Dah lama rasanya tak buat bubur jagung ni. Paling sedap kalau waktu bulan puasa, bubur manis begini memang jadi rebutan. Eloklah tu puasa pun dah tak lama lagi, bolehlah buat nanti. Rasa lemak manis memang tak boleh bawa bincang.

BUBUR JAGUNG LEMAK MANIS

Bubur Jagung Lemak Manis, Sekali Rasa Pasti Berulang Makan

BAHAN-BAHAN:

5 tongkol jagung – dihiris, basuh dan toskan

1/2 cawan sagu putih

2 cawan air

2 cawan santan pekat – guna santan segar

1 tongkol gula Melaka

2 sudu besar gula pasir

3 sudu besar susu pekat

IKLAN

1/2 sudu teh garam halus

1 helai daun pandan – disimpulkan

Kisar halus:

2 senduk hirisan jagung

1 cawan air

 

CARA MEMBUAT:

IKLAN

Bubur Jagung Lemak Manis, Sekali Rasa Pasti Berulang Makan

1) Didihkan air, masukkan sagu. Masak sehingga sagu menjadi jernih kesemuanya. Kemudian, tapis dan lalukan di bawah air paip. Ketepikan.

2) Kisar halus jagung bersama satu cawan air. Untuk bagi kuah tu rasa jagung.

3) Masukkan hirisan jagung ke dalam periuk bersama dua cawan air. Air tinggi dari paras jagung.

4) Masukkan jagung yang telah dikisar halus tadi. Kacau rata. Masak selama 15 minit atau hingga jagung empuk.

5) Bila jagung dah empuk, masukkan santan, garam, gula Melaka, susu pekat, gula pasir dan daun pandan. Kacau.

IKLAN

6) Akhir sekali, masukkan sagu tadi dan kacaukan ia. Sentiasa kacau agar santan tidak berketul. Bila dah mendidih sedikit bolehlah matikan api. Siap!

*Kemanisan bergantung pada selera masing-masing.

Kredit: Suhaz Waniy

Olahan: tihiecikman

Buat Sendiri Tortilla Homemade, Guna 4 Bahan Je

Donut Gebu Pasti Laris Buat Jualan

Kek Coklat Mudah, Guna Senduk Saja Tapi Tetap Gebu