Masakan asam pedas memang menjadi kegemaran dan pilihan untuk dihidangkan buat keluarga.
Kali ini, kita kongsikan resipi Asam Pedas Ikan Jenahak daripada Nurhayati Abd Malek.
Dalam asam pedas ini, Hayati masukkan buah keras, terus kuah jadi lemak dan lebih pekat kuahnya.
Asam Pedas Ikan Jenahak ni, sekejap je licin. Lawan dengan nasi panas dan telur dadar. Tak pandang dah kiri kanan.
ASAM PEDAS IKAN JENAHAK
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan jenahak 2 kuntum bunga kantan | dibelah 2 6 helai daun limau purut 2 biji tomato | dibelah 4 1 sudu besar pes asam jawa – beli online di sini 1 genggam asam gelugor – beli online di sini Air secukupnya Garam secukupnya
5. Masukkan asam gelugor/asam keping pula. Kacau hingga sebati. Biarkan hingga mendidih. Kemudian letak garam dan perencah. *Kalau masak asam pedas saya memang biasa perisakan kuahnya dulu baru masuk ikan. Ikut cara kedai. Senang nak adjust. Lepastu kalau nak frozenkan pun boleh. Masa nak guna, korang hanya tambah ikan dan bahan segar je.
6. Masukkan ikan satu persatu.
7. Kepala saya dah belah dua tau. Saya tak nak dia hancur, jadi saya letak atas sekali. Senang. Boleh tengok mata dia dah putih ke belum bila dah masak. Kalau letak bawah kan payah nak tengok. Nak kena godak pula, lepas tu jadi hancur.
8. Masukkan bunga kantan yang dah dibelah dua. 9. Masukkan daun limau purut yang dibuang urat tengah dan tomato. Biarkan hingga ikan masak. Siap! Haa kan senang tu. Tak perlu dah nak letak garam atau gula sebab awal tadi dah letak.
Selain cucur dan kuih muih enak dijadikan menu hidangan petang, wadai kipeng ini pun boleh anda cuba. Ini menu orang Banjar. Siapa yang tak pernah makan bolehlah cuba nanti ikut resipi yang dikongsi ini. Kuah wadai ni diletakkan durian lagi tambah enak.
WADAI KIPENG Bahan-bahan: 500g tepung beras pulut Air 1 sudu teh garam
Cara membuat: 1. Satukan tepung pulut dan garam, masukkan air sikit-sikit kemudian uli tepung sampai jadi doh dan tak melekat di tangan. Jangan terlalu lembik.
2. Gentelkan doh sebesar guli kemudian tekan dengan jari bahagian tengah bagi leper. 3. Panaskan air dalam periuk, bila dah mendidih masukkan doh yang dibentuk tadi hingga masak. Bila doh tu dah masak ia akan timbul sama macam buat kuih buah Melaka. Toskan.
Kuah wadai kipeng Bahan-bahan: 1 kotak/1biji santan kelapa 1 cawan gula merah(dibancuh dengan air dan tapis) 4 sudu makan gula perang 2 helai daun pandan 1 sudu teh garam 3-4 ulas durian (optional) Air secukupnya
Cara membuat: 1. Satukan gula merah, gula perang, daun pandan, garam, durian dan air. Air jangan terlalu banyak nanti kuah cair, kalau tak cukup baru tambah sikit-sikit. Masak sampai mendidih. 2. Bila dah mendidih, masukkan doh yang dah masak tadi beserta santan. Didihkan sampai masak, jangan pecah minyak pula, kena kacau sekali sekala. Jika kurang manis boleh tambah gula perang. Jika nak tambah sagu pun boleh.
Resepi & hasil air tangan suami_Joe Strangers Kredit : FB Janna Hanie
Spageti Bolognese memang sajian sesuai tak kira waktu. Buat sajian malam, petang atau malam semuanya sesuai. Memang mengenyangkan.
Resipi yang dikongsikan oleh Zaky Mat Ali ni tengok rupa pun dah tau sedap . Mana taknya ada bahan daging kisar, cendawan dan meatball pun dimasukkan juga.Yang best mula tumis dulu pastu bakar dalam oven memang terliur dengan aroma semerbak di dapur.
Jom tengok resipi Zaky ini :
SPAGETI BOLOGNESE BAKAR
.
BAHAN-BAHAN :
400gm spageti – rebus dan toskan, masukkan dua sudu minyak untuk mengelakkannya melekat
1 botol sos spageti (dalam 680gm) – beli online DI SINI
450gm daging kisar
200gm meatball
1 tin cendawan butang| dihiris
2 biji tomato | dipotong dadu kecil | beli online DI SINI
3 biji bawang merah |dikisar | beli online DI SINI
3 ulas bawang putih | dikisar | beli online DI SINI
CARA MEMASAK : 1. Panaskan 3 sudu minyak di dalam kuali. 2. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar. 3. Masukkan cili padi, sos spageti dan masukkan air. 4. Masukkan meatball dan daging kisar 5. Masukkan cendawan butang dan tomato
6. Biar mendidih beberapa minit 7. Masukkan garam dan gula secukup rasa
.
8. Gaul bersama spageti 9. Masukkan ke dalam pinggan dan tabur cheese
Takda idea nak masak apa? Dan hanya ada telur sahaja di dapur? Jangan risau anda boleh pelbagaikan menu dengan hanya menggunakan telur. Malah, ia merupakan menu yang sihat dan seimbang. Jom cuba!
SAMBAL TELUR HANCUR
BAHAN-BAHAN
4 biji telur
5 biji bawang merah | kisar
2 ulas bawang putih |kisar
5 sudu makan cili kisar
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit asam jawa
CARA PENYEDIAAN
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan yang dikisar sehingga pecah minyak.
Setelah pecah minyak, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Kacau perlahan.
Setelah kuah mendidih dan sedikit kering airnya, masukkan telur satu persatu.
Jangan kacau dahulu, biarkan telur sedikit keras barulah digaulkan keseluruhan.
Angkat dan sedia dihidangkan.
MASAK KURMA TELUR REBUS DENGAN CILI HIJAU
BAHAN-BAHAN
50 biji telur gred B | direbus dan dibuang kulit
400gm serbuk rempah kurma | dibancuh dengan sedikit air
8 biji ubi kentang | dibuang kulit dipotong empat
12 biji cili besar hijau | dikisar halus
300ml air
8 biji bawang besar saiz sederhana | dibelah empat
2 biji bawang besar | dihiris halus
2 labu bawang putih | dihiris
4 inci halia | diketuk kasar atau dihiris halus
Rempah 3 beradik secukupnya
Minyak untuk menumis
3 helai daun pandan | disimpul
4 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Hirisan cili merah dan cili hijau secukupnya
CARA PENYEDIAAN
Tumiskan bawang besar yang telah dihiris sehinga naik bau. Kemudian masukkan bawang putih, halia bersama rempah tiga beradik.
Masukkan rempah kurma dan cili hijau kisar. Masak sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan daun pandan dan bawang besar yang telah dibelah empat tadi. Gaul rata.
Masukkan air diikuti santan. Kacau rata. Apabila menggelegak, masukkan telur rebus dan perasakan dengan garam dengan secukupnya.
Masukkan hirisan cili merah dan hijau sebagai hiasan. Siap untuk dihidangkan.
TELUR MASAK PAPRIK
BAHAN-BAHAN
5 biji telur rebus | buang kulit
3 batang jagung kecil | hiris
½ batang lobak merah | hiris
1 biji cili merah | kisar
1 ulas bawang putih | kisar
2 sudu teh sos ikan
1 sudu teh sos tiram
½ biji capsicum hijau | hiris
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato
3gm tepung jagung
1 helai daun limau purut
Sedikit air
Minyak masak untuk menggoreng
CARA PENYEDIAAN:
Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng telur yang telah direbus tadi hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Tinggalkan sedikit minyak dan tumis bahan kisar dan daun limau purut hingga terbit bau. Masukkan bahan yang dihiris dan tumis hingga lembut.
Masukkan sedikit air, diikuti tepung jagung, sos tomato, sos cili, sos ikan dan sos tiram. Biarkan kuah memekat.
Masukkan telur yang telah digoreng tadi, gaul seketika.
Angkat dan sedia dinikmati.
TELUR BISTIK
BAHAN-BAHAN
Telur ayam 2 biji
Isi ayam 2 ketul dipotong dadu
Sayur campur
Bunga kubis
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu cili giling
1 sudu sos tiram
Garam
Gula
Bawang merah
Bawang Putih
Tepung jagung
CARA PENYEDIAAN
Rebus ayam dahulu biar separuh masak.Angkat dan asingkan air rebusan ayam.
Pecahkan telur dan masukkan isi ayam . Gaulkan sampai rata.
Masukkan garam.
Goreng telur dan ayam tadi . Buat 2 biji. Siap bahagian 1.
Dalam kuali lain, tumis bawang merah dan putih sampai wangi.
Masukkan cili giling,sos cili dan sos tomato sampai pecah minyak.
Masukkan air rebusan ayam tadi. Masukkan sayur campur dan bunga kubis.
Apabila hampir masak, masukkan sos tiram.Masukkan tepung jagung untuk pekatkan kuah jika perlu.
Perasakan dengan garam dan gula.
Curahkan kuah kepada bahan di bahagian 1 tadi. Kalau nak masukkan telur tadi dalam kuah tadi dan panas atas api sekejap pun boleh. Siap!
Info: Jangan panaskan telur dalam kuah atas api lama sangat. Nanti telur jadi keras dan jadi tidak gebu.
2 1/2 cawan santan sederhana pekat- daripada 1 biji kelapa
2 batang serai diketuk
1 sudu besar gula merah
1 sudu teh asam jawa (ambil jusnya bancuh dengan sikit air)
Garam secukup rasa
Minyak menumis secukupnya
BAHAN KISAR
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
8 biji cili padi
1/2 inci halia
1/4 inci lengkuas
CARA PENYEDIAAN
Bancuh rempah kerutuk dan bahan kisar hingga rata.
Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan kisar yang dibancuh & serai hingga wangi & pecah minyak.
Kemudian masukkan kerisik, santan, air asam jawa dan gula merah. Masak seketika. Masukkan telur rebus yang dikupas serta kentang yang telah digoreng. Masak sehingga pekat. Masukkan garam secukup rasa, kemudian bolehlah dimatikan api dan dihidangkan.
3 biji kentang (kupas & potong ikut citarasa, rendam)
50 gm sayur brokoli (potong ikut citarasa)
1 batang celery@saderi (potong ikut citarasa)
4-5 biji telur
1 liter stok ayam@ 1 kiub pati ayam ‘Knorr’
Air secukupnya
5 biji bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam secukup rasa
Hirisan daun sup/daun bawang (hiasan)
Bawang goreng secukupnya (hiasan)
Minyak masak secukupnya
CARA PENYEDIAAN
Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis hirisan bawang merah dan bawang putih hingga berbau harum.
Masukkan kentang (toskan) dan kacau rata.
Masak sekejap kemudian tuangkan stok ayam. Tambah sedikit lagi air jika perlu. Bila mendidih, perlahankan api.
Bila kentang 1/2 empuk, pecahkan telur satu persatu tetapi pastikan ianya tidak bertindih di antara satu sama lain. Kecilkan api dan masak sehingga telur mengeras. Kacau perlahan-lahan.
Tambahkan brokoli dan celery@saderi.
Tambah garam secukup rasa dan juga serbuk lada hitam. Masak sekejap, sesuaikan rasa dan tutup api. Taburkan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.