Sedapnya Popcorn Caramelperkongsian Chef Garang ni. Bahan-bahan yang digunakan sangatlah ringkas dan anda sendiri boleh cuba buatnya di rumah. Jangan risau, alatan memasaknya juga mudah. Cukup sekadar ada periuk dan ketuhar. Dah boleh buat snek ni untuk kudapan suami dan anak-anak. Jom lihat cara-caranya!
Siapa yang boleh menolak kalau terhidang di depan mata Burger Daging Special dengan Keju Meleleh yang cukup membuka selera. Makan panas-panas memang onz! Nak lagi sedap, masaklah menggunakan Keju Chesdale Burger yang terbaru ini. Selain mudah mencair, keju ni memang tinggi dengan kalsium dan protein. Nak lengkapkan hidangan, minumlah Fernleaf Minuman Yogurt Greek Style Strawberry. Memang menyegarkan! Jom cuba.
BURGER DAGING SPECIAL KEJU MELELEH
BAHAN-BAHAN A:
400gram daging kisar
1 biji telur
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh serbuk paprika
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh parsli kering
1 sudu teh lada sulah
2 sudu teh garam
BAHAN-BAHAN LAIN:
2-3 biji roti bun – belah tengah
10-12 keping Chesdale Burger
Hirisan daun salad
Hirisan tomato
Sos cili
Mayones
Anchor Unsalted Butter
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan A di dalam mangkuk lalu gaul sebati. Bahagikan kepada 3-4 bahagian atau timbang sama rata. Kepalkan campuran daging kemudian leperkan sedikit.
Panaskan sedikit Anchor Unsalted Butter dalam kuali leper. Letak kepingan daging burger di atasnya. Gril daging hingga keperang-perangan di kedua-dua bahagian.
Ambil sekeping Chesdale Burger lalu letak atas daging. Biarkan beberapa minit hingga keju cair sedikit.
Di dalam kuali leper, letak 3-4 keping Chesdale Burger lalu cairkan sepenuhnya. Ketepikan.
Sapu sedikit Anchor Unsalted Butter di permukaan roti bulat yang telah dibelah. Gril sekejap di dalam kuali leper non stick.
Untuk membuat burger; Letakkan sedikit hirisan salad, hirisan tomato di atas sebelah roti bulat. Kemudian letak kepingan daging burger. Tuang cairan keju Chesdale Burger tadi ke atas daging hingga menyaluti keseluruhan daging. Letak sedikit sos cili dan mayones. Letak sekeping lagi keju Chesdale Burger lalu tutup burger dengan sekeping lagi roti bulat.
Sebagai pelengkap hidangan, hidangkan bersama Fernleaf Minuman Yogurt Greek Style Strawberry.
Bawang goreng memang enak diletak dalam pelbagai hidangan masakan. Jika buat sendiri secara homemade, rasanya memang lebih sedap berbanding bawang goreng yang dibeli. Cuma kadang-kala, kita tak tahu cara betul untuk pastikan bawang goreng ni kekal rangup dalam tempoh masa yang lama. Jom cuba cara ni. Boleh buat stok untuk puasa.
DIY BAWANG GORENG HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
5 paket bawang merah rose
2 labu bawang putih
1 sudu makan garam
Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Rendam bawang rose dan bawang putih dalam air selama 1/2 jam. Kemudian toskan bawang dan kupas kulit.
2. Basuh bawang tadi hingga bersih dan keringkan. Boleh letak atas tuala bersih supaya betul-betul kering.
3. Hiris bawang nipis-nipis kemudian gaulkan dengan garam. Gaul sebati.
4. Panaskan minyak masak dengan secukupnya. Bila dah betul-betul panas, sederhanakan api dan masukkan bawang. Kacau selama 4 minit.
5. Kemudian kuatkan api selama 60 saat. Pada waktu ni, pastikan bawang sentiasa dikacau. Kemudian kecilkan api. Teruskan mengacau bawang sehingga masak sekata.
6. Angkat bawang goreng dan toskan minyaknya. Letak dalam bekas dan biarkan sejuk sepenuhnya sebelum ditutup.
7. Untuk kekal rangup, letak bawang goreng dalam bekas dedap udara dan simpan dalam peti sejuk. Hasilnya bawang goreng memang tahan lama.
Suka makan Kerepek Pisangtapi tak pernah buat sendiri? Ini ada resipi mudah perkongsian saudari Khaula Anisyang boleh kita cuba. Resipinya cukup mudah kerana hanya menggunakan tiga bahan sahaja. Rasanya pula cukup. Lemak, masin, rangup, semua lengkap. Warna kerepek pun cantik walaupun tidak menggunakan air garam dan serbuk kunyit. Beliau juga kongsikan rahsia dari peniaga kerepek dimana jika ingin kerepek yang beraroma enak, tambahkan 2-3 hiris bawang putih semasa menggoreng. Wow… Bolehlah cuba. Untuk resipi ini, boleh dapat kerepek dalam 2 balang bersaiz sedang.
Tip simpan rebung ini kena tahu sebab ramai yang suka makan rebung, tapi nak dapatkan rebung segar bukan selalu ada. Musim-musim tertentu saja rebung...