Selalunya kalau kita kurang sihat mesti ada masalah kurang selera makan. Jika dalam keadaan lapar kita akan kekurangan tenaga untuk melawan penyakit. Ini adalah makanan yang akan membekalkan tenaga baik dalam badan.

PISANG
Mengandungi tinggi karbohidrat dalam memberi sumber tenaga pada badan. Pisang uuga mempunyai kalium tinggi yang dapat menggantikan kalium dalam badan yang hilang ketika anda berpeluh, muntah atau dehidrasi. Pisang juga dapat menstabilkan suhu badan anda.

 

LEMON
Mempunyai vitamin C yang dapat membantu meningkatkan ketahanan badan. Lemon juga mempunyai antioksidan yang dapat mempercepatkan pemulihan dan melawan penyakit.

 

HALIA
Ia baik untuk anda yang mengalami muntah, mual dan masalah penghadaman. Minum air halia suam dapat memberi rasa selesa dan menjaga kesimbangan cecair dalam badan.

IKLAN

 

IKAN
Mengandungi karbohidrat yang mudah dihadam oleh saluran penghadaman. Ia juga membantu untuk mengelakkan rasa mual dan muntah serta memberi tenaga pada badan.

 

IKLAN

TEH PANAS
Minum teh mengurangkan rasa sakit tekak dan memulihkan saluran pernafasan. Rasa teh yang hangat dapat membantu rasa lebih selesa ketika anda sakit. Antioksidan yang ada pada teh hijau juga dapat meningkatkan ketahanan badan untuk melawan jangkitan dan memenuhi keperluan cecair dalam badan.

 

AIR KELAPA
Air kelapa adalah minuman yang sempurna untuk diminum apabila anda sedang sakit. Selain rasa yang manis dan beraroma, ia juga mengandungi glukosa dan elektrolit yang diperlukan untuk menambah cecair dalam badan.

 

IKLAN

SUP AYAM
Mengandungi asid amino yang dapat mngurangkan lendir dan melawan jangkitan. Ia juga membantu menjaga kelembapan hidung dan mencegah dehidrasi.

 

RESIPI SUP AYAM YANG ANDA BOLEH CUBA:

Sup Ayam Serai. Berkesan Untuk Rawat Batuk & Selsema.

Sup Mi Suah Ala Cina Sempoi & Menyegarkan