Sedapnya Karipap Pusing. Makan panas-panas uih…sebiji memang tak cukup. Ramai yang ‘takut’ nak cuba kerana anggap KaripapPusing ni susah nak buat. Jangan bimbang, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni antara yang mudah. Cubalah.
CARA BUAT KARIPAP PUSING SEDAP
BAHAN DOH MINYAK:
2 ½ cawan tepung gandum
¼ cawan minyak masak – dipanaskan
Secubit garam
Air secukupnya ( air suhu biasa)
BAHAN DOH MARJERIN:
1 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan shortening
1/2 cawan marjerin atau lebih
CARA MEMASAK:
1. DOH MINYAK: Satukan semua bahan dan sebatikan. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh tidak lekat di tangan.
2. DOH MARJERIN: Satukan semua bahan dan sebatikan hingga jadi doh.
3. Rupa doh minyak dan doh marjerin yang telah siap diuli.
4. Bulat-bulatkan doh minyak dan doh marjerin. Pastikan bilangannya sama banyak.
5. Ambil satu doh minyak. Leperkan. Masukkan doh marjerin di dalamnya.
Ads
6. Tutup doh. Bulatkan dengan sempurna sehingga jadi bulatan doh seperti dalam gambar. Rehatkan doh 5 minit.
7. Ambil 1 doh dan canaikan.
8. Kemudian sapu sedikit air di permukaan doh. Jangan banyak nanti doh lembik. Cukup sekadar calit-calit sahaja.
9. Gulung doh tadi dan letak memanjang seperti dalam gambar.
Ads
10. Kemudian canai memanjang doh yang digulung tadi.
11. Gulung doh sekali lagi seperti di bawah ini.
12. Potong doh guna pisau anggaran 1/2 inci tebal atau lebih sedikit.
13. Rupa kepingan doh yang telah dipotong.
14. Ambil sekeping doh dan canai. Jangan nipis. Jika tebal tidak mengapa.
Ads
15. Terbalikkan doh. Isikan inti pada bahagian bawah doh yang dicanai tadi. (bukan bahagian atas). Kelim doh dengan kemas. Inti boleh ikut cita rasa masing-masing.
16. Karipap pusing yang sudah siap di kelim.
17. Panaskan minyak dan goreng karipap guna api sederhana hingga keperangan.
Rasanya lemak manis. Sangat menawan cita rasa penggemar kuih tradisional yang sifatnya lembut dan manis. Kuih lompat tikam terkenal di sebelah Pantai Timur tanah air kita. Selalunya ada dijual di pasar pagi. Boleh dibuat untuk sarapan dan minum petang. Kali ini RASA kongsikan resipi kuih lompat tikam. Bolehlah belajar buat untuk dihidang time bulan puasa yang bakal muncul tak lama lagi ni kan?
LOMPAT TIKAM
BAHAN YANG HIJAU
2 cawan tepung beras (BELI DI SINI)
4 cawan air
1/2 cawan air daun pandan
Sedikit pewarna hijau
CARA MEMBUAT
1. Masak semua bahan di atas sampai warna berkilat.
2. Masukkan dalam bekas. Ketepikan.
Ni bukan lenggang sebarang lenggang, tapi melenggang nak masak apam di dapur, hehehe.Apam ni bahan-bahannya ringkas aje, tapi sebab nipisnya ala crepe memang ranguplah sikit.
Rasa santan berlemak perggh sedap makan dicicah sambal ikan bilis atau gulai. Jom kita cuba buat apam lenggang dari Sue Shu ni
APAM LENGGANG
.
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu yis
5-6 sudu gula | Ikut kemanisan disukai
1 cawan air
1 cawan santan
1 biji telur *tak letak pun tak apa
CARA MEMASAK :
1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali santan.Gaul rata dan perap selama 1-2 jam.
2. Kemudian baru masukkan santan dan gaul lagi. 3. Panaskan kuali,.griskan sedikit minyak
4. Jika guna kuali non stick tak perlu gris minyak
5. Ambil satu senduk adunan dan lenggangkan adunan seperti membuat kuih ketayap (gerakkan kuali). Tutup adunan supaya masak rata
.
6. Masak dengan api yang perlahan, bila dah nampak kekuningan bolehlah digulung atau dilipat ikut kesukaan masing-masing.
Umpph sedapnya bila dapat merasa tempeyek yang rangup dan sedap. Sedar-sedar dah sebalang habis. Memang melekakan. Boleh cuba resipi tempeyek ini.
Bahan-bahan:
1/2 kg tepung beras
1/2 kg tepung ubi
200g tepung jagung
Udang kering secawan (blende)
Cabai kering 2 senduk lauk (blende)
Garam 4 sdt
Ajinamoto 3 sdt * jika perlu
Telur 4@5 biji ikut saiz (blende last)
Jintan manis 1 sdb
Biji lemuju 1 sdb (kalau tak letak pon x pa. Akak xletak harini sebab takde)
Air kapur 1sdb
Air tak reti sukat. Tp pastikan adunan tak terlalu pekat atau terlalu cair ye 🙂
Kacang & ikan bilis mentah utk letak kat atas (pastikan betul2 kering kalau basuh)
Bahan tambahan:
Suka hati anda mahu letak apa, ada yg tambah daun limau purut dihiris halus, jagung dll.
Cara memasak :
Campur semua bahan kecuali telur.
Lepas siap bancuh baru masuk telur yg di blende tu
Cara menggoreng, curah di tepi kuali
Tempeyek kira dah masak bila dah takde buih2 kat sekeliling dia masa mengoreng.
Resepi ni boleh dapat lebih kurang 400 keping
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.