Siapa di sini suka makan bomboloni untuk minum petang? Bomboloni, rupanya macam donut tapi penuh berisi inti krim.

Sama ada krim cream cheese ataupun kastard, bomboloni memang sedap sangat pekena dengan air teh panas.

Jika dulu hanya asli, kini boleh dipelbagaikan seperti red velvet. Jom buat ikut resipi mudah daripada Sal SY ini.

 

RESIPI BOMBOLONI RED VELVET

Resipi Bomboloni Lembut, Mudah & Gebu, Guna Dua Filling Berbeza

BAHAN KERING

2 cawan tepung roti/tepung gandum/tepung pau/tepung superfine – (pilih salah satu) – beli online di sini
2 sudu besar susu tepung – beli online di sini
2 sudu besar gula – beli online di sini
1 sudu kecil yis – beli online di sini
1 sudu besar koko powder – beli online di sini
1sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver – beli online di sini
1 sudu kecil vanilla powder/ esen vanilla
Secubit garam

TONTON Dapur Rasa Live: Muffin Coklat Biscoff Lotus 

TONTON Dapur Rasa Live: Roti Wholemeal Walnut 

BAHAN CECAIR:

IKLAN

2 kuning telur
1 kotak susu full cream (200ml) – tak cukup susu, sila tambah air sikit-sikit pada doh
1 sudu kecil pelembut – bread softener/ovalatte/cream super/KFine/magic Plus/water roux – (pilih salah satu)
2 sudu besar marjerin/mentega – beli online di sini
Pewarna merah

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

CARA-CARA:

1. Suamkan susu, masukkan gula dan yis. Kacau-kacau dan biar 10 minit hingga yis berbuih aktif.
2. Tuangkan ke dalam bahan kering, gaul rata dan masukkan bahan cecair.
3. Uli doh hingga licin. Tutup biar doh mengembang, sapu minyak pada tapak tangan, tumbuk doh keluarkan angin. Bulatkan doh, biar kemas.

Resipi Bomboloni Lembut, Mudah & Gebu, Guna Dua Filling Berbeza
4. Celup doh dalam bekas tepung, baru letak dalam dulang. Cara ni tak nak bagi doh melekat pada bekas dan angkat. Goreng nanti senang.
5. Selesai bulat kesemuanya, tekan sikit doh tu satu-persatu, kembangkan lagi sekali.
6. Doh dah kembang dan ringan, bolehlah goreng dengan api perlahan, angkat bombo, letak atas tisu dan biar minyak menyerap pada tisu.

Resipi Bomboloni Lembut, Mudah & Gebu, Guna Dua Filling Berbeza

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

IKLAN

FILLING CREAM CHEESE

250g cream cheese
1 sudu besar lemon atau cuka (optional)
½ cawan whipping cream non dairy
½ cawan susu pekat – beli online di sini

CARA-CARA:

1. Guna mixer – masukkan bahan dalam bekas pukul hingga kembang. Masukkan dalam piping bag, boleh picit dalam bomboloni.
2. Cara nak masukkan ke dalam bombo, gunting bahagian atas, tekan sikit tapi jangan sampai bocor dan picit cream cheese hingga penuh.
3. Ada cheddar cheese, boleh parut di atasnya, buat lagi nampak menyelerakan.

Resipi Bomboloni Lembut, Mudah & Gebu, Guna Dua Filling Berbeza

FILLING CUSTARD

IKLAN

3 kuning telur
3 suud besar gula
1 sudu kecil esen vanilla – beli online di sini
1 kotak besar susu segar (350ml)
½ cawan whipping cream non dairy
2 sudu besar tepung kastard/tepung jagung – beli online di sini

Resipi Bomboloni Lembut, Mudah & Gebu, Guna Dua Filling Berbeza

CARA-CARA:

Kisar semua bahan. Masak atas api perlahan, kacau hingga pekat. Masuk dalam piping bag, simpan dalam peti sejuk selama ½ jam, baru guna.

Kredit resipi: Sal SY

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Sambal Guna 3 Bahan Je, Tak Sampai 5 Minit Dah Siap!

Jom Buat Resipi Roti Pandan Kelapa Versi Orang Bandar

Buat Lempeng Guna Baki Nasi Sejuk, Elok Je Jadi Lembut & Gebu

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI