
Suka makan Jemput-Jemput Durian? Resipi perkongsian saudari Ju Mohamad ini antara yang boleh anda cuba. Bila dimakan, terasa inti isi durian segar ditengahnya. Sangat sedap! Sesuai dijadikan hidangan waktu sarapan atau minum petang. Terasa nikmat! Anda perlu cuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI JEMPUT-JEMPUT BERINTI DURIAN SEDAP
BAHAN-BAHAN:
4 cawan tepung gandum – beli online disini
2 sudu kecil mauripan (yis) – beli online disini
1 biji telur
1 sudu kecil garam – beli online disini
2 sudu makan gula – beli online disini
Air suam secukupnya
Isi durian secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Kacau yis, telur, garam dan gula bersama air suam. Biarkan yis kembang.
2. Gaul yis bersama tepung gandum. Perap adunan selama 30-45 minit.
3. Ambil isi durian dan potong-potong guna gunting supaya senang untuk letak dalam adunan tepung nanti.
4. Panaskan minyak masak dalam kuali.
5. Untuk menggoreng Jemput-Jemput, ada dua cara. Cara pertama ialah ambil senduk nasi, ratakan sedikit adunan tepung, letak isi durian dan bulatkan menggunakan sudu.

6. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga masak.
7. Untuk cara kedua, ambil isi durian yang telah dipotong kecil tadi.
8. Letak dalam adunan tepung, salutkan dengan adunan dan bentukkan jadi cekodok.

9. Goreng seperti biasa hingga masak.
10. Angkat dan Jemput-Jemput inti durian sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Ju Mohamad
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Mudahnya Buat Sendiri Sup Cendawan Ala Pizza Hut & Roti Bawang Putih
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Perut Lapar Malam-Malam, Masak Je Murtabak Mi Segera Yang Sedap & Mudah NI,

Teringin makan murtabak mi segera? Hari ni jom kita buat sendiri kat rumah, senang sesangat rupanya. Orang-orang bujang mesti suka ni, bahan asasnya hanya mi segera, telur. Isi ayam dan sayur hanya sebagai tambahan je.. Kalaua nak tahu macam mana masak ini DIY yang Rasa kongsikan dengan korang semua.
MURTABAK MI SEGERA
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket mi segera kari | celur dan toskan
- 2-3 biji telur | ikut suka
- 1 biji bawang besar | potong dadu
- Sedikit kubis | hiris halus
- Sedikit lobak merah | hiris halus
- Sedikit isi ayam | rebus dan carik-carik
- 2 bijicili padi | hiris halus
- Sedikit garam | jika kurang masin
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Masukkan mi segera di dalam mangkuk bersama hirisan sayur-sayuran dan cili.
LANGKAH 2: Masukkan pula hirisan bawang besar dan dan ayam isi yang telah direbus.
LANGKAH 3: Pecahkan telur dalam mangkuk lain kemudian campurkan dengan serbuk kari mi segera dan kacau sebati.
LANGAKAH 4: Tuangkan di dalam mangkuk campuran mi segera dan sayur-sayuran. Kacau rata.
LANGKAH 5: Kacau sebati supaya telur sekata.
LANGKAH 6: Panaskan sedikit minyak dalam kuali, kemudian masukkan campuran mi segera. Goreng hingga masak.
20 Resipi Hidangan Minum Petang, Dijamin Ketagih

Isi Kandungan
Toggle20 resipi hidangan minum petang, dijamin ketagih. Mesti seronok kalau waktu petang duduk sembang dengan ahli keluarga sambil layan kudap-kudapan kan? Sambil-sambil tu tengok anak-anak kecil bermain sesama mereka.
Untuk memudahkan anda, RASA sediakan 20 resipi minum petang dijamin ketagih. Pasti anak-anak pun suka!
ROTI KHURASAN
BAHAN-BAHAN:
4 biji bawang merah
200gm daging kisar
1/2 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk bawang merah
2 sudu makan rempah BBQ
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos cili
Roti burger
Mayonis
Kulit popia
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GETUK UBI
BAHAN-BAHAN:
1kg ubi kayu
1/2 biji kelapa parut putih
1 cawan gula pasir
1-2 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh garam
2 cawan tepung beras
1 sudu teh serbuk kunyit
1 biji telur
Air secukupnya
1 sudu teh air kapur
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KULIT AYAM TIRUAN
KUIH BINGKA KELAPA PARUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung pulut
3 cawan kelapa parut (kelapa putih)
5 sudu makan gula – jumlah bergantung pada tahap kemanisan masing-masing
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya- jangan banyak sangat. tengok keadaan adunan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CUCUR KIUB KENTANG
BAHAN-BAHAN:
6 biji kentang | Dipotong dadu
1 biji bawang besar | Dipotong dadu
Segenggam ikan bilis
1 cawan hirisan daun bawang
3 biji hirisan cili merah
Garam
½ cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk peti ais
Minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba
BANANA BITES AND SALAMI BITES
BAHAN-BAHAN:
1 pek Puff pastry
2 biji Pisang
2 biji Kuning telur
Bijan putih
Salami beef
Kepingan keju
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUFF PASTRY ALA KENNY HILLS
BAHAN-BAHAN:
Strawberi
Buah pic
Puff pastry segera
100gm cream cheese
5 sudu makan whipping cream
2 sudu makan gula aising
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
TEMPE GORENG & SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHAN TEMPE GORENG KETAGIH:
4 keping tempe
1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung beras
1 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan putih
Sedikit garam
½ sudu makan serbuk kunyit
2 ulas bawang putih
Air suam
BAHAN-BAHAN SAMBAL KICAP:
1 genggam cili padi
1 ulas bawang putih
3 biji limau kasturi
1 cawan kicap manis
2 sudu gula
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH KUKUS KELEDEK UNGU
BAHAN-BAHAN:
250gm keledek ungu | Direbus
60gm gula
20gm tepung ubi
100gm tepung beras
200ml santan
Sedikit garam
Sedikit pewarna ungu
Air secukupnya
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUFF CARBONARA TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
Daun bawang
1/2 biji lobak merah
4 biji cendawan butang
2 ulas bawang putih
1 biji bawang holland
5 batang crabsticks
300gm isi ayam
Minyak
2 sudu makan pes tomyam
Lada hitam
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CEKODOK MILO
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan milo
1 cawan gula
1 sudu kecil serbuk penaik
3 sudu makan susu pekat
Air suam
Minyak untuk menggoreng
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CHICKEN POT PIE
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji bawang holland
Sedikit minyak
50gm butter
1/2 biji lobak merah
Cendawan butang putih
1 kotak kecil cooking cream
1 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh chilli flakes
Sedikit air rebusan ayam
2 keping dada ayam
2 keping keju
Aluminium cup
Kunig telur (sapuan)
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AGAR-AGAR CENDOL
BAHAN-BAHAN A:
750ml air
10gm agar-agar tali
170gm gula pasir
250ml santan
1 sudu makan tepung jagung (dibancuh)
Cendol
BAHAN-BAHAN B:
750ml air
10gm agar-agar tali
250gm gula melaka
250ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KASWI PANDAN
BAHAN-BAHAN:
6-7 helai daun pandan
¾ cawan gula
2 cawan air
½ cawan santan (separa pekat)
1 cawan tepung gandum
¾ cawan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
Kelapa parut | dikukus dan digaul bersama garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
RICE PAPER DUMPLING
BAHAN-BAHAN:
1/2 biji kobis | Dihiris
1 biji lobak merah | Dihiris
5 biji cendawan shiitake | Dipotong dadu
3 batang daun bawang | Dihiris
3 sudu makan kicap
2 sudu makan cuka
3 inci halia | Disagat
2 bungkus tofu | Dicincang
1 sudu makan tepung jagung
4 biji cili padi | Dihiris
Rice paper
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GOLDEN BALL
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus crabsticks | Dicincang
Sedikit lada sulah
2 sudu makan mayonis
1 sudu makan minyak bijan
5 biji telur rebus
2 cawan serbuk roti
Tepung salut serbaguna
Minyak secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BANANA PANCAKE
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
100gm susu full cream
70gm tepung gandum
1 susu teh baking powder
1 ketul gula melaka | Dicincang
1 sudu teh minyak
Pisang
Sedikit butter
1 sudu kecil gula pasir
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
GARLIC BUTTER SHRIMP MANTAO
BAHAN-BAHAN:
Mantao
10 ekor isi udang | Dicincang
1/2 sudu besar mentega
1 sudu kecil bawang putih | Dikisar/Dicincang
1 sudu kecil serbuk lada putih
Sedikit perasa
Daun sup
1 sudu besar mayonis
1 sudu besar sos cil
Sedikit gula
Chilli flakes
Serbuk parsley
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH KETAYAP
BAHAN-BAHAN:
4-5 helai daun pandan
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
Sedikit garam
1 biji telur
Inti kelapa parut
2 cawan santan sederhana cair
2-3 titis pewarna hijau
Sedikit minyak
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
KUIH BOM
Puan Selvi Kongsi Resipi Muruku Sedap Untuk Hari Raya.

Bila tibanya musim perayaan, muruku antara kudapan ringan yang popular. Bukan sahaja masa Deepavali, di musim Hari Raya Aidilfitri pun kudapan ini menjadi pilihan ramai. Rasanya yang rangup, pedas dan berempah memang menepati citarasa ramai. Bagi anda yang nak buat sendiri Muruku sempena Aidilfitri ni, resipi perkongsian Puan Selvi boleh dicuba.
Muruku adalah makanan ringan yang berasal dari India Selatan dan namanya diambil dari perkataan Tamil yang bermaksud ‘dipintal’ merujuk kepada bentuknya. Kudapan ini biasanya dihasilkan dari tepung beras yang dicampur dengan pelbagai rempah serta bahan-bahan lain, diadun sebati dan kemudiannya digoreng hingga garing.
Ramai yang tercari-cari resipi muruku yang sedap, mudah disediakan serta rangup. Terdapat sangat banyak resipi yang boleh anda cuba dan antaranya adalah seperti yang RASA kongsikan ini. Ia adalah resipi asli perkongsian Puan Tamil Selvi Samugam Sundram. Jom cuba!
RESIPI MURUKU SEDAP UNTUK HARI RAYA
1. MURUKU RIBEN
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung kacang kuda
- 1 ½ sudu teh serbuk cili merah
- ¼ sudu teh asafoetida
- 1 sudu teh mentega
- 110ml air
- Sedikit garam
- Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Masukkan kesemua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau terlalu basah.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan membentuk reben. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan doh bentuk reben dan goreng sehingga berwarna sederhana perang. Angkat dan ulangi langkah hingga selesai.
- Angkat, sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
- Sedia untuk dinikmati.
2. MURUKU BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung beras
- 2 cawan tepung kacang kuda
- 5 tangkai cili kering
- 10 ulas bawang putih (dikupas)
- 1/8 sudu kecil garam
- 1 sudu besar mentega
- 50ml air
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Cili kering dan bawang putih dikisar halus.
- Masukkan semua bahan dan bahan kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
- Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
3. BUTTER MURUKU
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan Tepung Beras
- 1 sudu besar Tepung Kacang Kuda
- 1 sudu besar Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
- 1 cubit Asafoetida
- 1/8 sudu kecil garam
- 2 sudu besar mentega
- 100ml air
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan bentuk bintang.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
- Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
4. MURUKU JINTAN MANIS
BAHAN-BAHAN:
- ¾ cawan Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
- 2 cawan Tepung Beras
- ½ cawan Tepung Ulunthu(Urad Dhal) goreng
- 1 ½ sudu kecil Jintan Manis
- ¼ sudu kecil Asafoetida
- 1/4 sudu kecil garam
- 1 sudu besar mentega
- 300ml air
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Jintan manis digoreng tanpa minyak. Sejukkan. Kisar sederhana halus.
- Masukkan semua bahan dan jintan manis kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh berbentuk bintang.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
- Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
5. OMAPODI
BAHAN-BAHAN:
- ¼ cawan tepung beras
- 1 cawan Tepung Kacang Kuda
- ¼ sudu kecil Asafoetida
- 1/8 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil mentega
- 100ml air
- Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
- Masukkan doh ke dalam acuan muruku.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tekan doh kedalam minyak. Goreng sehingga berwarna sedehana perang.
- Selepas sejuk, masukkan kacang goreng, kacang hijau goreng. Kacau perlahan. Simpan dalam bekas kedap udara.
INFO RASA: Asafoetida: Getah dari pokok herba. Kaya khasiat dan disebut juga sebagai ‘ food of the gods’.
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
https://rasa.my/koleksi-resipi-set-aneka-nasi-tumis-bersama-aneka-lauk-pauk/