Suka buat kek untuk makan sendiri atau ada bercita-cita nak buat jualan kalau kek menjadi dengan sempurna? Kalau admin lagi memilih untuk makan sendiri je bersama keluarga. Resipi yang dikongsikan oleh Chef Nurul Iezzah bersama Majalah Rasa ni sangat sesuai untuk dibuat makan bersama keluarga dan juga jualan. Resipi kek yang menggunakan bahan premium semestinya rasanya juga lain dari yang lain dan lagi sedap! Chef Nurul Iezzah telah berkongsi 7 resipi kek terkini yang bukan sahaja kelihatan menarik tapi rasanya juga sangat sedap. Jom cuba!
Fuhh kalau ada Karcher K2 Winner High Pressure Cleaner dekat rumah ni confirm lah mudah kerja pembersihan di rumah! Guna code RASGSP5 untuk dapatkan harga istimewa sebelum checkout DISINI!
BIODATA CHEF
Chef Nurul Iezzah
Mempunyai pengalaman selama 11 tahun dalam bidang kek & pastri sejak 2011
Berumur 30 tahun
Kek pernah runtuh depan pelanggan dan pernah juga rugi seribu lebih sebab pelanggan tak jadi kahwin.
Lokasi perniagaan di Rembau, Negeri Sembilan.
Semangat yang mendalam dalam meneruskan perniagaan kerana minat dan sentiasa ingin buat yang terbaik untuk pelanggan dan seronok bila dapat feedback yang positif dari hasil kerja sendiri.
Masak kek dengan pengukus memang ternyata perbezaannya. Selain dari tahan lebih lama, kek kukus juga naiknya lebih padat dan lembab. Samada perisa buah , pandan, jagung, coklat, mocha apa sahaja jenis kek ia boleh dimasak menggunakan teknik kukus.
Ikuti ‘kehebatan’ kek kukus dari Norbaini Rahwi,penulis buku “Kek Mentega Dulu & Kini’ terbitan alaf 21 dengan koleksi resipi kek kukusnya.
1. KEK KUKUS PANDAN GULA MELAKA
Bahan-bahan :
Bahan A :
4 biji kuning telur
2 biji putih telur
100 gm gula kastor
½ sudu kecil garam
Bahan B :
125 gm tepung gandum | diayak
25 gm tepung jagung | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
25 ml susu segar
25ml perahan air daun pandan
Bahan D :
35 ml minyak jagung/masak
Bahan untuk topping :
400gm whipping cream/fresh cream
20 gm gula aising
10 gm kelapa kering yang telah di gaul dengan pes pandan
Sedikit gula Melaka | telah dicairkan.
CARA MEMASAK :
Kek :
Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 15 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
Pukul Bahan A hingga kembang
Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati
Akhir sekali masukkan bahan D, di kacau hingga rata.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak.
Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 bahagian.
Buat topping :
Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental.
Sapukan krim di setiap potongan dan ditaburkan kelapa kering dan disirakan gula Melaka. Lakukan sehingga bahagian atas.
Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara dua bahagian dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang bulat 15 sm @ 6 inci
Waktu memasak: 15- 20 minit
Keistimewaan :Rasa pandan yang mewah dengan krim, kelapa kering dan gula Melaka
INFO CHEF :Untuk kek yang gebu dan ringan bagi kek kukus, cara pembuatan yang digunakan adalah secara kek span. Jika dibuat secara method kek mentega (butter cake) kek akan padat dan kurang enak rasanya.
2. KEK KUKUS MARBLE ZEBRA
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
8 biji kuning telur
2 biji putih telur
115 gm gula kastor
½ sudu makan ovalet
Bahan B:
130 gm tepung gandum }diayak sekali dengan serbuk penaik
½ sudu teh serbuk penaik
100gm minyak jagung/masak
25 ml susu segar
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh coklat emulco
½ sudu teh kopi emulco
CARA MEMASAK :
Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersize 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
Pukul Bahan A hingga kembang
Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan susu segar. Gaul hingga sebati
Masukkan minyak jagung,kacau hingga rata dan akhir sekali masukkan esen vanilla
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Satu bahagian dibiarkan pada warna asal dan bahagian lagi digaul bersama coklat dan kopi emulco.
Sendukkan berselang seli dengan satu senduk/1/2 cawan ke dalam loyang.
Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak.
Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm
Waktu memasak: 20 minit
Keistimewaan : Rasanya tidak ubah seperti kek mentega marble, menariknya kek ini hanya dikukus dan tidak dibakar.
INFO CHEF : Jangan menyapu minyak atau mentega/marjerin di bawah dan di sekeliling loyang, ia akan menyebabkan kek mengecut.
Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
Pukul Bahan A hingga kembang
Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan coklat dan susu segar Gaul hingga sebati.
Akhir sekali masukkan minyak jagung, di kacau hingga rata.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak.
Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 keping.
Topping :
Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental.
Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas.
Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara kepingan kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm
Waktu memasak: 20-25 minit
Keistimewaan : Kek coklat kukus dengan badam dan topping fresh cream dan Nutella, pasti menambat hati si kecil.
INFO CHEF :Kek kukus yang di buat dengan menggunakan minyak akan menghasilkan tekstur yang lebih lembut.
4. KEK KUKUS BUAH
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
310 gm gula kastor
60 gm air panas
250 gm mentega
500 gm buah-buahan campur
1 sudu teh krim tartar
2 sudu teh baking soda
Bahan B:
350 gm tepung gandum | diayak
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh oren emulco
CARA MEMASAK :
Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 20 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
Masak gula halus sehingga perang dan larut, kemudian masukkan air panas secara perlahan-lahan. Gaul rata.
Masukkan mentega dan gaul rata.
Kemudian masukkan buah-buahan campur dan renehkan sebentar sahaja bersama dengan krim tartar dan baking soda. Sejukkan.
Setelah sejuk masukkan Bahan B dan gaul rata.
Kemudian masukkan telur dan pukul sedikit telur sebelum di campurkan ke dalam adunan.
Akhir sekali masukkan esen vanilla dan coklat emulco, di kacau hingga rata.
Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 4 jam.
Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm
Waktu memasak: 4 jam
Keistimewaan : Kek kukus ini tidak terlalu manis dan boleh di sejuk bekukan.
INFO CHEF : Seperti juga kek kukus yang lain, tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil agar air tidak menitis ke dalam adunan kek buah.
5. BROWNIES KUKUS KEJU
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
115 gm putih telur
110 gm gula kastor
1 sudu teh ovalet
Bahan B :
80gm tepung gandum | diayak
20gm serbuk koko | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
50 gm coklat gelap compound/coklat masakan | di cairkan
70 ml minyak jagung/masak
½ sudu teh esen vanilla
4 keping keju cheddar
50 gm cip coklat
Sedikit parutan keju | untuk hiasan
CARA MEMASAK :
Sediakan periuk kukus 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
Pukul bahan A hingga kembang
Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati
Kemudian masukkan coklat gelap dan gaul rata.
Akhir sekali masukkan bahan minyak jagung,keju cheddar dan coklat cip, kacau hingga rata.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Panaskan periuk kukus dan kukuskan1 bahagian brownies selama 10 minit. Setelah masak keluarkan kek serta susunkan keju cheddar di atas permukaan brownies dan di taburkan cip coklat. Kemudian tuangkan baki 1 bahagian lagi di atas lapisan cheese, dikukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak.
Setelah masak sejukkan brownies dan hiaskan dengan parutan keju. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm
Waktu memasak: 30 minit
Keistimewaan : Brownies kukus rasanya lebih lembut dan enak dilapisi keju cheddar.
INFO CHEF : Segera keluarkan brownies dari loyang setelah 10 minit dikeluarkan dari kukusan supaya brownies tidak basah.
6. KEK KUKUS LAPIS MOCHA MOSCOVIC
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
8 biji telur
200 gm gula kastor
1 sudu makan ovalet
Bahan B :
200 gm tepung gandum | diayak
40 gm susu tepung | diayak
½ sudu teh serbuk penaik | diayak
Bahan C :
200 gm mentega
2 ½ sudu makan susu pekat manis
1 sudu kecil pes mocha
200 gm buah-buahan campur (dipotong kecil-kecil)
Serbuk koko untuk di tabur
CARA MEMASAK :
Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersaiz 18 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
Pukul Bahan A hingga kembang
Masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati. Ketepikan
Pukul bahan C hingga putih dan ketepikan.Masukkan pes mocha.
Campurkan semua bahan semua bahan, gaul rata.
Panaskan periuk kukus, ambil satu cawan adunan dan ratakan di dalam loyang. Ayakkan sedikit serbuk koko dan kukus selama 5 minit.
Keluarkan loyang dan tuang 1 cawan adunan, ratakan di dalam loyang, ayak sedikit serbuk koko serta taburkan buah-buahan campur. Kukus lagi selama 5 minit.
Ulang sehingga abis adunan. Lapisan terakhir kukus selama 10 minit.
Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm
Waktu memasak: 30 minit
Keistimewaan : Kek kukus lapis Mocha ini lebih basah, lembut unik rasanya
INFO CHEF :Buah-buahan campur hendaklah dipotong nipis agar rasa buah sekata di dalam kek dan senang di potong.
7. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
75 gm gula kastor
1 sudu teh ovalete
Bahan B :
60 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh coffee emulco
Bahan D :
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan‘topping’:
200gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
30gm Nutella
Bahan untuk lapisan:
9 keping keju cheddar
CARA MEMASAK :
Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
Pukul bahan A hingga kembang
Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata.
Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata.
Panaskan periuk kukusn, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit.
Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit.
Setelah masak sejukkan kek.
Topping :
Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
Siap untuk di hiding.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm
Waktu memasak: 40 minit
Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.
8. KEK KUKUS GULUNG OPERA
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
200 gm putih telur
80 gm gula kastor
1 sudu teh ovalet
Bahan B
65 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk badam
¼ sudu kecil baking powder | diayak
Bahan C :
25 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan topping/sapuan:
200 gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
40gm nutella
CARA MEMASAK :
Kek :
Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar segi empat 25sm x 25 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
Pukul bahan Ahingga kembang
Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati
Panaskan periuk kukus, tuang dan kukuskan kek selama 15 minit.
Setelah masak sejukkan kek.
Topping :
Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
Siap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm
Waktu memasak: 20 minit
Keistimewaan : Lebih rasa koko dan coklat nutella
INFO CHEF : Jangan kukus terlebih masa kerana ia akan menjadi terlalu padat.
9. KEK KUKUS KEJU COKLAT
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
3 biji telur
260 gm gula kastor
½ sudu teh ovalet
Bahan B:
180 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk koko | diayak
1 sudu teh baking soda
Bahan C :
1 cawan susu segar
125 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen Vanila
Bahan lapisan krim keju :
250 gm krim keju
20 gm gula aising
1 biji telur
CARA MEMASAK :
Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar bersaiz 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
Pukul bahan A hingga kembang
Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
Kemudian masukkan minyak jagung ,akhir sekali masukkan esen vanilla dan kacau hingga rata.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Panaskan periuk kukusan dan kukuskan 1 bahagian kek selama 15 minit.
Setelah masak keluarkan kek dan tuang adunan keju dan kukus lagi selamat 10
Selepas 10 minit keluarkan loyang dan tuang baki sebahagian adunan. Kukuskan lagi selama 15 minit.
Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di hiding.
Krim keju keju :
Pukul krim keju dan gula aising hingga lembut.
Kemudian masukkan telur dan pukul sekejap.
Sapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan: 1tin pembakar empat segi 18 sm x 18 sm
Waktu memasak: 20 minit
Keistimewaan : Kek coklat yang dilapiskan keju memang hebat rasanya
INFO CHEF : Pada pembuatan kek kukus, penggunaan ovalete seringkali diguna sebagai penstabil supaya kek kukus yang menggunakan teknik lapisan akan stabil bila dibiarkan lama di luar.
TERIMA KASIH : NORBAINI CAKES & GIFTS, 141, JALAN IKAN JELAWAT 11,KAMPUNG AMPANG CAMPURAN, AMPANG. FB : norbaini cakes
Biskut batik yang sedap dan mudah dihidangkan. Selepas masak hanya perlu gulung dalam plastik dan bila sudah sejuk boleh potong ikut ketebalan yang kita suka.
BISKUT BATIK GULUNG BAHAN-BAHAN:
Biskut marie sepeket, (patah-patahkan)
480gm milo sepeket
250gm Butter/Mentega
Suku tin susu pekat (ikut citarasa anda)
Esen vanila (pilihan)
Kacang campuran (pilihan)
CARA MEMASAK:
Masukkan butter, susu, & vanila dalam kuali dan kacau rata.
Masukkan milo bila butter sudah cair sepenuhnya. Gunakan api sederhana.
Kemudian masukkan biskut dan kacang. Kacau hingga sebati.
Masukkan dalam plastik bungkus makanan dan bentukkan macam dalam gambar (langkah ini kena cepat buat sebelum adunan sejuk, kalau dah sejuk susah nak bentuk)
Masukkan dalam peti sejuk, lepas sehari dah boleh potong.
Info: Biasa buat ikut resipi ini boleh dapat dalam 7 plastik. Dalam 15 minit dah siap bungkus.
Seperti yang disiarkan dalam Astro Awani malam semalam DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Hj Ahmad Shah Al-Musta’in Billah ada bertitah mengenai lauk kegemaran baginda Masak Taucu.
Jadi kalau ada yang teringin nak masak lauk pauk taucu bolehlah mencuba resipi yang min kongsikan ini. Tapi rasanya taklah sama dengan air tangan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Almarhum Sultan Iskandar. Air tangan baginda tentulah lebih istimewa .
Namun keenakan tempias rasanya pastilah ada. Kalau nak tahu taucu adalah kacang soya yang telah direbus dan diperam. Digunakan sebagai rencah dan penyedap dalam masakan. Sebenarnya terdapat pelbagai variasi lagi lauk pauk sedap yang boleh masak menggunakan taucu ni.
TAUCU TENGGIRI
BAHAN-BAHAN:
Ikan Tenggiri yang dah digoreng
1 inci halia – dihiris
4 biji bawang merah – dihiris
1 biji bawang holland – dihiris
Lada besar – dihiris panjang
Cili api
Air ikut citarasa masing-masing
BAHAN PES ( GAUL SEBATI):
3 sudu makan taucu
6 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan serbuk kari ikan
2 sudu makan sos tomato
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan tumis bawang merah, halia dan bawang putih hingga wangi.
Kemudian masukkan bancuhan taucu dan air. Biarkan mendidih sedikit.
Seterusnya masukkan ikan, lada, cili api dan bawang holland.
Perasakan dengan gula dan garam secukupnya ( jika perlu.)
Jika suka pedas, masa nak makan baru picit cili api.
1 genggam ikan bilis – pilih yang saiz sederhana atau kecil. Basuh & tos.
3 biji bawang merah – dipotong
3-4 ulas bawang putih – dipotong halus
1/2 biji bawang holland – dipotong kasar
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
2 biji cili hijau – dipotong
2 biji cili merah – dipotong. Tak nak letak pun boleh.
4 biji cili padi merah – potong halus
4-5 sudu makan taucu – sebaiknya guna taucu yang tak hancur untuk elakkan rasa masin yang melampau.
Minyak untuk menumis
Gula dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
Tumis ikan bilis dengan sedikit minyak. Setelah ikan bilis separuh garing, masukkan semua bawang dan cili.
Setelah naik bau, masukkan air asam jawa dan tambah sedikit air agak-agak hingga tenggelam separuh bahan-bahan tadi. Tunggu ia mereneh dan lembut sekejap.
Masukkan taucu danperasakan dengan sedikit gula serta Tak perlu letak garam.
Biarkan mereneh sekali lagi dan sedia untuk diangkat.