Kuih Bakar Pandan memang sedap. Kalau jumpa yang cukup lemak manisnya, lembut, wangi bau daun pandan, memang puas hati. Namun bagi yanga mengalami alahan, agak susah nak jumpa Kuih Bakar Pandan yang dimasak tanpa menggunakan telur namun mempunyai tekstur yang sempurna serta menepati selera dan citarasa. Ada yang nak cuba buat sendiri guna resipi perkongsian saudari Nuraishah Binti Ibrahim ni? Tak susah pun. Jom cuba!
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan dalam bekas dan kacau hingga sebati serta tidak berketul. 2. Tapis campuran tepung supaya adunan yang dihasilkan lebih mulus. 3. Ambil loyang yang bersesuaian. Sapukan marjerin dengan banyak di permukaannya. 4. Tuang adunan Kuih Bakar Pandan tadi. 5. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 180C selama 45 minit atau hingga kerak kuih menjadi garing.
6. Angkat dan sejukkan seketika sebelum dipotong serta dinikmati.
Kalau korang suka makan Bingka Jagung, ini resipi Bingka Jagung sukatan cawan yang mudah korang nak buat sendiri di rumah. Lagi pun nak beli bingka sepotong boleh tahan harganya, kalau buat sendiri baru puas makan. Buat lebih boleh sedekah pada jiran-jiran atau bawa bekal ke pejabat.
BINGKA JAGUNG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan gula
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu besar mentega
4 biji telur
Secubit garam
1 tin jagung krim manis
Biijan untuk hiasan
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK: 1. Satukan kesemua bahan kecuali jagung krim dan bijan. Kisar sampai sebati. 2. Tuangkan adunan dalam mangkuk besar dan masukkan jagung krim. Gaul sebati. 3. Tuangkan dalam periuk dan panaskan atas dapur dengan api perlahan. 4. Sentiasa kacau hingga timbul wap dan sedikit kental. Tutup api. 5. Sapikan mentega dalam loyang pembakar, tuangkan aduanan tadi di dalamnya. 6. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C selama 45 minit hingga 1 jam. 7. Setelah masak, guna api atas selama lima minit. Kemudian tutup ketuhar. 8. Biarkan sejuk baru potong dan sedia dihidangkan.
Minyak Bijan memang sedap dan boleh digunakan dalam pelbagai jenis masakan. Letak dalam masakan berkuah, bergoreng dan macam-macam lgi. Aromanya yang wangi, menaikkan lagi keenakan masakan dan membuka selera. Biasanya kita beli minyak bijan n ikan? Apa kata lepas ni buat sendiri guna bahan yang sangat mudah. Saudari UmiSarah AbdulRashid ada kongsikan cara-caranya. Selamat mencuba!
RESIPI MINYAK BIJAN HOMEMADE HANYA GUNA 2 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan bijan
2 cawan minyak masak
CARA MEMASAK:
1.Ambil bijan, cuci dan toskan.
2. Sangai sekejap bijan untuk keringkan air. Kemudian kiar guna blender kering.
3. Bila bijan dah halus. Tuang dalam periuk dan masukkan minyak masak.
4. Kacau hingga serbuk bijan ebati dalam minyak. Bila dah betul-betul sebati, baru buka api sederhana.
5. Sentiasa kacau bijan dalam minyak untuk elak ia hangit di bahagian bawah. Bila bijan bertukar keperangan, boleh tutup api. Tapi teruskan mengacau sebab minyak masih panas.
6. Tutup periuk dan biar minyak sejuk. Kemudian boleh tapis. Tekan dan kacau tapisan supaya semua minyak terkumpul dan hanya tinggal hampas sahaja.
7. Hampas jangan dibuang. Boleh guna untuk letak dalam masakan.
8. Minyak siap disediakan. Dapat sebotol besar dan boleh guna 2-3 bulan.