Bihun Goreng Singapore atau Singapura memang tidak asing lagi di kalangan rakyat Malaysia. Ringkas, mudah dimasak dan sedap. Bagi anda yang nak masak hidangan ini dalam jumlah yang banyak, pasti keliru akan sukatannya. Jangan risau, saudara Adnan Bin Mat Abu atau mesra disapa dengan panggilan Abah, ada kongsikan sukatan Bihun Goreng Singapore @ Singapura untuk sukatan 4 bungkus bihun. Jika nak masak dalam jumlah yang sedikit, hanya bahagikan sahaja sukatannya. Mudah je. Cubalah. Anda pasti puas hati.
CARA MASAK BIHUN SINGAPORE @ SINGAPURA SUKATAN 4 PLASTIK BIHUN
BAHAN-BAHAN: 4 bungkus bihun – abah guna bihun Cap Terung – beli online disini 4 ketul ayam bahagian dada – dipotong dadu 1/2 kg udang segar 1/2 kg udang kertas – dikisar halus 5 biji telur 1/2 kg kubis 2 batang lobak merah 5 ulas bawang putih – beli online disini 2 biji bawang besar – beli online disini Fishcake & fishball secukupnya 4 sudu makan lada sulah – beli online disini 3 sudu makan serbuk lada hitam – beli online disini Garam dan perasa secukupnya
Ads
CARA MEMASAK: 1.Rendam bihun selama 1 jam dengan air biasa. Kemudian toskan. 2. Kisar bawang putih dan bawang merah hingga halus. Panaskan minyak dalam kuali, tumis. 3. Bila sudah naik minyak, masukkan ayam, fishball dan fishcake yang telah dihiris. Gaul rata. 4. Bila ayam sudah masak, masukkan udang kertas yang sudah dikisar. Biar mendidih dan masukkan telur. Biarkan seketika baru kacau. 5. Masukkan udang segar. Bila udang sudah membengkok atau bertukar warna, masukkan hirisan lobak merah dan juga kubis. Masak hingga sayur layu.
6. Tambah garam dan perasa dengan secukupnya. Kecilkan api, masukkan bihun. Gaul rata. 7. Tabur serbuk lada sulah dan lada hitam. Gaul rata dan tambahkan semangkuk air masak. Tutup bihun. Biarkan selama 3 minit. 8. Bila cukup masanya, buka tudung dan kacau bagi bihun hingga masak sekata.
9. Untuk rasa sedikit pedas, Abah tambah 10 biji cili padi yang ditumbuk separuh lumat. Masaklah hingga naik wap. 10. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Masak kek dengan pengukus memang ternyata perbezaannya. Selain dari tahan lebih lama, kek kukus juga naiknya lebih padat dan lembab. Kek berasaskan coklat dan koko juga amat sedap bila dikukus.
Ni min kongsikan 5 resipi kek dan brownies berasaskan koko dan coklat ni yang disediakan oleh penulis buku Kek Mentega Dulu & Kini’ terbitan alaf 21, Norbaini Rahwi.
1. BROWNIES KUKUS KEJU
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
115 gm putih telur
10 gm gula kastor
1 sudu teh ovalet
Bahan B :
80gm tepung gandum | diayak
20gm serbuk koko | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
50 gm coklat gelap compound/coklat masakan | di cairkan
70 ml minyak jagung/masak
½ sudu teh esen vanilla
4 keping keju cheddar
50 gm cip coklat
Sedikit parutan keju | untuk hiasan
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati 4. Kemudian masukkan coklat gelap dan gaul rata. 5. Akhir sekali masukkan bahan minyak jagung,keju cheddar dan coklat cip, kacau hingga rata. 6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 7. Panaskan periuk kukus dan kukuskan1 bahagian brownies selama 10 minit. Setelah masak keluarkan kek serta susunkan keju cheddar di atas permukaan brownies dan di taburkan cip coklat. Kemudian tuangkan baki 1 bahagian lagi di atas lapisan cheese, dikukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak. 8. Setelah masak sejukkan brownies dan hiaskan dengan parutan keju. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Brownies kukus rasanya lebih lembut dan enak dilapisi keju cheddar.
INFO CHEF :Segera keluarkan brownies dari loyang setelah 10 minit dikeluarkan dari kukusan supaya brownies tidak basah.
CARA MEMASAK : Kek : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan coklat dan susu segar Gaul hingga sebati. 4. Akhir sekali masukkan minyak jagung, di kacau hingga rata. 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 keping. Topping : 2. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental. 3. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas. 4. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara kepingan kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm Waktu memasak: 20-25 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek coklat kukus dengan badam dan topping fresh cream dan Nutella, pasti menambat hati si kecil.
INFO CHEF:Kek kukus yang di buat dengan menggunakan minyak akan menghasilkan tekstur yang lebih lembut.
3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
75 gm gula kastor
1 sudu teh ovalete
Bahan B :
60 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh coffee emulco
Bahan D :
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping’:
200gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
30gm Nutella
Bahan untuk lapisan:
9 keping keju cheddar
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata. 6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata. 7. Panaskan periuk kukusn, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit. 8. Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit. 9. Setelah masak sejukkan kek.
Topping : 1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata. 2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek. 3. Siap untuk di hiding.
Saiz hidangan: 1 tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 40 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.
4. KEK KUKUS GULUNG OPERA
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
200 gm putih telur
80 gm gula kastor
1 sudu teh ovalet
Bahan B:
65 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk badam
¼ sudu kecil baking powder | diayak
Bahan C :
25 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan topping/sapuan:
200 gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
40gm nutella
CARA MEMASAK : Kek : 1 Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar segi empat 25sm x 25 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2 Pukul bahan Ahingga kembang 3 Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati 4 Panaskan periuk kukus, tuang dan kukuskan kek selama 15 minit. 5 Setelah masak sejukkan kek. Topping : 1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata. 2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek. 3.S iap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Lebih rasa koko dan coklat nutella
INFO CHEF: Jangan kukus terlebih masa kerana ia akan menjadi terlalu padat.
5. KEK KUKUS KEJU COKLAT
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
3 biji telur
260 gm gula kastor
½ sudu teh ovalet
Bahan B:
180 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk koko | diayak
1 sudu teh baking soda
Bahan C :
1 cawan susu segar
125 ml minyak jagung/masak 1 sudu teh esen Vanila
Bahan lapisan krim keju :
250 gm krim keju
20 gm gula aising
1 biji telur
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar bersaiz 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Kemudian masukkan minyak jagung ,akhir sekali masukkan esen vanilla dan kacau hingga rata. 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan 1 bahagian kek selama 15 minit. 7. Setelah masak keluarkan kek dan tuang adunan keju dan kukus lagi selamat 10 8. Selepas 10 minit keluarkan loyang dan tuang baki sebahagian adunan. Kukuskan lagi selama 15 minit. 9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di hiding.
Krim keju keju : 1. Pukul krim keju dan gula aising hingga lembut. 2. Kemudian masukkan telur dan pukul sekejap. 3. Sapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan: 1 tin pembakar empat segi 18 sm x 18 sm Waktu memasak: 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek coklat yang dilapiskan keju memang hebat rasanya
INFO CHEF : Pada pembuatan kek kukus, penggunaan ovalete seringkali diguna sebagai penstabil supaya kek kukus yang menggunakan teknik lapisan akan stabil bila dibiarkan lama di luar.
Pajeri Nanas Negeri Sembilan Style, Pelengkap Hidangan Istimewa Bersama Keluarga.
Pajeri Nanas memang sedap dimakan bersama lauk pauk yang lain. Rasa masam-masam manis membuatkan sajian ini cukup berselera dinikmati bersama keluarga. Jom kita cuba resipi Pajeri Nanas Cara Negeri Sembilan yang dikongsikan oleh Azie Mat Junus Menurut wanita ini, resipi Pajeri Nanas tersebut diperolehi daripada arwah ibunya. Selamat mencuba!
RESIPI PAJERI NANAS CARA NEGERI SEMBILAN
BAHAN-BAHAN:
3 biji nanas 1o biji bawang kecil (merah) dimayang halus – beli online 10 biji bawang putih dimayang halus – beli online 2 inci halia dimayang halus – beli online 2 tangkai daun kari 3 sekawan (kayu manis, buah pelaga dan cengkih) Segenggam udang kering kasar – beli online 2 pek kecil serbuk kari – beli online 10 sudu besar cili kering kisar 2 sudu besar kerisik – beli online 2 kotak santan segera (kalau guna santan perah dalam 1 setengah biji kelapa) Air untuk yang guna santan kotak Garam Gula kelapa atau gula biasa Bahan perisa jika suka
CARA MEMBUAT:
1. Bahan yang dihiris ditumis sampai sedikit garing. Udang kering pun tumis sekali.
2. Sudah garing masukkan campuran cili kisar dan rempah kari. Tumis lagi bagi pecah minyak.
3. Sambil itu masukkan gula kelapa. Garam dan gula tidak perlu banyak jika nanas jenis manis.
4. Biar sampai jadi begini.
5. Selepas itu masukkan nanas yang sudah dipotong tadi. Jangan masukkan air, api sederhana sahaja. Ini proses pecah air, tujuan agar air nanas keluar.
6. Kacau selalu tetapi tidak boleh kasar-kasar takut nanti berkerak bahagian bawah atau nanas patah-patah.
7. Apabila nanas sudah mula kecut, baru masukkan santan. Tidak perlu tambah air. Ini semua air daripada nanas.
8. Apabila sudah jadi seperti ini, barulah masukkan kerisek. Rasa pajeri ini macam ala-ala rendang.
9. Beginilah hasil kejadiannya. Bolehlah dihidangkan.
Masakan yang dimasak dengan gaya kampung memang sangatlah sedap. Kalau ada yang kata tak berapa selera nak makan, cubalah masak dengan cara kampung. Mesti selera akan naik kembali. RASA kongsikan lauk daging masak kicap yang pasti akan membuatkan selera anda bangkit. Dengan rasa cukup pedas manis daging ini, boleh naikkan selera.
DAGING MASAK KICAP
BAHAN-BAHAN
600 gram daging (hiris nipis)
2 biji kentang (belah 8)
Minyak masak untuk menggoreng
3 ulas bawang merah kecil (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
2 biji cili besar hijau (hiris)
Kicap manis secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak. Goreng daging. Ketepikan.
2. Goreng kentang. Ketepikan.
3. Kaut minyak masak tadi. Tinggal agak-agak dua sudu besar.
4. Tumis bawang merah dan bawang putih.
5. Masukkan cili besar hijau.
6. Masukkan daging dan kentang. Gaul rata.
7. Masukkan kicap secukupnya dan kacau. Siap.