![Untitled design (1)](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/08/18109.jpeg)
Jika tiada selera, hidangan pekasam daging ni boleh membangkitkan selera makan anda. Tak perlu beli kerana anda boleh hasilkan pekasam daging ini secara homemade menggunakan resipi perkongsian saudari Roses Eagle. Mudah je, Jom cuba.
RESIPI PEKASAM DAGING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1 keping daging
- 1-2 biji limau nipis
- Garam kasar secukupnya
- 1 cawan beras
- 5 keping asam gelugur
CARA MEMASAK:
1. Basuh daging dan hiris nipis. Basuh dengan limau nipis. Jika tiada, boleh guna asam keping, asam jawa atau tepung gandum. Kemudian toskan.
2. Gaulkan daging yang di tos tadi dengan garam kasar dengan secukupnya. Elak letak garam terlalu banyak kerana daging akan jadi terlalu masin. Masukkan juga asam gelugur. Letak dalam bekas berpenutup dan simpan dalam peti sejuk semalaman.
3. Keluarkan daging yang diperap dan basuh dengan air bagi menghilangkan lebihan garam. Tos dan ketepikan.
4. Ambil kuali dan goreng beras sehingga garing dan keperangan. Pastikan beras tidak hangit supaya rasa pekasam jadi sedap. Beras tidak perlu dibasuh.
5. Bila siap digoreng, tumbuk atau kisar kasar beras tadi.
6. Gaul beras tumbuk bersama daging hingga rata dan bersalut sempurna.
7. Masukkan kembali daging ke dalam bekas. Tutup rapat dan peram dalam peti sejuk selama 2-3 hari.
8. Untuk menikmatinya, panaskan minyak dan goreng hingga garing dan keperangan. Hidangan pekasam daging ini enak dimakan bersama nasi panas.
Kredit resipi & foto: Roses Eagle
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Gulai Daging Cincang Rebung Versi Utara. Memang Sedap!
![Resipi Gulai Daging Cincang Rebung Versi Utara. Memang Sedap!](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/02/Untitled-design-2.png)
Terasa nak makan Gulai Daging? Meh cuba resipi Gulai Daging Cincang Bersama Rebung ni. Menurut empunya resipi; Mama Ayu Kitchen, ini adalah masakan versi utara. Wow! Tengok gambar pun dah tahu sedap. Jom cuba!
GULAI DAGING CINCANG BERSAMA REBUNG VERSI UTARA
BAHAN-BAHAN:
- Daging cincang ( anggaran harga RM10)
- 2 batang rebung ( warna kuning)
- Santan secukupnya ( anggaran RM2)
- 1 paket rempah kari pedas Babas
- Garam & serbuk perasa secukupnya
BAHAN KISAR:
- 3 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 4 sudu makan cili boh
- Sedikit belacan
BAHAN TUMIS:
- 4 sudu makan minyak masak
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 batang kulit kayu manis
- 4 tangkai daun kari
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan kisar. Kacau rata anggaran 5 minit.
- Seterusnya masukkan rempah kari.
- Bila rempah dah naik bau, masukkan daging cincang bersama 1 garpu. ( penggunaan garpu bertujuan untuk cepatkan daging empuk)
- Biarkan daging masak dalam 45 minit atau hingga lembut. Semasa proses ini, tutup penutup periuk.
- Bila dah lembut, masukkan santan dan tambah air secukupnya. Biar hingga mendidih seketika.
- Seterusnya masukkan rebung, garam dan perasa mengikut citarasa masing-masing.
- Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mama Ayu Kitchen ( FB: Ayu Ariana Erika Farisha)
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
Idea Hebat Pencuci Mulut Lemak Manis Santan Kelapa
![Idea Hebat Pencuci Mulut Lemak Manis Santan Kelapa](https://cdn.rasa.my/2019/01/Untitled-design-32.jpg)
Menu pencuci mulut berasaskan santan kali ni memang gerenti sedap. Dahlah ringkas bahannya, mudah pula membuatnya.Esok hujung minggu beli santan lebih sedikit. Boleh buat 5 ‘dessert’ Melayu tradisional yang menceriakan hari minggu anda sekeluarga. Jom ‘try’ ya…
1. ASAM GUMPAL
BAHAN-BAHAN :
- 200 gm sagu biji
- 100 gm kacang hijau
- Garam dan gula nisan secukupnya
*Gula nisan dibuat dari mayang kelapa dan dijual dalam pembalut berwarna warni
Bahan kuah :
- 2 cawan santan
- 2.5 sm halia /dimayang halus
- Satu sudu teh halba
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Kacang hijau seeloknya direndam dahulu, baru direbus sampai empuk.
2. Masukkan garam dan gula nisan secukup rasa.
3. Masak sampai kering dan kemudian bulatkan kecil-kecil
4. Sagu biji yang ditoskan tadi, siramkan air panas. Jangan banyak sangat nanti lembik sagunya.
5. Gunakan plastik, ambil sagu itu kemudian kepalkan.
6. Selepas itu leperkan sedikan dan isi dengan inti kacang tadi.
7. Kepalkan dan bulatkan balik, jika tidak menggunakan plastik sagu akan melekat di tangan.
8. Susun dalam loyang dan kukus dalam 15 hingga 20 minit atau sehingga sagu masak.
Cara buah kuah :
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk,nyalakan api dan kacau jangan biar santan berketul.
2. Kemudian bila sudah mendidih masukkan sagu yang dikukus tadi
3. Boleh dimakan panas-panas atau sejuk
INFO CHEF : Inti asam gumpal biar dibuat manis sedikit baru lebih sedap.
Saiz hidangan : 20 biji
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Pencuci mulut lazat dimakan semasa kuih inisejuk atau panas.
2. BUBUR KACANG HIJAU DURIAN
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan kacang hijau/ rendam dahulu sejam
- Air secukupnya untuk merebus kacang hijau
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan santan cair
- 1 ketul gula Melaka
- ½ cawan gula pasir
- 1 sudu makan minyak masak
- 2 helai daun pandan /belah dan simpul
- 1 sudu teh garam
- Isi durian secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Rebus kacang hijau bersama air, garam dan masukkan 1 sudu makan minyak masak (untuk cepat empuk).
2. Bila kacang telah empuk dan kembang, masukkan gula pasir
3. Masukkan gula Melaka yang diracik, kacau hingga gula larut dan sebati.
4. Masukkan isi durian, masukkan pula santan cair ke dalam periuk bersama daun pandan.
5. Masukkan santan pekat dan gaul sebati. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
6. Setelah siap bolehlah dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Didih
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Bubur kacang hijau jadi makanan lepas buka istimewa terutamanya waktu moreh
INFO CHEF : Tambahan durian mengenakkan bubur kacang hijau. Mudah dan ringkas disediakan.
3. AGAR-AGAR SANTAN
BAHAN-BAHAN ;
- 10-12 gram agar-agar
- 1 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 1 biji telur
- 3 1/2 cawan air
- 1 1/4 cawan gula (kurangkan sedikit jika tak suka manis)
- 1/2 sudu kecil garam
- 2-3 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Basuh agar-agar dan masukkan ke dalam periuk bersama air. Jika gunakan agar-agar serbuk, terus tuangkan sahaja.
2. Masak sehingga mendidih dan agar-agar larut. Masukkan gula, daun pandan, perasa pandan, garam dan santan cair. Masak sehingga sebati.
3. Pukul sedikit telur bersama santan. Tapiskan supaya tiada ketulan apabila masak nanti.
4. Tuang bancuhan santan dan telur ke dalam agar-agar dan kacau sehingga mendidih selama beberapa minit.
5. Tuang ke dalam acuan kecil dan sejukkan.
Saiz hidangan : 6 orang
Masa memasak : 10 minit
Cara memasak : Didih dan didinginkan dalam peti sejuk
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa santan berlemak dan daun pandan beraroma wangi
INFO CHEF : Sedap dimakan sejuk. Jika mahukan warna, boleh sahaja meletakkkan pewarna hijau atau gunakan gula Melaka untuk warna perang untuk agar-agar santan gula Melaka
4. PENGAT DELIMA DENGAN BUAH-BUAHAN SUNNAH
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji delima /diambil isinya
- 1 biji santan kelapa
- 15 biji kurma /dibuang biji
- 10 biji buah tin kering /dipotong
- 20 biji gajus goreng @ bakar
- 2 helai daun pandan/ disimpul dan diikat
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
1. Ambil periuk dan masak buah-buahan bersama santan, gula, daun pandan dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.
2. Masak dengan api yang sederhana.
3. Apabila mendidih tutup api dan pengat sedia dihidangkan.
Saiz hidangan : 6 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Reneh.
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Ramuan makanan sunnah yang manis berlemak
INFO CHEF : Bahan ramuan buah delima, kurma, buah tin adalah amalan pemakanan sunnah yang lazat lagi menyihatkan. Inspirasi menu hebat yang direka chef hotel The Pearl.
5. PUDING SAGU GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN :
- 1 cawan sagu /dibilas air dan tos
- 3 cawan air
- Sedikit garam
Bahan gula Melaka:
- 250 gm gula Melaka/ketulan besar (diracik halus)
- 1 cawan air
- 1 helai daun pandan /disimpul
- 1 tin susu cair
- Secubit garam (jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara masak sagu :
1. Masak dalam api perlahan dan sentiasa kacau hingga sagu kembang.
2. Toskan dan bilas untuk buang kanji dan kemudian sejukkan.
Cara masak gula Melaka :
1. Masak semua bahan dalam api perlahan sehingga gula melaka cair .
2. Reneh hingga pekat, sejukkan.
Cara penyediaan :
1. Sudukan sedikit sagu dalam mangkuk atau gelas.
2. Tuangkan susu perlahan-lahan
3. Tuangkan sedikit sirap gula Melaka sedikit atau ikut kemanisan yang anda suka.
Saiz hidangan : 4 mangkuk kecil
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Sedap dimakan dingin, lemak manis.
INFO CHEF : Boleh gunakan santan gantikan susu. Masakkan santan sekejap dengan daun pandan dan sedikit garam.
Cara Buat Paru Goreng Crispy Yang Ralit Bila Dimakan
![Cara Buat Paru Goreng Crispy Yang Ralit Bila Dimakan](https://cdn.rasa.my/2024/03/Untitled-design-2024-03-20T151332.019.jpg)
Paru goreng rangup ini boleh jadi macam jajan, makan begitu saja. Bila dah mula makan memang ralit, tak sedar habis sebalang.
Keenakan paru goreng ini juga buat ramai yang cuba membuatnya sendiri tapi akhirnya mengeluh tak menjadi.
Sebenarnya untuk menghasilkan paru yang rangun ini ada caranya yang perlu diikuti terutama waktu menggoreng. Boleh ikut panduan yang dikongsi oleh Norlela Abdullah ini. Katanya jika dah mahir membuatnya, ia boleh dijadikan bahan jualan untuk tambah pendapatan.
Cara buat paru goreng crispy
Bahan-bahan
Paru
Bawang putih
Serbuk kunyit
Serbuk ketumbar
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Serbuk cili
Tepung beras
Garam
Serbuk perasa
Cara membuat
1. Rebus paru. Sejukkan dalam chiller semalaman supaya senang hiris bila sudah keras.
Tip: Jika tak dimasukkan dalam chiller sukar untuk dapat paru dengan hirisan yang nipis. Pastikan hiris senipis yang mungkin dengan pisau tajam.
2. Kisar semua bahan rempah dengan sedikit air.
3. Gaul bahan dikisar dengan paru yang dihiris nipis.
4. Goreng paru dalam minyak yang betul-betul panas. Bila hampir masak boleh kecilkan api. Pastikan paru keras seperti kerepek baru angkat. Jika tidak paru tak rangup.
5. Angkat, tos dan simpan dalam bekas yang kedap apabila sejuk. Boleh makan begitu saja atau buat lauk.
Selamat mencuba.
Sumber: Norlela Abdullah