
Kalau pergi ke kopitiam, paling min suka roti bakar bersama seri kaya yang disapu di tengah-tengah roti tu. Memang sedap!
Manis sedang-sedang dan berlemak. Memandangkan kita masih belum dine-in di kopitiam, apa kata jom kita buat sendiri seri kaya untuk dimakan bersama roti bakar di rumah. Barulah puas hati dapat merasa bersama seisi keluarga.
Menerusi resipi yang dikongsi Julia ALien Aireish ini, cara membuatnya sangat mudah.
SERI KAYA KARAMEL HOMEMADE
BAHAN A:
1 cawan santan pekat – guna 1 kotak kecil santan AYAM BRAND
2 sudu besar tepung jagung – beli online di sini
BAHAN B : GULA HANGUS
1/2 cawan gula pasir – beli online di sini
1/2 cawan air panas
BAHAN C :
3 biji telur A atau B
3/4 cawan gula pasir
BAHAN D :
1 helai daun pandan – disimpul, untuk naikkan lagi aroma yang sangat harum
CARA-CARANYA :
1. Bahan A : satukan bahan, kacau hingga licin tidak berketul, ketepikan.
2. Bahan C : satukan bahan, kocok bahan hingga gula hancur dan berbuih.
3. Bahan B : dalam kuali atau periuk masukkan gula, masak gula hingga menjadi karamel cantik warna golden kemudian tuang air panas perlahan-lahan sambil mengacau hingga karamel licin.
4. Masukkan daun pandan, diikuti bahan C masukkan sedikit-sedikit sambil mengacau guna whisk tanpa henti hingga telur habis.
5. Tuang bahan A, masukkan sedikit-sedikit sambil megacau tanpa henti hingga santan habis.
6. Teruskan lagi mengacau lebih kurang 15 minit api sederhana. Kacau hingga pekat terus tutup api.
7. Sejukkan dahulu sedia digunakan.
Kresit resipi & foto: : Julia ALien Aireish
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Muffin Koko Dengan Taburan Chocolate Chips Lebih Menambah Perisa
Roti Jala Jelita Viral. Dua Wanita Ini Cerita & Kongsi Resipi Paling Mudah
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kuetiau Celup Daging Homemade Ala Boat Noodles

Anda penggemar sajian Kuetiau Celup Daging @ Kuetiau Sup Daging seperti di restoran Boat Noodle? Boleh cuba resipi perkonsian saudari Leeya Bridal Melaka ini. Supnya sangat mudah disediakan dan tentunya anda boleh hasilkan sendiri di rumah tanpa rasa susah. Jom cuba. Tentu nikmat terasa.
CARA MEMASAK KUETIAU CELUP DAGING ALA BOAT NOODLE
BAHAN-BAHAN:
Daging secukupnya
2 ulas bawang putih – beli online disini
2 inci halia
3 sudu makan gula
3 sudu makan kacang goreng tumbuk – beli online disini
1 sudu makan serbuk cukup rasa
4 sudu makan kicap manis – beli online disini
1 sudu garam @ secukupnya
2 sudu makan minyak bawang putih
Kicap sotong thai secukupnya @ Sos ikan – beli online disini
2-3 akar daun ketumbar
Bebola daging secukupnya
Kuetiau kering – rebus
Kuetiau halus segar ni
Air secukupnya untuk kuah (empunya resipi guna periuk saiz 32 inci)
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN:
Daun ketumbar
Tauge
Cili jeruk
Limau nipis
Kacang tabur (kacang tumbuk)
Serbuk cili – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Rebus daging bersama bawang putih dan halia.
2. Masukkan juga gula, kacang tumbuk, secukup rasa, kicap manis dan garam halus dengan secukupnya. Sebatikan.
3. Seterusnya masukkan minyak bawang putih dan kicap sotong thai. Boleh juga guna sos ikan.
4. Masukkan akar ketumbar dan bebola daging. Rebus sehingga sup mendidih dan semua bahan meresap dan cukup rasa. Ketepikan.
5. Didihkan air dan rebus kuetiau kering hingga lembut. Toskan.
6. Jika suka, boleh juga guna kuetiau halus segar.
7. Untuk menikmati Kuetiau Celup Daging ini, masukkan kuetiau ke dalam mangkuk dengan secukupnya.
8. Letak hirisan daging yang dihiris nipis, bebola daging yang dipotong kecil, daun ketumbar, serbuk cili, kacang tumbuk dan tauge.
9. Tuang sup dengan secukupnya dan jika nak kuah sup jadi lebih gelap, tambahkan lebih kicap.
10. Nikmati bersama cili jeruk dan perahan jus limau nipis untuk rasa lebih enak.
Kredit resipi & foto: Leeya Bridal Melaka
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Patutlah Dapat 30K Share Di FB, Resipi Colek Kampung Ni Memang Padu
Resipi Hokkaido Baked Cheese Tart Homemade Yang Sedap & Mudah
Resipi Nasi Arab Siakap Neelofa. Sedap Rupanya Masak Guna Ikan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
6 Resipi Pastri Homemade Yang Mudah & Sedap Untuk Hidangan Hari Raya.

Di Aidiladha ni, sesuai sangat jika anda cuba buat aneka pastri sedap ini buat tetamu yang datang bertandang. Selepas menikmati hidangan daging, bolehlah makan manisan pula. Dihasilkan dengan pelbagai rupa dan rasa yang enak, hidangan ini tentunya memikat selera ramai untuk menikmatinya. Istimewa buat anda, RASA kongsikan aneka resipi pastri manis terbaik hasil air tangan Puan Rabiatun Adawyah Mohamed Din, pemilik Loyang Bread. Selamat mencuba!
1. ECLAIRS
BAHAN-BAHAN (PASTRI):
- 125gm tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 sudu teh gula
- 100gm mentega
- 3 biji telur
BAHAN INTI:
- 2 cawan susu penuh krim
- 6 biji kuning telur
- 1/2 cawan gula
- 1/3 cawan tepung
- 1 sudu teh esen vanila
- 60gm mentega
BAHAN GANACHE:
- 2/3 cawan cip coklat
- 1/2 cawan krim putar
CARA MEMBUAT:
- Satukan air dan mentega kemudian masak atas api sehingga menggelegak. Kemudian matikan api dan masukkan tepung. Kacau sebati dan hidupkan api sekali lagi sehingga tepung masak.
- Kemudian masukkan adunan ini yang telah disejukkan ke dalam mesin pengadun dan masukkan telur.
- Apabila adunan sebati, masukkan ke dalam beg paiping. Paip bentuk puff mengikut kegemaran anda.
- Bakar pada suhu 170C selama 20 minit.
- Untuk membuat ganache coklat, panaskan susu dan masukkan cip coklat. Biarkan sebati dan sejukkan.
- Akhir sekali, hiaskan permukaan eclair dengan ganache coklat.
2. JAPANESE CREAMPUFF
BAHAN-BAHAN (PASTRI):
- 125gm tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 sudu teh gula
- 100gm mentega
- 3 biji telur
BAHAN PUFF CRUST:
- 85gm tepung
- 50gm gula
- 65gm mentega
- 1/2 biji kuning telur
BAHAN INTI:
- 2 cawan susu penuh krim
- 6 biji kuning telur
- 1/2 cawan gula
- 1/3 cawan tepung
- 1 sudu teh esen vanila
- 60gm mentega
CARA MEMASAK:
- Masak air bersama mentega sehingga menggelegak dan matikan api. Masukkan tepung dan kacau sebati.
- Kemudian hidupkan api dan masak tepung. Kemudian masukkan adunan ini yang telah disejukkan ke dalam mesin pengadun dan masukkan telur.
- Biarkan adunan sebati dan masukkan ke dalam beg paiping. Paip bentuk puff mengikut kegemaran anda.
- Untuk membuat puff crustsebatikan semua bahan dan bentukkan menjadi doh. Rol adunan dan potong segiempat. Letakkan ke atas adunan yang dipaip tadi dan bakar pada suhu 170C selama 20 minit.
- Untuk membuat inti, Panaskan susu. Dalam bekas lain campurkan telur, gula dan tepung. Ambil 1/2 cawan susu yang dipanaskan tadi dan campurkan dalam adunan tepung. Kacau sebati dan masukkan adunan ke dalam lebihan susu. Kacau atas api sehingga masak dan masukkan mentega. Kemudian disejukkan.
- Paipkan inti ke dalam pastri yang dibakar dan boleh dinikmati.
3. APPLE CRUMBLE TART
BAHAN KULIT PASTRI:
- 240gm tepung gandum
- 170gm mentega sejuk | dipotong kecil
- 2 sudu makan gula aising
- 4 sudu makan air ais
CARA MEMBUAT:
- Campurkan tepung dan mentega. Gaul sebati hingga jadi seakan serbuk roti.
- Masukkan gula aising dan gaul sebati. Masukkan air ais dan uli hingga jadi doh.
- Masukkan doh ke dalam plastik dan sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit. Biarkan seketika dan buat inti dan topping.
BAHAN INTI EPAL:
- 5 biji epal hijau
- 2 sudu makan jus lemon
- Secubit garam
- 2 sudu makan mentega
- 100gm gula perang
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
- 2 sudu makan tepung jagung
CARA MEMBUAT:
- Kupas kulit dan potong buah epal menjadi dadu kecil.
- Panaskan gula dan mentega. Masukkan potongan epal dan gaul rata.
- Masukkan garam, serbuk kulit kayu manis dan juga tepung jagung. Kacau dan gaul sebati hingga epal menjadi lembut dan sos sedikit pekat.
- Tambahkan jus lemkn dan gaul sebati. Angkat dan sejukkan.
BAHAN CRUMBLE:
- 75gm tepung agndum
- 35gm mentega tanpa garam
- 35gm gula perang
CARA MEMBUAT:
- Campurkan tepung dan mentega. Jadikan sekaan serbuk roti.
- Masukkan gula perang dan gaul hingga sebati.
CARA MEMASAK:
- Canai doh kulit tat sederhana nipis. Kemudian letakkan dalam acuan tat yang telah disapu dengan mentega.
- Tekan doh pada acuan dengan kemas supaya doh melekat dengan sempurna. Jika ada lebihan doh, potong bagi mengemaskannya.
- Masukkan inti epal yang telah disejukkan tadi dan tabur crumble sehingga menutupi inti.
- Panaskan ketuhar pada suhu 210C selama 10 minit. Kemudian masukkan tat tadi dan bakar pada suhu yang sama selama 15 minit.
- Kemudian turunkan suhu ke 190C dan bakar selama 45 minit hingga tat berwarna keperangan.
4. TAT BUAH
BAHAN KULIT TAT:
- 250gm mentega
- 120gm gula aising
- 2 biji telur gred B
- 480gm tepung gandum | jika lembik, tambah tepung sehingga dapat tekstur sempurna
CARA MEMASAK:
- Ayak gula aising ke dalam mangkuk besar. Masukkan mentega dan pukul menggunakan pemukul hingga sekata.
- Masukkan telur dan pukul lagi seketika.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga membentuk doh.
- Bulat-bulatkan doh sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dasarnya dengan garpu.
- Bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit atau sehingga masak.
BAHAN KASTAD:
- 1 cawan tepung kastad
- 2 cawan susu cair
- 2 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 1 sudu makan mentega
BAHAN HIASAN:
- Coklat masakan secukupnya | cairkan guna kaedah double-boiler
- Buah kiwi | dipotong
- Buah anggur | dipotong
- Strawberi | dihiris
CARA MEMASAK:
- Masukkan semua bahan kecuali marjerin ke dalam periuk. Masak diatas api sederhana besar sehingga pekat.
- Masukkan marjerin. Matikan api dan teruskan mengacau sehingga cair sepenuhnya.
- Ambil kulit tat dan sapu nipis coklat masakan yang telah dicairkan. Ketepikan.
- Masukkan adunan kastad yang dimasak tadi ke dalam piping bag. Kemudian picit ke dalam kulit tat dengan secukupnya.
- Susun buah-buahan pilihan dengan secukupnya.
- Sedia untuk dinikmati.
5. TAT KEJU BLUEBERI
BAHAN KULIT TART:
- 250gm mentega
- 450gm tepung gandum
- 100gm gula kastor
BAHAN KRIM KEJU:
- 250gm krim keju
- 60gm gula kastor
- 50gm mentega
- 1 biji telur
- Jem blueberi secukupnya
CARA MEMASAK:
- Untuk menyediakan kulit tat, campurkan semua bahan dan gaul sehingga sebati. Masukkan doh dalam acuan dan bentukkan.Bakar suhu 170C darjah selama 20 minit.
- Bagi menyediakan inti, masukkan krim keju, gula kastor dan mentega di dalam mangkuk adunan. Pukul hingga sebati.
- Kemudian masukkan telur dan putar lagi hingga semua bahan sekata.
- Masukkan krim keju ke dalam piping bag dan paipkan sedikit ke dalam kulit tat.
- Sudukan jem blueberi kemudian paipkan krim keju hingga penuh. Hias bahagian atas krim dengan sedikit jem blueberi.
- Bakar selama 10-15 minit api atas dan bawah suhu 170C.
- Angkat dan sedia dinikmati.
6. PAVLOVA
BAHAN-BAHAN:
- 200gm telur putih
- 300gm gula castor
- 1 1/2 sudu teh perasa vanila
- 1 1/2 sudu teh cuka
- 1 sudu makan tepung jagung
BAHAN KRIM VANILLA:
- 100gm custard segera
- 250gm susu segar
- 700gm krim putar
CARA MEMASAK:
- Untuk menyediakan meringue, putar telur putih sehingga separuh kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar.
- Masukkan vanila, tepung jagung dan cuka. Teruskan memutar sehingga adunan apabila dipegang tidak terasa gula atau adunan tidak jatuh apabila diterbalikkan.
- Bentukkan adunan di atas kertas pembakar. Boleh juga masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas.
- Bakar pada suhu 130C selama 50 minit.
- Sementara meringue pavlova masak, boleh sediakan krim vanilla. Campurkan custard segera dengan susu. Gaul sehingga sebati.
- Setelah itu putar bersama krim putar di dalam mesin pemutar sehingga kembang.
- Masukkan krim dalam piping bag dan paipkan di atas meringue.
- Kemudian paipkan sedikit jem strawberi dan hiaskan dengan buah-buahan kesukaan anda seperti strawberi,anggur dan kiwi.
Nasi Goreng Mudah Disedia, Sedap Dimakan

Isi Kandungan
ToggleNasi goreng mudah disedia, sedap dimakan. Tak perlu lauk tambahan. Sudah lengkap dalam satu masakan. Ada protein, ada sayur.
Bahkan terdapat macam-macam jenis nasi goreng. Kali ini dikongsikan tiga jenis lagi nasi goreng.
NASI GORENG TAUHU DENGAN KACANG BUNCIS
BAHAN-BAHAN:
3 mangkuk nasi
100gm kacang buncis
2 ketul tauhu (goreng sedikit)
4 ulas bawang merah (hiris nipis) – boleh beli online di sini
3 sudu makan udang kering (tumbuk kasar)
3 biji telur
1 batang lobak merah (hiris)
1 sudu teh serbuk lada putih
Garam secukupnya- boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
UNTUK HIASAN:
Sedikit daun bawang
Sedikit bawang goreng – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bawang merah yang telah dihiris dan tauhu yang telah dipotong dadu kecil. Masak hingga bawang naik bau, kemudian masuk udang kering, lobak merah dan kacang buncis.
- Setelah itu masukkan telur, kacau jangan terlalu masak telur itu. Kacau sekata.
- Masukkan nasi dan kacau sebati. Perasakan dengan garam secukup rasa. Sedia dinikmati.
NASI GORENG KOBOI
BAHAN-BAHAN:
3 mangkuk nasi putih
5 biji telur
1 sudu teh serbuk lada putih
2 sudu makan udang kering
Sedikit garam- boleh beli online di sini
2 biji bawang merah – boleh beli online di sini
1 sudu teh serbuk ikan bilis
Sedikit bawang goreng- boleh beli online di sini
Daun bawang
Minyak masak untuk menggoreng secukupnya – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
1.Pecahkan telur, asingkan putih dengan kuning telur. Ketepikan.
- Panaskan minyak, masukkan bawang merah yang telah dihiris halus, masukkan udang kering, gaul sehingga nampak kekuningan dan masukkan kuning telur. Gaul sedikit.
- Masukkan nasi, daun bawang, serbuk lada putih dan serbuk ikan bilis, gaul sehingga rata dan matikan api.
- Hidangkan bersama sambal belacan, telur dadar, hirisan timun dan daun salad. Sedia dinikmati.
NASI GORENG INDONESIA
BAHAN-BAHAN:
3 mangkuk nasi putih
4 biji telur
2 biji cili merah – boleh beli online di sini
4 biji cili padi – boleh beli online di sini
4 batang kacang buncis (potong kecil)
300gm isi dada ayam
1 tangkai daun bawang (potong kecil)
2 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
3 biji bawang merah – boleh beli online di sini
1 sudu makan kicap lemak manis
Sedikit belacan – boleh beli online di sini
1 sudu teh stok ayam
½ sudu makan udang kering
1 sudu makan bawang goreng – boleh beli online di sini
Garam secukup rasa – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Kisar isi dada ayam, cili padi, cili merah, bawang putih, udang kering dan belacan. Ketepikan. panaskan kuali, masuk kan bahan yg di kisar tadi, hingga naik bau.
- Masukkan kacang buncis dan nasi tadi, gaul rata, kemudian masukkan stok ayam, garam dan kicap lemak manis. Gaul sekata.
- Matikan api dan masukkan hirisan daun bawang bersama bawang goreng. Siap untuk dihidangkan bersama telur mata, sambal belacan dan sedikit hirisan timun.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Lontong Goreng Atau Nasi Impit Goreng, Juadah Lazim Hari Raya
Tak Cukup Bahan Nak Buat Nasi Beriani, Jadilah Nasi Wangi. Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official