Siapa je yang tak suka aiskrim kan? Lagi-lagi kanak-kanak yang memang suka aiskrim mewah ala magnum ni.

Kalau nak beli hari-hari, boleh tahan juga harganya. Sebenarnya, mudah je nak buat aiskrim mewah homemade ala magnum ni. Boleh ikut resipi dan langkah yang dikongsi Riena Eris ni.

 

AISKRIM MEWAH HOMEMADE ALA MAGNUM

Mudahnya Buat Aiskrim Mewah Homemade Ala Magnum  

 

BAHAN-BAHAN:

½ kotak dairy whipping cream
Susu pekat manis (ikut suka nak guna banyak mana, kalau tak nak manis, boleh kurangkan)
Coklat masakan (panaskan secara double boiler)
Almond nibs (sangai atau bakar)
Acuan silicon aiskrim (boleh beli di shopee)

TONTON Wantan Goreng Mudah dan Ringkas | Dapur Rasa Live

TONTON Danish Cinnamon Cheese | Dapur Rasa Live

IKLAN

CARA BUAT:

1. Mula-mula, tuangkan susu pekat. Kalau nak manis boleh letak lebih. Tiada sukatan tertentu sebab bergantung kepada tahap kemanisan yang diinginkan.

Mudahnya Buat Aiskrim Mewah Homemade Ala Magnum  
2. Tuangkan separuh kotak dairy milk whipping cream. Kalau nak habiskan satu kotak pun boleh. Rasa dia lemak-lemak tapi tawar. Kalau nak pakai non dairy whipping cream tapi bezalah sikit rasanya.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

Mudahnya Buat Aiskrim Mewah Homemade Ala Magnum  
3. Kacau-kacau adunan tadi sehingga sebati. Rasakan sama ada dah manis ke belum. Boleh kacau guna sudu je, tak perlu guna mixer sebab tekstur whipping cream ni memang ringan dan gebu bila dah jadi aiskrim.
4. Adunan tadi terus tuang ke dalam acuan silikon aiskrim. Pastikan tinggal ruang sikit sebab nanti bila beku, dia mengembang sedikit. Pastikan dah letak batang aiskrim ye.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

IKLAN

Mudahnya Buat Aiskrim Mewah Homemade Ala Magnum  
5. Bila dah siap, letak penutupnya dan terus masuk peti ais dan biarkan beku semalaman. Atau boleh bekukan lebih kurang 8 hingga 10 jam, supaya nanti senang nak coating coklat.
6. Coklat masakan tadi kite double boiler kan, tapi saya beli yang dah siap, senang terus celup je. Saya beli berryls gourmet dark coklat. Kalau nak pakai milk coklat pun bagus sebab dia nipis berbanding dark choc lebih tebal. Terpulang selera masing-masing.

Mudahnya Buat Aiskrim Mewah Homemade Ala Magnum  
7. Lepas dah beku, keluarkan dari acuan. Senang sangat nak kuarkan pakai acuan silicone ni.
8. Terus celupkan aiskrim ke dalam coklat yang sudah dicairkan tadi. Kemudian, bila angkat cepat-cepat taburkan badam nibs yang sudah disangai kerana coklat ni cepat beku.

Mudahnya Buat Aiskrim Mewah Homemade Ala Magnum  
9. Bila dah tabur badam, kemudian masukkan aiskrim dalam peti sejuk lebih kurang 15-30 minit bagi coklat betul-betul beku. Untuk 1 kotak dairy whipping cream tu, boleh dapat dalam 20 batang aiskrim.

Mudahnya Buat Aiskrim Mewah Homemade Ala Magnum  

*tapi kalau nak lagi jimat, campurkan dengan susu uht sekotak besar lagi banyak dapat memang berbaloi.
*kalau nak cantik lagi boleh je sprinkle dengan fancy choc rice, drizzle dengan white chocolate, terpulang ikut kreativiti masing-masing.

IKLAN

Kredit resipi: Riena Eris

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Hasil Try & Error Banyak Kali, Wanita Ini Kongsi Resipi Mudah Cheesetart

Sedap & Mudah, Hanya 5 Minit Untuk Masak Mee Rebus Terengganu Ini 

Penuh Dengan Aroma Rempah Ratus, Ini Cara Masak Kerutuk Daging

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official