Siapa peminat sambal goreng garing di sini? Memang sumpah sedap sambal goreng garing ni. Nak jadi kudap-kudap pun boleh, nak buat makan dengan nasi panas pun boleh.

Di sini, kita sertakan resipi sambal goreng garing ni daripada Masfaliza Ab Jaafer. Lagipun tak lama lagi kita dah nak puasa, bolehlah siap-siap buat persediaan untuk juadah bersahur dan berbuka nanti.

Untuk sambal goreng garing ini, ada campuran ikan bilis, bawang goreng dan bawang putih crispy.

 

SAMBAL GORENG GARING

BAHAN-BAHAN:

Cili kering – beli online di sini
*Pada sapa yang suka pedas, tak perlu campur dengan cili kering yang jenis besar tu. Tapi saya suka campur sedikit supaya rasanya tak begitu pedas sangat. Sesuai untuk semua golongan untuk menikmati sambal ni. Kanak-kanak pun suka tau sambal ni.
2 sudu gula halus – beli online di sini
1 kiub pati ayam – beli online di sini
*maaf saya tak ada sukatan untuk buat ini, hanya main agak-agak saja.

TONTON Asam Pedas Ikan Kembung | Dapur Rasa Live

CARA-CARA:

1. Gunting cili kering atau masukkan ke dalam food processor untuk buang biji cili. Basuh cili kering.


2. Jemur cili kering sehingga cili menjadi rapuh. Kena alih-alihkan cili semasa proses menjemur.
3. Goreng cili kering dengan sedikit minyak menggunakan api kecil. Agak-agak cili kering dan rangup, boleh tutup api. Letakkan cili dalam penapis.
4. Masukkan cili ke dalam food processor atau chopper. Letakkan kiub ikan bilis. Letakkan 2 sudu gula halus.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

IKLAN


5. Ini hasil cili yang telah dikisar (lihat gambar). Semakin kering cili kering kita, semakin cantik hasil kejadian sambal nanti. Kalau cili kurang kering, sambal nanti akan jadi basah dan sedikit lembab.


6. Akhir sekali, di dalam talam atau dulang besar, campuran ikan bilis, bawang goreng rose dan bawang putih krispi. Gaulkan bersama.


7. Letakkan cili kisar ke dalam campuran kita tadi. Ikut tahap kepedasan yang kita mahu. Cara saya, suka kering-kering untuk kekalkan kerangupan bahan-bahan 3 sekawan tadi.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]


8. Dah siap. Boleh simpan di dalam bekas kedap udara. Makan dengan maggi cup dan bubur pun sedap juga.

UNTUK BUAT BAWANG GORENG

1. Bawang goreng guna food processor atau sagat tupperware. Mana-mana cara pun boleh digunakan.
2. Buang kulit, cuci dan toskan seketika. Saya sagat menggunakan food processor Phillips.


3. Goreng menggunakan api kuat sehingga warna keemasan. Bila nampak bawang dah timbul, perlahankan sedikit api. Jangan tunggu sampai warna coklat, nanti bawang akan jadi pahit.
4. Angkat dan toskan. Sejukkan, lapikkan tisu untuk membuang lebihan minyak.

IKLAN

UNTUK BAWANG PUTIH CRISPY:

Bawang putih (ikut berapa banyak ingin digunakan & kalau boleh, pilih saiz yang besar) – beli online di sini
Garam
Minyak untuk menggoreng – beli online di sini
Tepung gandum (optional) – beli online di sini

TONTON Red Velvet Creampuff | Dapur Rasa Live

CARA-CARA:

1. Pilih bawang yang besar-besar bagi memudahkan kerja nanti. Leraikan, kemudian rendam dengan air selama 15 minit dan toskan.
2. Kopekkan semua bawang. Kemudian, bawang putih disagat.
3. Bawang yang telah siap disagat, rendam dengan air + garam (6 sudu kecil). Sambil itu, ramas manja-manja untuk buang getah bawang.
4. Rendam selama 15 minit. Selepas itu, bilas dengan air paip sebanyak 3 kali dan toskan.
5. Tuang minyak ke dalam kuali. Sebelum goreng, boleh taburkan sedikit tepung, atau digoreng begitu sahaja. Mana-mana kaedah boleh digunakan, insya-Allah bawang jadi rangup.


6. Gunakan minyak yang banyak dan api yang kuat untuk dapatkan tekstur bawang yang garing.
7. Bila bawang dah masak, dia akan timbul begini (macam dalam gambar). Cepat-cepat angkat dengan menggunakan penapis seperti dalam gambar.
8. Sejukkan. Saya taburkan sedikit perasa Hilal (boleh google) dan ikan bilis.
9. Bila dah sejuk, boleh masukkan ke dalam balang atau bekas kedap udara.

IKLAN

*TIP nak dapat bawang putih goreng yang cantik:-

*Masak dengan menggunakan api yang besar.
*Masa mula letak bawang tu, minyak jangan panas, nanti terus masak layu.
*Semasa bawang dalam proses nak masak, balik-balikkan bawang dan kecilkan sedikit api.

Kredit resipi: Masfaliza Ab Jaafer

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Guna Cara Ini Jika Nak Bagi Nasi Kerabu Bunga Telang Berderai Cantik

Resipi Pulut Mangga Dengan Rasa Lemak Manis, Mudah Je Nak Buat

Kuih Bantal Buruk, Rasa Lemak-Lemak Dengan Inti Ikan & Labu Air 

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official