Tauge adalah sayur yang sangat mudah didapati dan boleh diperolehi dengan harga yang murah. Walaupun ringkas, tapi sayur ni sangat sedap dan boleh dipelbagaikan cara masakannya. Salah satu menu yang sedap ialah Tauge Tumis. Tak perlu masak lama pun. Sekejap sahaja dah siap. Ditambah pula dengan campuran aneka makanan laut, menambahkan lagi keenakan menu ni. Anda boleh cuba!

 

TAUGE TUMIS MAKANAN LAUT

BAHAN-BAHAN:

  • 300gm tauge
  • 100gm kucai
  • 10 ekor udang saiz sederhana
  • 2 ekor sotong saiz sederhana
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu teh sos ikan
  • 3 ulas bawang putih | dicincang halus
  • Serbuk lada putih secukup rasa
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak untuk menumis

 

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang utih sehingga garing.
  2. Kemudian masukkan udang dan sotong. Masak sehingga separuh masak.
  3. Masukkan sos tiram, sos ikan, serbuk lada putih dan minyak bijan. Gaul hingga sebati.
  4. Akhir sekali, masukkan tauge dan kucai. Perasakan dengan garam jika perlu.

Info chef: Elakkan memasak tauge dengan terlalu lama kerana ia akan menjadi lembik dan kurang enak.