Sup Mi Suah Ala Cina Sempoi & Menyegarkan

Sup sederhana masak ala cina yang menyegarkan dan sesuai makan ketika masih hangat.

SUP MI SUAH ALA CINA

BAHAN-BAHAN:

  • *5 biji bawang merah (ditumbuk)
  • *8 biji bawang putih (ditumbuk)
  • *Sedikit halia muda (ditumbuk)
  • Sos tiram
  • Minyak Bijan
  • Garam
  • Lada sulah
  • Ayam (terpulang suka bahagian mana)
  • Daun sup
  • 1 kiub pati ayam
  • Sawi
  • 2 biji telur
  • Lobak merah

Sup Mi Suah Ala Cina Sempoi & Menyegarkan

 

Ads

CARA MEMASAK:

1. Panaskan sedikit minyak dan renjiskan dalam 3 kali renjis minyak bijan dan tumiskan bahan yang sudah ditumbuk.

Sup Mi Suah Ala Cina Sempoi & Menyegarkan

 

2. Bila sudah naik bauk letakkan 3 sudu besar sos tiram dan satu kiub pati ayam.

Sup Mi Suah Ala Cina Sempoi & Menyegarkan

 

3. Masukkan bahan-bahan lain seperti lobak merah, bebola ikan dan ayam.

Sup Mi Suah Ala Cina Sempoi & Menyegarkan

4. Selepas itu masuk 3 cawan besar air. Lebih sedikit supaya ayam empuk dan mi suah itu nanti akan kembang dan menyerap air. Masuk garam secukup rasa.

Sup Mi Suah Ala Cina Sempoi & Menyegarkan

 

Ads

5. Sudah mendidih dan masak dalam 20minit sup itu, masuk sayur dan pecahkan 2 biji telur. Biar masak sekejap.

Sup Mi Suah Ala Cina Sempoi & Menyegarkan

 

6. Kemudian masukkan mi suah. Masuk tidak sampai seminit, kacau dan tutup api. Mi suah jangan bagi kembang nanti kurang sedap. Renjiskan sedikit lada sulah ikut citarasa anda.

Sup Mi Suah Ala Cina Sempoi & Menyegarkan

 

Ads

7. Akhir sekali taburkan daun sup dan bawang goreng (kalau suka)

Sup Mi Suah Ala Cina Sempoi & Menyegarkan

INFO: Untuk rasa pedas boleh makan bersama cili potong dengan kicap cair.

KREDIT RESIPI & GAMBAR: Aisha Shukor

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI