Bagi anda yang pernah ke Thailand dan menikmati aneka sajian makanan laut serta kerang-kerangan, pasti pernah rasa keenakan sos pencicah yang disediakan. Pedas, masam, manis memang cukup rasa.
Malah, sos ini juga sesuai untuk dijadikan pencicah bagi ikan kukus, daging bakar atau rebus, kuah kerabu perut, Popia Vietnam dan sebagainya. Memang membuka selera!
Ads
BAHAN-BAHAN:
Ads
Cili padi merah dan hijau cincang – jumlah ikut tahap kepedasan yang diingini.
3 bji bawang merah – cincang
2 ulas bawang putih – cincang
1 batang serai – cincang
1 sudu teh cili flakes
2 bji limau nipis -perah air
2 biji limau kasturi perah air
4 sudu makan sos ikan/kicap sotong
1 tangkai daun ketumbar – cincang
1 sudu makan sos cili
2 sudu makan gula pasir
Garam secubit/sesedap rasa
CARA MEMASAK:
Ads
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Gaul hingga sebati.
Jom cuba resipi Sambal Bilis Petai Campur Tempoyak perkongsian saudari SuiSan Aliezsha ni. Sangat ringkas dan mudah tapi rasanya begitu membuka selera.
Bagi anda yang wajib ada hidangan sambal bila setiap kali waktu makan, resipi yang dikongsikan ini wajiblah dicuba. Memang sangat sedap rasanya.
Jadi jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan menu ini dan juga cara masaknya. Selamat mencuba!
CARA MASAK SAMBAL BILIS PETAI CAMPUR TEMPOYAK
BAHAN-BAHAN:
Minyak masak
Ikan bilis – beli online disini
4 ulas bawang merah kecil – ditumbuk
5 ulas bawang putih – ditumbuk
Sos tiram – beli online disini
1 keping asam gelugur – beli online disini
Petai
10 tangkai cili api – dihiris
3 labu bawang merah besar – dihiris
2 sudu besar tempoyak
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak. Goreng ikan bilis. Angkat dan ketepikan.
2. Kurangkan sedikit minyak goreng ikan bilis tadi. Tumis bawang kecil dan bawang putih. Masukkan sos tiram dan asam keping.
3. Masukkan petai, cili api dan bawang besar. Kacau sebati. Biarkan bawang besar layu.
4. Masukkan tempoyak dan garam. Masukkan ikan bilis yang sudah digoreng tadi. Gaul sebati. Boleh dihidang.
Memasak jadi lebih mudah jika kita tahu caranya. Salah satu yang boleh dicuba ialah dengan Pes Sambal Belacan ni. Dengan adanya pes ni, kerja memasak hidangan harian seperti Nasi Goreng Kampung, Kangkung Goreng Belacan, Kailan Goreng Belacan, Bihun Goreng dan banyak lagi, menjadi lebih mudah. Hanya satu jenis pes, macam-macam boleh disediakan. Tak perlu dah nak kupas bawang, kisar cili dan sebagainya. Kerja memasak pun jadi lebih cepat. Menarik kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Azima Dandelion.
RESIPI PES SAMBAL BELACAN
BAHAN-BAHAN:
10 biji cili padi
2 biji cili merah | nak letak semua cili padi pun boleh
Belacan sebesar ibu jari
2 sudu teh sos tiram
3 sudu makan minyak masak
Air
Sedikit gula | jika perlu
CARA MEMASAK:
Kisar cili padi, cili merah dan belacan bersama sedikit air.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan sos tiram serta gula ( jika perlu) dan masak hingga pecah minyak. Pastikan selalu dikacau bagi mengelakkan pes hangit.
Pedamkan api dan sejukkan. Simpan di dalam bekas bertutup.
Nota:
Boleh juga masukkan ikan bilis dalam bahan untuk dikisar. Cuma kalau dah masukkan ikan bilis, sos tiram kena kurangkan kerana takut terlebih masin.
Jika mahu buat dalam jumlah yang banyak, gandakan kuantiti bahan-bahan diatas.
Memasak jadi lebih mudah jika kita tahu caranya. Salah satu yang boleh dicuba ialah dengan Pes Sambal Belacan ni. Dengan adanya pes ni, kerja memasak hidangan harian seperti Nasi Goreng Kampung, Kangkung Goreng Belacan, Kailan Goreng Belacan, Bihun Goreng dan banyak lagi, menjadi lebih mudah. Hanya satu jenis pes, macam-macam boleh disediakan. Tak perlu dah nak kupas bawang, kisar cili dan sebagainya. Kerja memasak pun jadi lebih cepat. Menarik kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Azima Dandelion.
RESIPI PES SAMBAL BELACAN
BAHAN-BAHAN:
10 biji cili padi
2 biji cili merah | nak letak semua cili padi pun boleh
Belacan sebesar ibu jari
2 sudu teh sos tiram
3 sudu makan minyak masak
Air
Sedikit gula | jika perlu
CARA MEMASAK:
Kisar cili padi, cili merah dan belacan bersama sedikit air.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan sos tiram serta gula ( jika perlu) dan masak hingga pecah minyak. Pastikan selalu dikacau bagi mengelakkan pes hangit.
Pedamkan api dan sejukkan. Simpan di dalam bekas bertutup.
Nota:
Boleh juga masukkan ikan bilis dalam bahan untuk dikisar. Cuma kalau dah masukkan ikan bilis, sos tiram kena kurangkan kerana takut terlebih masin.
Jika mahu buat dalam jumlah yang banyak, gandakan kuantiti bahan-bahan diatas.