjadi cair.
PISTACHIO COOKIES WITH WHITE CHOCOLATE
BAHAN-BAHAN :
BAHAN A:
230gm mentega
120gm shortening
1gm gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh pewarna hijau epal
BAHAN B
80gm kacang pistachio | dibakar dan tumbuk halus
80gm biskut cream cracker | dihancurkan
90gm cornflakes | diramas
330gm tepung gandum
Bahan hiasan :
250gm coklat masakan putih
250gm kacang pistachio | dibakar dan dihancur kasar
CARA MEMASAK :
1. Pukul semua bahan (A) sehingga berkrim,kemudian masukkan semua bahan (B) dan sebatikan hingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan doh selama 15 minit dalam chiller atau peti sejuk.
3. Canai dan terap doh setebal 2.4sm (1 inci) kemudian susun di dalam loyang dan bakar pada suhu 170c selama 25-30 minit atau sehingga masak.
4.Kemudian sejukkan biskut yang sudah dimasak.
5. Sementara itu cairkan coklat putih dan hancurkan kacang pistachio yang dah siap di bakar, dan celupkan permukaan biskut serta taburkan kacang pistachio di atas permukaan biskut pistachio dan siap untuk dihidang.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Biskut ini sangat rangup dengan rasa pistachio, cornflakes dan cream cracker yang enak.
Jenis masakan : Biskut
Anggaran kos : RM 25.00
INFO CHEF :Simpan biskutdalam bekas kedap udara dan dalam keadaan suhu bilik supaya tahan lama.
AMERICAN CRUMBLE YAM PIE
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
70gm gula aising
150gm mentega
Bahan B:
1 biji telur
Bahan C:
260gm tepung gandum
1 sudu makan susu tepung
Bahan D (crumble) :
70gm gula aising
150gm mentega
200gm tepung gandum
Bahan inti :
2 biji keladi besar
80gm gula perang
25gm mentega
60gm kismis
250gm kacang walnut | dibakar dan ditumbuk
1 biji lemon | diambil jus
100ml susu segar
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
1. Adun bahan A hingga sebati, masukkan bahan B dan putar hingga rata
2. Masukkan bahan C yang telah diayak dan gaul sehingga sempurna
3. Rehatkan doh selama 15 minit
4. Keluarkan doh dan canai di antara 2 helai pembalut plastik mengikut ketebalan dan saiz dan masukkan ke dalam acuan pai dengan kemas dan bakar dengan menggunakan suhu 180°c selama 10 minit.Kemudian keluarkan dari oven dan sejukkan.
5. Sementara menunggu kulit pai masak, sediakan crumble terlebih dahulu dengan mencampurkan kesemua bahan (D)dalam satu bekas dan gaulkan menggunakan hujung jari sahaja hingga menjadi seperti serbuk roti,dan ketepikan dahulu.
Cara masak inti :
1. Kupaskan kulit keladi dan potong menjadi dadu.rebus keladi sehingga masak dan ketepikan seketika.
2. Masaknmentega dan gula perang sehingga larut, kemudian masukkan perahan jus lemon,susu segar ,kismis dan walnut kacau sehingga sebati dengan api yang sederhana besar.
3. Akhir sekali masukkan keladi yang telah direbus tadi dan kacau sebati hingga pekat
4. Kemudian isikan inti ke dalam kulit pie yang dah siap dimasak tadi sehingga penuh, dan taburkan crumble diatas permukaan pai sebelum dibakar sekali lagi didalam oven dengan suhu 180 °c selama 40 minit.
5. Setelah dimasak sejukkan dan siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Inti keladi bersama kacang walnut menjadikan pai ini cukup unik dan sedap rasanya
Jenis masakan : Pai (pastri)
Anggaran kos : RM 25.00
INFO CHEF : Pastri akan menjadi retak jika pai dibakar terlalu lama.
CHOUX PASTRY BASKET
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh pastri :
Bahan A :
95gm mentega
160ml air
1/2 sudu teh gula kastor
Secubit garam
Bahan B
130gm tepung gandum
Bahan C :
3 biji telur
Bahan krim pastri :
Bahan A :
1 biji telur
30gm gula kastor
20gm serbuk kastad
Bahan B :
100ml susu segar
100gm krim putar (whip cream)
1/2 sudu teh esen vanila
Bahan hiasan :
5 biji strawberi | dipotong kecil
10 biji blueberi | dipotong kecil
7 biji anggur hijau | dipotong kecil
10 biji raspberi | dipotong kecil
5 helai daun pudina | dihiris
CARA MEMASAK : Cara masak choux pastri :
1. Masak bahan (A) hingga mendidih. Masukkan bahan (B) dan gaul hingga adunan menjadi pes licin.
2. Masukkan pes ke dalam pengadun kacau hingga suam, masukkan bahan C (telur) sebiji demi sebiji dan adun hingga rata dan sempurna
3. Masukkan adunan kedalam piping yang diletakkan nozzle pelbagai bentuk dan paipkan ke atas dulang pembakar yang telah disapu minyak
4. Bakar pada suhu 200°c selama 20-25 minit
5. Kemudian sejukkan cream puff sebelum dipotong kepada bahagian untuk diisi inti krim pastri dan buah-buahan segar.
Cara masak krim pastri :
1. Adun bahan (A) hingga rata. Didihkan bahan (B) dan campurkan ke dalam bahan (A) dengan perlahan-lahan. Kacau sehingga sebati dan tapiskan, masak semula dengan api yg kecil dan kacau sentiasa hingga ia mendidih dan pekat
2. Alihkan dari api dan masukkan esen vanila.
3. Masukkan krim pastri cream didalam cream puff. Hiaskan dengan buah-buahan dan daun pudina di atasnya.
4. Siap untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 1/2 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Rupanya sungguh menyelerakan dengan pastri berbentuk bakul dan sarat dengan buah-buahan beri
Jenis masakan : Pastri
Anggaran kos : RM 25.00
INFO CHEF : Untuk menghasilkan buah-buahan kelihatan lebih menarik, griskan dengan glis aprikot
RESIPI : CHEF MOHAMAD RIZAM HUSSIN, CHEF NIK NORSHAZIATIE PAUZI, MOHAMAD SAIZI AWANG NOH
TERIMA KASIH :Kolej Yayasan Felda Pahang,
Feldajaya Timur Mempaga,Karak, Pahang.http://www.yayasanfelda.org
Makanan laut kalau dimasak gaya lauk pauk tradisional pun teramatlah sedapnya. Lagi pulak olahan resipinya dari Chef tersohor Chef Nor Asmawati Nor Din atau lebih dikenali sebagai Chef Asma.
Tenaga pengajar dari UNITAR International University ini memang cukup dikenali dengan olahan resipi yang hebat di dunia maya. Ni Chef Asma berkongsi 4 resipi tradisi untuk sotong dan udang, rugi kalau tak cuba.
1. MASAK LEMAK SIPUT SEDUT LABU KUNING
BAHAN-BAHAN
1kg siput sedut | dibersihkan dan dibuang hujung
1/2 biji labu kuning | dipotong kecil
2 biji kelapa | santan secukupnya
1 batang serai | diketuk
1 helai daun kunyit | dicarik
2 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:
5 biji bawang merah
10 biji cili padi
2sm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
Bilas bersih siput sedut, kemudain gaulkan dengan hampas kelapa untuk menghilangkan bau hanyir dan lumpur.
Kemudian basuh bersih dan toskan, kemudian potong bahagian hujung cengkerang.
Kupas kulit labu dan rebus separuh empuk, toskan dan ketepikan.
Dalam periuk masukkan santan, bahan kisar, serai, daun kunyit dan siput. Nyalakan api sederhana.
Apabila mendidih masukkan garam, asam keping dan sayur labu
Masak lagi hingga pekat. Perasakan garam dan gula.
Saiz hidangan : 6-7 orang
Waktu memasak : 10 hingga 15 minit
Cara memasak : Didih dan reneh
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Siput sedut yang berjus dan manis rasanya, terbaik dimasak kuah lemak
INFO CHEF : Selain siput sedut resipi yang sama juga boleh dimasak untuk ketam
SOTONG GORENG BEREMPAH
BAHAN-BAHAN :
1/2 kg sotong
1 biji tomato | di potong kiub
1 tangkai daun kari
1 biji limau kasturi
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan cili kering mesin
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya menumis
Bahan dihiris :
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2.5sm halia
Bahan dibancuh dengan air untuk dijadikan pes rempah:
1 sudu makan rempah kari
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
CARA MEMASAK:
Bersihkan sotong dan potong. Toskan.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dihiris hingga wangi dan kekuningan.Masukkan cili mesin dan tumis lagi hingga garing
Masukkan pes rempah dan daun kari. Tumis hingga pes masak .
Masukkan pula sos tiram, kicap dan tomato. Goreng lagi hingga pecah minyak atau garing.
Masukkan sotong, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga kuah menjadi sedikit kering dan bolehlah dipadamkan api.
Perahkan limau kasturi dan kacau rata. Angkat dan hidangkan panas.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak : 10 hingga 15 minit
Cara memasak : Didih dan reneh
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Kaya dengan rasa rempah dan rasa masam manis serta pedas cili.
INFO CHEF: Air dari sotong akan menjadikan masakan sedikit berkuah jadi tidak perlu masuk sebarang air semasa memasak.
3. KETAM GORENG BERCILI
BAHAN-BAHAN :
4 ekor ketam | saiz sederhana
2 sudu makan sos cili
5 biji cili merah | dikisar
2.5sm halia | dikisar
2 ulas bawang putih | dikisar
1/2 biji bawang besar | dikisar
1 sudu makan madu
Garam dan gula secukup rasa
2 sudu makan tepung gandum | untuk disalut pada ketam sebelum digoreng
Sedikit hirisan daun ketumbar
CARA MEMASAK :
Potong ketam pada dua bahagian dan dibilas bersih, kemudian toskan.
Gaulkan ketam bersama sedikit garam dan salutkan dengan tepung gandum. Goreng hingga agak masak dan angkat.
Kisar bawang besar dan bawang putih, panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar tadi.
Setelah naik bau baru masukkan cili kisar. Selepas itu masukkan madu, sos cili dan air.
Setelah agak pekat baru masukkan ketam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati.
Perasakan dengan garam dan gula. Angkat dan hiaskan ketam bercili tadi dengan hirisan daun ketumbar. Sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak : 10 hingga 15 minit
Cara memasak : Goreng dan tumis
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Kaya dengan rasa sos dan pedas secukupnya
INFO CHEF : Pilih ketam segar yang mempunyai banyak isi untuk rasa yang lebih sedap.
4. GULAI LEMAK UDANG DENGAN PUCUK UBI
BAHAN-BAHAN :
12 ekor udang | saiz XXL
1 ikat pucuk ubi | direbus hingga empuk
1 helai kunyit hidup | dicarik
500ml santan dan air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:
10 tangkai cili padi | ikut kepedasan yang disukai
5 ulas bawang merah
2.5sm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
Masak bahan kisar dan air secukup di atas dapur sehingga cilinya sedikit masak.
Masukkan santan dan udang. Masak hingga mendidih dan masukkan pucuk ubi dan daun kunyit.
Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.
Saiz hidangan : 5 orang
Waktu memasak : 15 hingga 20 minit
Cara memasak : Rebus dan reneh
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan : Gabungan udang dan pucuk ubi, gandingan yang melazatkan sajian.
INFO CHEF : Ketika menyiang udang besar pastikan usus di belakangnya dibuang agar udang benar-benar bersih.
RESIPI : CHEF NOR ASMAWATI NOR DIN
TERIMA KASIH : UNITAR International University, 3-01A Level 2, Tierra Crest, Jalan SS 6/3, Petaling Jaya, Selangor. https://unitar.my
Menghidu baunya saja dah boleh buat perut lapar. Selera terus terbangkit. Ayam goreng terkenal seperti KFC sememangnya menggamit selera. Bau pun dah cukup buat perut rasa lapar dan mulut rasa nak mengunyah. Tapi macam mana kalau ketika itu tengah malam? Jadi kalau tetiba rasa nak makan ayam KFC, tapi restoran tu dah tutup, boleh cuba buat sendiri. Esok-esok barulah makan yang sebenar.
AYAM GORENG ala KFC
BAHAN ASAS
1 ekor ayam
2 biji telur ayam
Minyak masak untuk menggoreng
BAHAN PERAP
• Bawang merah
• Bawang putih
• Halia
• Lada hitam
• Serbuk cili
• Kunyit
• Kiub ayam
• Sedikit garam
CARA MEMBUAT
1. Kisar semua bahan.
2. Perap ayam 30 minit ke atas.
BAHAN TEPUNG GORENG
• Tepung gandum
• Tepung jagung
• Sesudu kecil soda bikarbonat
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua bahan dan gaul sebati.
CARA PENYEDIAAN
1. Ambil ayam yang sudah diperap.
2. Celup ayam ke dalam telur ayam yang sudah dipukul.
3. Golek ayam sepenuhnya dalam tepung.
4. Goreng ayam di dalam minyak masak yang sudah dipanaskan. Ayam mesti tenggelam dalam minyak masak.
Bubur lambuk begitu sinonim dengan bulan Ramadan sebagai kelaziman untuk dinikmati sekurang-kurangnya sekali pada setiap Ramadan.Malah, ia menjadi lambang perpaduan dan kesatuan bagi penganut...