1. Di dalam periuk, masukkan air, dada ayam dan serai. Bila air mula mendidih, masukkan pes laksa. Biarkan hingga ayam masak, kacau sekali-sekala. Bila ayam masak angkat dan toskan. Carik-carikkan sebagai bahan pelengkap.
2. Masukkan santan. Kacau dan masukkan pula udang dan fishcake. Bila udang dan fishcake masak (4 minit sahaja) angkat dan toskan. 3. Perasakan kuah dengan garam jika perlu, gula dan kiub ayam. Didihkan hingga sedikit pekat. Kuah siap.
4. Sambal udang kering: panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak (macam sambal tumis) perasakan dengan kiub bilis, garam, gula dan air asam jawa. 5. Hidangkan bersama bahan pelengkap dan kuah.
*kalau rajin, rebus kulit udang yang dicuci bersih tu dengan 1 liter air untuk dibuat kuah. Sambai udang kering buat pedas sikit baru ada kick!
Kalau nak buat sup sedap melampau, bahagian tulang, perut, kaki dn ekor lembu memang padu kalau dimasak sup selain dagingnya. Anda boleh juga masukkan sedikit daging di dalamnya di samping bahagian lain yang anda ingingkan tu.
Selain rempah ratus, reneh tu biar lama sikit. baru meresap rempah ratusn. Nak hirup begitu pun sedap aje. Jom cuba buat…slurrphh kuahnya
1. SUP PERUT
.
BAHAN-BAHAN:
1kg perut lembu
4 biji bawang besar | dimayang
10 biji bawang merah | ditumbuk
5 ulas bawang putih | ditumbuk
2.5cm halia | diketuk
3 sudu makan rempah sup
2 keping asam gelugor
2.5cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 sudu makan lobak jeruk
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukupnya
4 sudu makan minyak masak
1 liter air
CARA MEMASAK: 1. Perut lembu dibersihkan dan direbus selama sejam. Selepas itu potong kecil memanjang. Ketepikan. 2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bahan-bahan yang dimayang dan ditumbuk sehingga kekuning-kuningan. Angkat dan ketepikan. 3.Selepas itu masukkan rempah sup dan kacau sehingga pecah minyak. 4. Kemudian masukkan air dan kacau. Biarkan mendidih. 5. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya. Angkat. 6. Ketika menghidang, masukkan kesemua bahan yang digoreng bersama minyak ke dalam sup perut yang hampir masak. masukkan serbuk perasa dan hidangkan. Untuk menambahkan lagi keenakan sup perut tambahkan tauge,daun bawang, daun sup serta lobak jeruk
Kredit : resepi masakan terkini
2. SUP EKOR ALA THAI
.
BAHAN-BAHANNYA:
1 kg ekor lembu
3 sudu besar kicap sotong
3 sudu besar cili kisar
3 batang serai
5 helai daun limau purut
2 sudu bawang besar
15 tangkai cili padi }di belah dua
3 sudu besar minyak masak
2 biji limau nipis
3 biji tomato
CARA MEMASAKNYA: 1. Tumis cili kisar dan masukkan serai yang telah di titik. Kacau sampai garing dan masukkan kicap sotong ,kemudian masukkan air dan ekor lembu. Masak hingga ekor lembu empuk kemudian masukkan garam dan serbuk perasa. 2. Masukkan cili padi,tomato dan bawang besar.Setelah itu masukkan jus limau,daun limau purut, dan bolehlah diangkat.
Oleh: Suhaimi Abdul Aziz
3. SUP KAKI LEMBU & TULANG
.
Bahan bahan:
1/2 kg tulang lembu ~ rebus dahulu hingga empuk
Kaki lembu yang telah direbus, dipotong kecil
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 labu bawang besar – di hiris
1 peket kecil rempah sup – anggaran 2 sudu besar
Air rebusan tulang secukupnya
1 batang lobak merah ~ dadu
2 biji kentang ~ dadu
1 sudu kecil lada sulah
Garam secukup rasa
1 biji tomato – potong dadu
1 batang celery – hiris
Daun sup dan daun bawang ~ hiris
3-4 biji cili padi – hiris
2 biji limau nipis (diambil airnya)
Bawang goreng – tabur
Bahan Kisar:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 batang lobak merah
1 batang celery
1 batang leek
CARA MEMASAK : 1. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia. Ketepikan. Kisar pula karot, batang celery dan leek. Ini bermakna ada 2 mangkuk bahan kisar berasingan yang perlu ditumis nanti.
2. Panaskan minyak sapi dan minyak masak dalam periuk. Tumiskan rempah tumis ( kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih) dan bawang besar yang telah di hiris hingga harum dan garing.
3. Masukkan bahan kisar (bawang merah, bawang putih dan halia) dan tumis lagi hingga garing dan terbit minyak. Masukkan pula lobak merah, celery dan leek yang telah di kisar halus. Tumis lagi hingga garing.
4. Kemudian masukkan rempah sup. Tumis lagi hingga rempah garing. Jika terlalu pekat boleh masukkan sedikit air.
5. Bila semua dah garing masukkan tulang dan air rebusan tulang. Jika kurang boleh tambah lagi air biasa. Kacau sebentar dan biarkan ia merenih.
6. Jika gunakan tulang yang tak di rebus awal, masak hingga tulang empuk.
Mungkin proses memasak menjadi lebih lama kerana nak tunggu tulang empuk. Bila daging dah empuk, masukkan lada sulah dan garam secukup rasa.
7. Akhir sekali masukkan kentang dan lobak yang telah di dadu kecil. Bila kentang hampir empuk, masukkan juga kaki lembu yang telah dipotong kecil, daun sup, batang celery, cili padi dan bawang goreng. Tutup api dan sedia dihidangkan.
4. SUP TULANG SEDAP Oleh: Azie Kitchen
.
Bahan bahan: 1 kg tulang lembu ~ rebus dahulu hingga empuk 2 sudu besar minyak masak 1 sudu besar minyak sapi 1 batang kulit kayu manis 3 kuntum bunga lawang 5 kuntum bunga cengkih 3 biji buah pelaga 1 labu bawang besar – di hiris 1 peket kecil rempah sup – anggaran 2 sudu besar Air rebusan tulang secukupnya 1 batang lobak merah ~ dadu 2 biji kentang ~ dadu 1 sudu kecil lada sulah Garam secukup rasa 1 biji tomato – potong dadu 1 batang celery – hiris Daun sup dan daun bawang ~ hiris 3-4 biji cili padi – hiris Bawang goreng – tabur
Bahan Kisar: 5 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 1 inci halia 1/2 batang lobak merah 1 batang celery 1 batang leek
CARA MEMASAK : 1, Kisar bawang merah, bawang putih dan halia. Ketepikan. Kisar pula karot, batang celery dan leek. Ini bermakna ada 2 mangkuk bahan kisar berasingan yang perlu ditumis nanti.
2. Panaskan minyak sapi dan minyak masak dalam periuk. Tumiskan rempah tumis ( kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih) dan bawang besar yang telah di hiris hingga harum dan garing.
3.Masukkan bahan kisar (bawang merah, bawang putih dan halia) dan tumis lagi hingga garing dan terbit minyak. Masukkan pula lobak merah, celery dan leek yang telah di kisar halus. Tumis lagi hingga garing.
4.Kemudian masukkan rempah sup. Tumis lagi hingga rempah garing. Jika terlalu pekat boleh masukkan sedikit air.
5.Bila semua dah garing masukkan tulang dan air rebusan tulang. Jika kurang boleh tambah lagi air biasa. Kacau sebentar dan biarkan ia merenih.
6.Jika gunakan tulang yang tak direbus awal, masak hingga tulang empuk. Mungkin proses memasak menjadi lebih lama kerana nak tunggu tulang empuk. Semasa proses merebus ni akan keluar minyak, buih-buih dan sedikit kotoran. Sendukkan dan buangkan semua kotoran, buih-buih dan minyak di permukaan sup, ini adalah kotoran dari darah dan minyak dari lemak pada tulang. Bila daging dah empuk, masukkan lada sulah dan garam secukup rasa.
7. Akhir sekali masukkan kentang dan lobak yang telah di dadu kecil. Bila kentang hampir empuk, masukkan juga daun sup, batang celery, cili padi dan bawang goreng. Tutup api dan sedia di hidangkan dengan sambal kicap atau cili padi yang dihiris.
Masa kanak-kanak dulu, min ingat lagi ibu tersayang rajin buat biskut ni masa Raya. Resipi orang dulu dulu ni bahan-bahannya ringkas aje. Doh biskut masuk acuan kayu, bila nak keluar hentak sikit
.
Jom semak resipi dari Amanda Rania Zafreen ni.
BISKUT BUAH KANA
BAHAN-BAHAN :
150gm mentega
90gm gula aising
1biji kuning telur
180gm tepung gandum | diayak
100gm tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
* pewarna ( optional )
*jem buah-buahn secukupnya.
CARA MEMASAK :
Pukul mentega, gula dan kuning telur. Pukul sekadar untuk sebati , tak perlu kembang
Uli tangan pun boleh. Kalau nak masikkan warna boleh ikut citarasa sendiri. Rehatkan sekejap ( 5-10minit)
Gunakan acuan buah kana & cetak sehingga habis. Bakar & sapukan jem semasa biskut masih suam-suam..cantumkan. Siap .
Kreatif sungguh pemilik resipi ni biskut buah kana dibuat ikut tema perayaan.. Kalau Hari Raya Aidilfitri, Amanda buat warna kuning + hijau. Kalau utk Xmas saya buat warna hijau + merah. Untuk Tahun Baru Cina dibuatnya merah + kuning.
Nampak sedap hidangan Ikan Tongkol Masak Kicap Berciliperkongsian saudari Mariana Zainal ni. Lauknya ringkas sahaja tapi mampu membuka selera sesiapa sahaja yang menjamahnya. Menggunakan ikan tongkol sebagai bahan utama, menu ini juga boleh menggunakan ayam. Bahkan jika menggunakan ikan kembung, selar atau tenggiri juga sesuai. Jom cuba menu ni. Anda pasti puas hati dengan rasanya.
CARA MASAK IKAN TONGKOL MASAK KICAP BERCILI
BAHAN-BAHAN: 2 ekor ikan tongkol @ ikan aye Garam dan serbuk kunyit secukupnya 3 kuntum bunga lawang – beli online disini 1 keping asam gelugur Sedikit kicap manis – beli online disini Sedikit kicap masin – beli online disini 2 cawan air (untuk kuah) 1 sudu teh gula pasir – jika suka 1/2 sudu teh garam 1 batang serai – diketuk 3 senduk minyak masak Sedikit bahan perasa
BAHAN KISAR: 2 biji bawang besar 4- 5 ulas bawang putih 1 inci halia 1/2 sudu besar jintan manis – beli online disini 10-15 tangkai cili kering – beli online disini 1/2 cawan air
BAHAN HIASAN: 1 biji bawang besar – potong bulat 10 biji cili padi 1 tangkai cili besar merah
CARA MEMASAK: 1.Bersihkan ikan dan gaulkan dengan sedikit garam serta serbuk kunyit. Goreng ikan hingga garing, angkat dan toskan. 2. Panaskan minyak masak, tumis bunga lawang dan serai hingga layu. 3. Masukkan bahan kisar, gula, garam, asam gelugur dan sedikit bahan perasa. Tumis hingga betul-betul naik minyak dan garing. 4. Masukkan kicap manis dan sedikit kicap masin. Sukatannya biar kicap manis lebih dari kicap masin. Kacau. 5. Seterusnya masukkan air. Apabila kuah sudah mendidih, masukkan pula ikan tongkol yang sudah digoreng tadi. 6. Biarkan kuah mendidih ganas dan kuah mula pekat. Kemudian bolehlah masukkan hirisan bawang, cili merah dan juga cili padi. 7. Sesuaikan rasa mengikut selera masing-masing. Kalau kurang masin boleh tambah sedikit kicap masin. 8. Ikan Tongkol Masak Kicap Bercili sedia untuk dihidang.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...