Siapa yang suka biskut wajib cuba buat semperit susu ini. Paling mudah dan gerenti tak penyek bunganya bila buat biskut ini. Hanya guna lima bahan dah siap biskut semperit susu.Buat banyak boleh simpan buat stok untuk kudapan.
SEMPERIT SUSU
Bahan-bahan:
1 butter 250g guna pure butter (ni petua,jangan sampai butter lembut sangat kena sederhana, kalau lembut sangat nanti memang bunga semperit senang penyek) 1/2 cawan susu pekat 1/2 cawan susu tepung 1 sudu kecil esen vanila 1 sudu kecil pewarna kuning (pilihan)
Cara membuat: 1.Kacau guna senduk untuk sebatikan bahan.
2.Tambah empat cawan tepung jagung sikit-sikit sambil uli.
3.Siap doh yang lembut di tangan.
IKLAN
4.Ambil sikit dan tekan atas tray.
5.Tak payah tinggi-tinggi nanti lambat masak.
6.Letak coklat chip 7.Bakar suhu 170-180. Masak pada suhu 20-25 minit.Api atas bawah.
Kek yang dilapisi dengan cheese memang buat ketagih nak makan. Bukannya makan sekaligus, sedapnya dimakan sebagai dessert selepas makan. Stok laici pun ada jadi kita buat kek cheese perisa laici. Resipi ni simple dan mudah nak follow.
KEK CHEESE PERISA LAICI Bahan-bahan: 3 biji telur* 3/4 cawan gula halus* 1 sudu besar ovalett-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar perisa laici pewarna pink-BELI ONLINE DI SINI 1 ¾ cawan tepung gandum 1/2 cawan susu fresh/susu cair 1/2 cawan minyak jagung/minyak biasa-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil baking powder ½ sudu kecil soda bikarbonat
Cara membuat: 1.Adun hingga kembang bahan bertanda* 2.Masukkan minyak jagung, susu fresh, adun lagi sehingga sebati. 3.Kemudian masukkan tepung yang siap diayak bersama soda bikarbonat,baking powder, yang ni saya guna whisk ja untuk kacau. 4.Tuang adunan ke dalam bekas, kukus selama 20 minit.
250 cream cheese 150 ml susu pekat (tak nak manis boleh kurangkan) 60ml whipping cream/susu fresh/susu cair 1 sudu kecil perisa laici(optional)
Cara membuat: 1.Masukkan semua ke dalam blender.Kisar sehingga sebati. 2.Kemudian tuang ke atas kek. cheddar cheese,parut ke atas kek yg siap di tuang cheese tartura tadi. Siap.
Ramai pula di kala PKP ini buat kek pisang. Dah jadi menu viral sebelum ni kek pisang pandang pun tidak. Untuk jadi tidak bosan dengan rasa yang sama boleh olahnya dengan meletakkan cheese di atasnya. Kek menjadi lebih perisa dan buat tak henti makan.
Banana cheese cake
Untuk kek Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
Bahan B
1 cawan pisang yang telah dilenyek
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 biji telur
Cara memasak:
1.Ayak bahan A dan gaulkan dengan garam.
2.Masukkan bahan B dan kacau rata.
3.Masukkan ke dalam acuan
4.Kukuskan selama 25 minit
Untuk cream cheese
1.Kisar cream cheese, sedikit susu full cream & sedikit susu pekat.
Kek keju gebu yang lembut dan enak. Dalam setiap suapan, anda akan rasai kehalusan tekstur kek serta rasa keju yang mewah. Segalanya mudah yang menggunakan produk RICH. Cubalah dan anda pasti kagum dengan hasilnya.
BAHAN BASE BISKUT:
130gm biskut marie | dihancurkan
100gm mentega cair
BAHAN KRIM KEJU:
250gm krim keju
50gm gula
300gm RICH WHIP TOPPING BASE | dicairkan
80gm susu segar sejuk
10gm serbuk gelatin | direndam di dalam 50gm air dan dimasak secara bain-marie sehingga larut
180gm buah laici | dipotong kecil dan ditoskan airnya
BAHAN HIASAN:
150gm RICH WHIP TOPPING BASE | dipukul
180gm buah laici
50gm gel glaze tanpa warna
CARA MEMASAK:
Kisar biskut marie bersama mentega cair sehingga rata. Kemudian masukkan ke dalam acuan kek bersaiz 8 inci. Sejukkan seketika.
Pukul krim keju bersama gula menggunakan kelajuan sederhana sehingga kembang. Kemudian masukkan susu. Kacau rata.
Masukkan Rich Whip Topping Base dan pukul sehingga 60% kembang. Masukkan gelatin yang telah dicairkan. Gaul rata dan masukkan pula hirisan buah laici.
Tuang adunan ke dalam loyang berisi base biskut tadi dan sejukkan selama 2 hingga 3 jam.
Untuk menghias, tuang gel glaze diatas kek hingga rata, paipkan krim putar serta hiaskan dengan buah laici mengikut kreativiti anda.