Sejak ada air fryer ni banyak betul resipi yang saya jumpa boleh masak dalam air fryer. Senang ya hidup kita sekarang! Memang wajiblah ada air fryer ni satu setiap rumah. Baru-baru ni saya jumpa resipi sambal hitam masak guna air fryer sahaja di Facebook yang dikongsikan oleh Zamzurina Md Noor ni katanya memang menjadi. Korang nak cuba? Kalau nak cuba, ikutlah resipi di bawah ni.

SAMBAL HITAM AIR FRYER

Resipi Sambal Hitam Guna Air Fryer Pun Jadi!

 

BAHAN-BAHAN:

Belimbing buluh (guna AF je temp 180/20 minit)

Resipi Sambal Hitam Guna Air Fryer Pun Jadi!

Cili padi (ditumbuk atau dikisar- ikut kepedasan masing2)

Ikan bilis (ditumbuk kasar- ikut suka letak banyak mana)

Bawang merah (ikut suka 6-10 ulas lagi banyak lagi sedap -setengah ditumbuk, setengah dihiris nipis)

Kicap manis (optional.. untuk nampak cantik kehitamannya)

Garam & gula secukup rasa

Kiub bilis (optional… untuk rasa yang lebih kick & sedap)

IKLAN

Minyak masak (agak-agak je- kalau nampak sambal agak kering tambah minyak lagi)

 

CARA PENYEDIAAN:

Belimbing buluh ditumbuk (saya suka lenyek. Bila makan terasa kasar2 tekstur belimbing tu).

Resipi Sambal Hitam Guna Air Fryer Pun Jadi!

Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang yang dihiris sehingga wangi.

Masukkan bahan2 tumbuk sekaligus & tumislah sehingga bahan-bahan tersebut nampak agak kering & garing.

Tambahkan kicap manis, kiub bilis, garam & gula secukup rasa.

IKLAN

Masak sambal biar kering sedikit lebih kurang macam serunding (saya suka buat sambal hitam yang basah)

Bila dah garing tutupkan api lalu tolakkan sambal ke tepi kuali supaya minyak ditos sebelum dihidang.

Boleh juga angkat & sejatkan sambal menggunakan penapis.. siap untuk dihidang

 

SELAMAT MENCUBA

 

Kredit: Zamzurina Md Noor

 

IKLAN

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Laksa Lemak Kedah Kaw Kaw Licin Satu Periuk

Bubur Jagung Lemak Manis Sebagai Manisan Minum Petang

Kuih Bakar Kacang Gerenti Cair Di Mulut

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official