Wahai mak-mak sekalian, cuba periksa ada kurma ke tidak di dapur? Ataupun hanya dimakan ketika berbuka puasa saja.
Apa kata, kali ini kita buat kek kurma yang sedap dan mudah je dengan menggunakan resipi yang dikongsi oleh Asmidar Nor.
KEK KURMA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
6 biji telur gred D (kalau gred A/B guna 5 biji)
250g marjerin atau mentega – beli online di sini
2 cawan tepung gandum (ayak bersama soda bikarbonat dan baking powder) – beli online di sini
¾ cawan gula kastor – beli online di sini
Esen vanilla
10 biji kurma lembik
Kurma keras
TONTON Macaron Teh Tarik
TONTON Buttermilk Spaghetti & Mac and Cheese
CARA-CARA:
1. Lenyekkan kurma lembik tetapi jangan terlalu kasar atau terlalu halus. Ketepikan.
2.Satukan marjerin dan gula. Kacau guna senduk sahaja sampai sebati.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Masukkan telur satu persatu, jangan semua sekali ye. Kemudian, masukkan sedikit esen vanilla.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Masukkan kurma yang telah dilenyekkan tadi. Kacau sebati. Kemudian, masukkan tepung yang diayakkan tadi. Kacau sebati sekali lagi.
5. Sapu loyang dengan minyak atau alas dengan baking paper. Tuang adunan ke dalam loyang. Kemudian, tabur kurma keras tadi ikut kreativiti masing-masing.
6. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 160C selama 55 minit. (bergantung kepada ketuhar masing-masing).
Kredit resipi & foto: Asmida Nor
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Mudah Betul Nak Buat Hidangan Mi Sup Ala Korea, 5 Minit Dah Siap!
Lengkap Rasa Masam Manis, Resipi Ikan Talapia Garing Bersos Limau
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ni Koleksi Kek Dari Buah-buahan Bukan Main Sedapnya .
Buah-buahan beri memang enak jadi ramuan kek. Tapi buah-buahan tempatan seperti mangga, nangka dan pisang pun super sedap dibuat kek. RASA menampilkan resipi dari Fadzil Md Salleh , Dill Cakes.
5 resipi original kek yang berasaskan nangka, pisang, mangga dan buah-buahan beri dan citrus ini pastinya menceriakan ahli keluarga, rakan-rakan dan orang tersayang. Jom ‘baking…
DILL MANGO CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN :
- 350gm krim keju
- 1/3 tin susu pekat
- ½ cawan krim putar
- Sedikit esen vanilla
Bahan lapisan bawah @ crust:
- 150gm biskut Marie
- 75gm mentega | dicairkan
Bahan puri mangga :
- 1 biji mangga | sederhana besar
- 1 sudu teh gula
*Dikisar bersama
- Buah mangga potong kiub kecil
CARA MEMASAK :
Cara masak crust :
1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega.
2. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan, masukkan adunan di dalam loyang 15sm ( 6 inci).
3. Tekan adunan supaya padat dan masukkan sebentar dalam peti sejuk agar lebih padat.
dengan butter yang telah dicairkan. Letakkan adunan dalam loyang 6 inc. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya padat.
Cara masak kek keju mangga:
- Putar krim keju dan susu serta krim putar hingga sebati dan masukkan esen vanilla.m hingga sebati, masukkan esen vanila.
- Masukkan 1/3 puri manga dan potongan kiub kecil manga, gaulkan.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi.
- Bakar dalam oven (suhu rendah, slow temperature ), 70 darjah Celsius selama 2 setengah jam.
- Keluarkan dan masukkan di dalam peti sejuk selama 3 hingga 4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang.
- Sapu lebihan puri manga di atas kek, hias atas kek dengan mangga yang telah dipotong kiub mengikut kreativiti sendiri.
Saiz hidangan : Satu Loyang bulat (15sm @ 6 inci)
Waktu memasak : 2 ½ jam
Cara masak : Bakar dengan suhu rendah
Jenis masakan : Kek keju berasaskan mangga
Keistimewaan : Sedap dimakan sejuk-sejuk dari peti ais
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Biarkan keju selama 30 min pada suhu bilik sebelum diputar
FRUITY VANILLA CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
- 100gm mentega tanpa garam
- 160gm gula castor
- 50gm krim masak atau boleh guna yogurt
- 3 biji telur A
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 biji orange | ambil parutan kulitnya
- 200gm tepung gandum
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 600gm buah-buah citrus | pic, anggur, strawberi, raspberi dan blueberi, basuh dan potong
CARA MEMASAK :
- Satukan tepung dengan serbuk penaik dan ayak.
- Pukul mentega, krim masak dengan gula dalam mesin pengadun hingga putih dan gebu.
- Masukkan telur satu persatu sehingga kembang.
- Masukkan esen vanilla dan parutan kulit oren dan terus putar.
- Masukkan tepung yang telah diayak dan gaul hingga rata.
- Masukkan sedikit buah-buah yang telah dipotong. Masukkan adunan dalam loyang bulat 17.7 sm (7 inci) yang dilapik kertas dan dioles mentega.
- Susun lebihan buah di atas kek mengikut kreativiti masing-masing. Bakar dalam oven pada suhu 170 C selama 45 min – 1 jam atau sehingga keperangan.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (17.7sm @ 7 inci)
Waktu memasak : 45 minit hingga 1 jam
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek daripada campuran buah-buahan
Keistimewaan : Kaya dengan rasa dengan buah-buahan yang lazat
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Bagi mengelakkan buah-buahan daripada terlalu garing di atasnya, 15 minit sebelum kek masak balut kek dengan aluminium foil.
CHOC BANANA MOIST
.
BAHAN-BAHAN :
- 170gm tepung gandum | diayak
- 1 cawan serbuk koko | diayak
- 2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh krim tartar
- 1 cawan air
- 1 cawan minyak jagung
- 1 ½ cawan susu cair
- 2 biji telur
- 1 ½ biji pisang | dilenyekkan
Bahan filling @ inti :
- 500ml krim putar
- 3 sudu makan pisang yang telah dilenyekkan
*Pukul krim putar hingga kental dan masukkan pisang yang dilenyek. Kacau rata.
Bahan ganache coklat :
- 150gm krim putar (dairy)
- 15gm sirap glukos
- 250 gm coklat
- 10gm mentega
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan-bahan kering ke dalam bekas, gaul rata dan masukkan telur, minyak, air dan susu cair. Kacau rata.
- Masukkan pisang yang telah dilenyekkan.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran 23sm @ 9 inci dan bakar pada suhu 170 C – 180C selama 60 minit sehingga masak.
Cara membuat ganache coklat :
- Didihkan krim putar dan sirap glukos, tuangkan ke dalam bekas berisi coklat
- Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega dan kacau hingga adunan licin dan berkilat.
Cara melapis kek :
- Selepas kek sejuk potong kek pada tiga bahagian. Pada setiap lapisan sapukan inti yang telah diputar bersama hirisan nipis pisang.
- Ulang untuk lapisan kedua dan ketiga. Sapu dan salutkan kek dengan coklat ganache dan hiaskan dengan hirisan buah pisang .
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (23sm @ 9 inci)
Waktu memasak : 60 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasaskan pisang
Keistimewaan :Kek dengan rasa pisang segar dan enak berkrim dan bercoklat
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Rendam pisang dalam air lemon selama 15 minit untuk mengelakkan pisang daripada menjadi lebam. Usah putar whipping cream terlalu lama atau laju kerana ia menjadikan krim terlalu pekat dan payah disapu.
4. DILL RASBERRY CHEESE CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
- 350gm krim keju
- 1/3 tin susu pekat
- ½ cawan krim putar
- Sedikit esen vanilla
Bahan kerak @ crust :
- 150gm biskut Marie
- 75gm mentega | dicairkan
Bahan puri raspberi :
- 250gm buah raspberi | *Boleh juga guna yang siap dalam botol
- 1 sudu teh gula
* Kisar hingga hancur
CARA MEMASAK :
Cara membuat crust :
- Hancurkan biskut Marie dan kemudian cairkan mentega. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan.
- Letakkan adunan dalam loyang berukuran 6 inci @ 15sm. Tekan adunan sehingga padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya lebih mampat dan kukuh.
Cara memasak kek keju raspberi :
- Putar krim keju dan susu serta krim putar sehingga sebati. Masukkan juga esen vanila.
- Masukkan 1/3 puri raspberi dan potong kiub kecil buah raspberi, gaulkan.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi.
- Bakar dalam suhu 70 darjah Celcius selama dua setengah jam
- Keluarkan dan masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 minir supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang.
- Sapu lebihan puri raspberi di atas kek
- Hiaskan kek dengan buah raspberi mengikut kreativiti anda.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci)
Waktu memasak : 2.5 jam
Cara masak : Bakar dengan suhu rendah
Jenis masakan : Kek berasaskan raspberi, dengan ketulan raspberi segar
Keistimewaan : Gandingan keju dan raspberi menghasilkan keenakan keju tanpa muak
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Buah raspberi cepat rosak, jadi seeloknya waktu hendak dihidang baru diletakkan buah raspberi di atas kek.
5. JACKFRUIT VANILLA CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
- 375gm mentega
- 340gm gula castor
- 6 biji telur
- 340gm tepung naik sendiri
- 340gm isi Nangka | dikisar jadikan puri
- 250gm isi Nangka | diracik kasar
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK :
- Pukul mentega dan gula serta esen vanilla hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu, putar hingga halus
- Kemudian masukkan tepung dan puri nangka. Masukkan nangka yang telah diracik kasar dalam adunan.
- Bahagikan kepada dua adunan. Masukkan dalam loyang 8 inci @ 20sm yang telah diletak kertas kek dan dioles dengan mentega.
- Bakar dalam suhu 160-170 darjah Celscius selama 45 minit
Saiz hidangan : Dua loyang bulat (20sm @ 8 inci)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas buah nangka
Keistimewaan :Kek berperasa nangka yang enak dengan rasa nangka sebenar
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Resipi yang sama boleh digunakan untuk buah-buahn ganti yang lain seperti cempedak, oren dan epal.
JURU FOTO ; NURUL AKMA AZIMI
RESIPI : FADZIL MD SALLEH, DILL CAKES
TERIMA KASIH: Dill Cakes, Apartment Sri Nuang, Taman Bukit Bandaraya, Shah Alam
http://dill-cakes .blogspot.com , fb/insta:fadzilmdsalleh, page: dill cakes
ANDA MUNGKIN SUKA RESIPI INI :
Resipi Daging Goreng Ketumbar Yang Mudah Dan Sedap
Kalau dah puas makan gulai, atau rendang daging, menu daging goreng ketumbar ini antara yang boleh dicuba. Nampak seperti daging goreng kunyit tapi lebih enak kerana adanya ketumbar.
Lauk ini juga pernah popular satu Ketika dulu selepas Dato’ Rizalman berkongsi resipi yang asalnya dari Tengku Ampuan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah dalam satu program masakan.
Resipi daging goreng ketumbar
Bahan-bahan
Daging secukupnya – dipotong
4-5 sudu besar – ditumbuk kasar
Bawang besar -dibelah empat
Lobak merah -dipotong
Cili api
Cili besar atau lada benggala
Kicap lemak manis
Serbuk kunyit
Garam
Cara membuat
1. Gaul daging yang sudah dipotong dengan serbuk kunyit (lebihkan) Bersama garam. Perap seketika.
2. Kemudian panaskan minyak dan goreng daging hingga sedikit garing.
3. Selepas daging garing, masukkan biji ketumbar yang tumbuk (sesuaikan dengan kuantiti daging). Gaul.
4. Seterusnya masukkan bawang besar, lobak merah dan cili. Gaul.
5. Renjiskan kicap lemak manis dan gaul rata. Siap, boleh kaup daging dan bahan-bahan lain, jangan kaup sekali minyak.
Hidangkan dengan nasi dan sambal belacan.
Sumber: Mamaamna Aisya
Artikel berkait: Tip Buat Daging Goreng Kunyit Yang Sedap & Lembut
Talam Jagung Coklat, Hidangan Minum Petang Yang Sempurna
Wow, sesekali nak buat kuih talam pulalah. Nampak sedap talam jagung coklat ni. Warnanya pun cantik. Melalyu facebook Rasa Share Resepi, seorang pengguna dengan nama Iedaa Jahaya telah berkongsi resipi membuat talam jagung coklat ini.
Warna kuning dan coklat memang sangat membangkitkan selera. Apatah lagi cita rasanya. Jom cuba!
TALAM JAGUNG COKLAT
BAHAN-BAHAN
200 gram tepung beras
40 gram tepung jagung
25 gram tepung kastad
400 ml santan pekat
450 ml santan cair
3 sudu besar pencelup jagung
200 gram gula halus
3 sudu besar krim jagung
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, campur semua bahan kecuali krim jagung. Gaul sebati.
2. Tapiskan adunan. Masukkan ke dalam bekas krim jagung. Kacau sebati. Ketepikan.
3. Buat lapisan coklat pula.
BAHAN LAPISAN COKLAT
75 gram tepung gandum
40 gram tepung kastad
3 biji telur ayam
Esen vanilla
159 gram gula halus
250 ml santan pekat
400 ml santan cair
1 sudu besar serbuk coklat (bancuh dengan sedikit air panas)
CARA MEMBUAT LAPISAN COKLAT
1. Bancuh semua bahan. Tapiskan.
2. Bahagikan kepada dua bahagian iaitu lapisan bawah dan atas.
3. Masak lapisan atas dahulu.
CARA MEMASAK TALAM
1. Panaskan pengukus. Sapu minyak masak pada loyang 10 inci.
2. Masak lagi lapisan coklat untuk bahagian atas.
3. Sentiasa kacau sehingga pekat. Tutup api.
4. Tuang dalam loyang kukusan. Kukus selama 20 minit.
5. Sementara tunggu lapisan coklat atas masak, masak lapisan jagung dalam periuk.
6. Kacau sentiasa supaya adunan tidak berketul. Tutup api selepas adunan pekat.
7. Cakar-cakar lapisan coklat dalam loyang pengukus sebelum dituang lapisan jagung.
8. Kukus lagi selama 20 minit.
9. Masak lapisan coklat yang satu lagi bahagian untuk lapisan bawah.
10. Tuang atas lapisan jagung. Jangan lupa cakar dahulu lapisan jagung supaya setiap lapis melekat.
11. Kukus selama 20 minit.
12. Matikan api dan tunggu sejuk barulah dipotong.
Selamat mencuba!
Kredit Resipi: Iedaa Jahaya
Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7