Siapa yang suka kuah kacang boleh cuba buat resipi ini. Ikut langkah yang betul gerenti menjadi.Kuah kacang ni ada semua rasa dan tekstur. Masam, masin, manis dan pedas. Kacangnya jangan dikisar terlalu halus. Biar kasar-kasar sikit. Sedap bila tergigit.Daging pula menambah kesedapan. Jangan lupa masukkan sekali air rebusan daging.

Sambal Kacang Daging

Sambal Kacang Daging Tak Payah Tunggu Raya Pun Boleh Buat

Bahan-bahan:

½ kg kacang tanah

½ kg daging lembu. Rebus dan hiris jangan terlalu tipis

1 biji bawang besar

4 ulas bawang putih-beli online di sini

1 inci halia-beli online di sini

1 inci lengkuas

1 batang serai

2 sudu makan udang kering (tak ada udang kering, boleh guna udang geragau)

1 cawan cili kisar

2 sudu kicap manis (optional)-beli online di sini

IKLAN

Air asam jawa

Gula melaka

Gulu putih

Sambal Kacang Daging Tak Payah Tunggu Raya Pun Boleh Buat

Dapatkan Khind 3.5L Air Fryer dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan  DISKAUN EXTRA RM5!

Cara membuat:

Sambal Kacang Daging Tak Payah Tunggu Raya Pun Boleh Buat

1.Goreng kacang tanah dalam minyak. Angkat dan sejukkan kemudian kisar kasar.

Sambal Kacang Daging Tak Payah Tunggu Raya Pun Boleh Buat

IKLAN

2.Kisar bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas dan udang kering.

Sambal Kacang Daging Tak Payah Tunggu Raya Pun Boleh Buat

Sambal Kacang Daging Tak Payah Tunggu Raya Pun Boleh Buat

3.Panaskan minyak anggaran 3 senduk besar dan masukkan bahan kisar halus bersama cili kisar. Goreng sehingga cili masak pecah minyak.

Sambal Kacang Daging Tak Payah Tunggu Raya Pun Boleh Buat

4.Masukkan kacang tanah ,daging dan air rebusan daging secukupnya. Masak sehingga mendidih.

Sambal Kacang Daging Tak Payah Tunggu Raya Pun Boleh Buat

Sambal Kacang Daging Tak Payah Tunggu Raya Pun Boleh Buat

IKLAN

Sambal Kacang Daging Tak Payah Tunggu Raya Pun Boleh Buat

5.Masukkan gula Melaka, gula pasir, air asam jawa, kicap dan garam secukup rasa. Kicap hanya untuk menambah warna. Teruskan masak sehingga minyak timbul di permukaan dan kuah menjadi pekat.

Sambal Kacang Daging Tak Payah Tunggu Raya Pun Boleh Buat

Tip:

Kacang tidak perlu dibuang kulit. Goreng dengan api perlahan sehingga sedikit keperangan tetapi hati-hati supaya kacang jangan sampai terlebih goreng kerana nanti akan ada rasa pahit. Rasa pahit itu nanti akan mempengaruhi rasa kuah dan kurang enak.

Kredit: Asrinna Bakri

Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:

Buat Mi Hailam Super Sedap, Gerenti Habis Sekuali

5 Resipi Minuman Segar Yang Sedap Diminum, Mudah Dibuat

6 Resipi Kek Terkini Yang Sedap Untuk Dijual Gerenti Laku Keras

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official