
Biasa kan kita tengok bila orang buat brownies, mesti muncul masalah itu ini. Sama ada tak jadi kedut-kedut ataupun brownies menjadi bantat.
Nah, untuk makan petang yang istimewa pada hari yang syahdu ini, kita persembahkan resipi brownies daripada Noratiqah Nordin!
Tapi yang paling best, kita gabungkan resipi brownies ini bersama biskut biscoff yang popular tu. Insya-Allah, resipi ini boleh dijadikan jualan kerana ia sangat sedap, chewy dan anti gagal!
BROWNIES BISCOFF
BAHAN-BAHAN:
400gm dark coklat
150gm marjerin – beli online di sini
100gm gula kastor – beli online di sini
100gm gula perang – beli online di sini
100gm tepung naik sendiri/self raising flour – beli online di sini
30gm serbuk koko
Biscoff spread dan biskut biscoff
TONTON Creamy Garlic Butter Chicken
TONTON Macaron Teh Tarik
CARA MASAK:
1. Masak marjerin secara double boiler hingga marjerin cair.
2. Masukkan dark coklat pada marjerin hingga coklat cair. Kemudian, angkat dan ketepikan.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Di dalam mangkuk lain, masukkan telur. Kacau. Masukkan gula castor dan gula perang. Gaul hingga sebati sahaja.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Masukkan tepung naik sendiri dan serbuk koko. Gaul hingga sekata. Masukkan bahan coklat yang kita masak tadi. Gaul hingga sekata. Kemudian, masukkan biskut biscoff. Kacau.
5. Masukkan dalam loyang. Jika tiada baking paper, boleh guna kertas burger saja.
6. Letak hiasan biscoff spread dan biskut biscoff d atas permukaan brownies. Masukkan dalam ketuhar dengan suhu 160C selama 45 minit atau sehingga masak. Lain ketuhar lain aturan masanya.
Kredit resipi & foto: Noratiqah Nordin
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Nak Buat Ikan Goreng Lagi Sedap? Boleh Cuba Ramuan Istimewa Ni
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sambal Ikan Pari Kering Paling Sedap, Ikut Resipi Ni Pasti Jadi

Pernah cuba makan Sambal Ikan Pari Kering? Nampak sangat sedap masakan saudari Zizah Mizie ni ikan?
Masak sambal ikan masin mungkin ramai yang sudah biasa namun psti ada juga dikalangan kita yang tidak pernah masak ikan pari kering ni.
Macam min sendiri, belum pernah masak ikan pari kering.Biasa lihat jika ke pasar tau psr malam namun tiada idea cara untuk mengolahnya dan juga resipi apa yang sesuai untuk dimasak.
Dengan adanya resipi perkongsian saudari Zizah ni, barulah tahu, rupanya jika dimasak sambal, memang sedap! Nanti bolehlah cuba beli ikan pari kering ni dan cuba sendiri menu ni. Pasti terangkat!
CARA MASAK SAMBAL IKAN PARI KERING PALING SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
- Ikan pari kering (empunya resipi beli yang nipis) – beli online disini
- 1 biji bawang besar – hiris – beli online disini
- 1 ulas bawang putih – hiris – beli online disini
- 5 sudu makan cili kering kisar – beli online disini
- Garam dan perasa secukupnya
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Potong kecil ikan pari, basuh dan toskan airnya.
2.Panaskan minyak dan goreng ikan pari kering tadi guna api yang kuat. Bila sudah garing, angkat dan toskan minyaknya.
3.Kurangkan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris.
4.Bila sudah naik bau,masukkan cili kisar.
5.Masukkan garam dengan secukupnya mengikut tahap kemasinan ikan pari kering anda.
6.Masukkan juga perisa dan tumis sambal hingga gring.
7.Akhir sekali, masukkan ikan pari kering yang telah digoreng tadi. Kacau hingga sebati dan sempurna perisanya.
8.Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Zizah Mizie
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang
Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
3 Resipi Berasaskan Roti, Yang Akhir Sekali Wajib Cuba

Mudah, ringkas dan sedap! Itu yang boleh dikatakan tentang tiga resipi roti yang dikongsikan kali ini.
Tidak perlu nak berlama-lama di dapur untuk menyiapkannya. Walaupun menggunakan bahan sedia ada, tapi kita olah mengikut selera dan kreativiti sendiri.
ROTI SARDIN
BAHAN-BAHAN:
4 keping roti putih – beli online di sini
Marjerin (digunakan semasa membakar roti) – beli online di sini
1 tin sardin (sesudu kuah dan 2 ekor ikannya – hancurkan) – beli online di sini
½ bawang besar | hiris nipis
3 biji cili padi | potong kecil – beli online di sini
2 biji telur ayam
CARA-CARA:
1.Campurkan sardin, bawang besar, cili padi dan telur ayam. Kacau sebati
2. Panaskan kuali, masukkan sedikit marjerin.
3. Celup roti ke dalam adunan tadi. Letak atas kuali, balikkan roti setelah bahagian yang bawahnya masak. Tunggu sebentar biarkan bahagian yang baru dibalikkan tu pula masak. Siap!
Kredit resipi: Mazlina Haji Ismail
ROTI PAUNG
BAHAN-BAHAN:
500g tepung roti/tepung gandum – beli online di sini
1/4 cawan air suam
1/2 cawan air sejuk atau air + ais
11g yis – beli online di sini
1 biji telur
1/2 cawan gula – beli online di sini
4 sudu besar majerin – beli online di sini
3 sudu besar susu pekat manis – beli online di sini
1 sudu kecil garam halus – beli online di sini
CARA-CARA:
1. Rendam yis dengan 1/4 cawan air suam Dan biarkan yis berbuih, kalau tak berbuih tu tandanya yis rosak, pastikan yis aktif ye baru buat roti.
2. Satukan semua bahan. Mula-mula masukkan air, yis, telur dan bahan-bahan kering yang lain. Boleh gunakan bread maker atau nak uli dgn tangan pun boleh. Pastikan uli sampai lembut dan gebu.
3. Selepas itu rehatkan doh. Bila doh sudah mengembang 2 kali ganda, tumbuk-tumbuk keluarkan angin. .
4. Sapu loyang dengan marjerin kemudian bentuk-bentukkan bulat. Jangan susun rapat-rapat ye. Nanti roti akan mengembang, bila siap susun dalam loyang. Biarkan roti kembang dulu baru bakar. Sebelum bakar, spray air kat atas roti, tujuan nak bagi permukaan roti elok dan tidak kecut bila masak.
5. Panaskan ketuhar terlebih dahulu. Bila sudah panas, bolehlah bakar roti dengan suhu 180°C selama 25 minit api atas dan bawah. Suhu dan masa bergantung pada ketuhar masing-masing.
6. Bila dah masak cepat-cepat sapu marjerin pada bahagian atas roti supaya nampak roti berkilat.
BAHAN PENGAT ROTI
Roti (boleh gunakan roti paung juga)
Santan
1 keping gula melaka – beli online di sini
Secubit garam
Daun pandan
Sebiji telur
CARA-CARA:
1. Masak santan dengan gula melaka dan letak daun pandan. Sentiasa kacau, jangan tinggalkan. Selepas itu, masukkan secubit garam.
2. Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk dan kacau rata. Masukkan dalam kuah pengat tadi dan kacau lagi. Masukkan roti dan biarkan sekejap kemudian barulah tutup api.
Kredit resipi & foto: Nor Khomariah Norrohman
ROTI EMPAT SEGI
BAHAN-BAHAN:
Roti sandwich | potong bahagian tepi
Kepingan keju
Chicken floss
1 sudu makan susu manis – beli online di sini
1 biji telur (ambil yang kuning sahaja)
1 sudu makan mayonis – beli online di sini
Bijan untuk hiasan
CARA-CARA:
1. Campurkan mayonis bersama susu manis. Kacau dan ketepikan.
2. Kemudian, di dalam bekas lain, campurkan kuning telur bersama dengan susu manis. Kacau.
3. Ambil roti, kemudian sapukan campuran mayonis tadi. Susun kepingan cheese. Tutup kepingan cheese dengan roti. Kemudian, susun lagi kepingan cheese. Susunannya akan menjadi roti-cheese-roti-cheese (apitan).
4. Potong roti tersebut kepada 4 bahagian (akan menjadi 4 segi sama yang comel dan kecil). Kemudian, sapukan adunan kuning telur dan susu manis tadi di atas cheese.
5. Susun atas dulang pembakar. Nak pakai air fryer pun boleh. Letakkan bijan sebagai hiasan supaya lebih menarik. Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C.
6. Selesai dibakar, sapu lagi adunan mayonis di bahagian tepi roti. Celupkan dengan chicken floss. Rupa akhir roti ini akan menjadi seperti di dalam gambar.
Kredit resipi & foto: Umi Watie
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Alahai, Mudahnya Nak Buat Tart Telur! Guna Air Fryer Pun Jadi
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
5 Kek Gebu Dari Kekacang. Lembut & Tenggelam Gigi Bila Digigit

Kek gebu lembut dengan ramuan kacang memang enak sekali. Lagi pulak kalau empunya resipi tu berjiwa seni seperti bekas 'guitarist' Fadzil Mohd Salleh empunya Dill Cakes.
Min dah rasa kek buatan Dill Cakes memang terbenam gigi menggigit dek lembutnya. Dalam masa yang sama ada rasa rangup pulak. Jom kita cuba buat kek gebu hebat berasaskan kacang yang super sedap ni.
1. BERYL’S PECAN CHEESE
BAHAN-BAHAN :
- 350gm krim keju
- 1/3 tin susu pekat
- ½ cawan krim putar
- Sedikit esen vanila
Bahan crust @ kerak:
- 150gm biskut Marie
- 75gm mentega | cairkan
Bahan sirap coklat :
- 250gm coklat Beryls Coin | dicairkan menggunakan kaedah double boiled
- 250gm kacang Pecan | dibakar
- ½ diracik halus
- ½ belah dua
CARA MEMASAK :
Cara membuat crust :
1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega.
2. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan. Letakkan adunan dalam loyang 15sm @ 6 inci. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya padat.
Cara membuat kek keju :
1. Keluarkan krim keju 20 – 30 minit sebelum digunakan. Putar krim keju dan susu serta krim putar sehingga sebati.
2. Masukkan kacang pecan yang telah diracik bersama dengan coklat yang telah dicairkan. Gaulkan.
3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi. Bakar dalam oven suhu 70C selama 2.5jam.
4. Keluarkan dalam masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari Loyang
5. Hias atas kek dengan kacang pecan yang telah dibakar.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci)
Waktu memasak : 2 ½ jam
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang pecan
Keistimewaan : Rasa lembut berkrim dengan lemak rangup dengan kacang pecan
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Selain kacang pecan boleh juga digantikan dengan gajus, walnut dan badam. Pastikan kekacang ini dibakar terlebih dahulu.
2. MARBLE PEANUT CAKE

BAHAN-BAHAN :
- 114gm tepung kek
- 130gm gula castor
- 40gm serbuk koko
- 1 sudu teh baking soda
- 1 sudu teh baking powder
- 120ml susu segar
- 60ml minyak jagung
- 3 sudu makan mentega kacang
- Esen vanila
- 1 biji telur
- 120ml air panas
Bahan peanut buttercream :
- 225gm mentega tanpa garam
- 150gm mentega kacang
- 170gm gula aising
- *Pukul ketiga-tiganya sehingga sebati. Boleh juga gunakan mentega kacang yang dijual di pasaraya. Ketepikan.
Bahan coklat ganache :
- 150gm krim putar ‘dairy’
- 15gm sirap glukos
- 250gm serbuk kos
- 10gm mentega
- ½ cawan mentega kacang
CARA MEMASAK :
1. Satukan susu segar, telur dan juga minyak jagung ke dalam mangkuk. Kacau sebati.
2. Masukkan sedikit demi sedikit bahan kering, pastikan selalu kaup di tepi mangkuk.
3. Apabila sudah sebati dan rata, masukkan air panas sedikit demi sedikit. Campurkan 3 sudu mentega kacang dalam adunan.
4. Bakar menggunakan loyang 6 inci selama 40 minit dengan suhu 160 darjah Celsius.
Cara membuat coklat ganache :
1. Didihkan krim dan sirap glukos, tuangkan ke dalam bekas yang berisi coklat.
2. Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega dan setengah cawan mentega kacang.
3. Kacau hingga adunan licin dan berkilat.
Cara membuat lapisan kek :
1. Potong kek kepada 3 lapisan, sapukan setiap lapis dengan dengan coklat ganache.
2. Salutkan kek dengan choc ganache. Letak sedikit mentega kacang di atas kek untuk menjadikan ia corak marble
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas mentega kacang tanah
Keistimewaan : Kaya dengan coklat dengan keenakan lemak berkrim mentega kacang
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF: Seeloknya mentega kacang dicairkan sedikit menggunakan kaedah double boiler untuk dihias di atas kek
3. WALNUT VANILLA CAKE

BAHAN-BAHAN :
- 225gm mentega
- 200gm gula castor
- 5 biji telur gred B
- 100gm kacang walnut | dikisar sedikit
- 60gm susu pekat manis
- 200gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan frosting krim :
- 500gm fresh cream
- ½ sudu kecil ekstrak vanilla
- 1 cawan walnut | dibakar dan dikisar halus
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan telur dan esen vanila. Kemudian masukkan tepung, serbuk penaik dan susu pekat manis.
3. Masukkan 1/2 kacang walnut dan gaulkan sehingga sebati.
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan be
rsaiz 8 inci @ 20sm, sapu sedikit mentega dan dilapik kertas minyak dan taburkan baki kacang walnut di permukaan adunan.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150 C selama 45 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
6. Potong kek kepada 3 lapisan. Sapu setiap lapis dengan fresh cream. Hiasi atas kek dengan walnut kasar yang telah dibakar
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang walnut
Keistimewaan : Kombinasi kacang walnut dan krim segar yang cukup lazat
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Kacang walnut dipanggan dahulu sebelum dimasukkan dalam adunan untuk rasa kekacang yang lebih rangup.
4. CHOCOLATE ALMOND BROWNIES

BAHAN-BAHAN :
- 200gm mentega
- 230gm gula castor
- 120gm tepung naik sendiri
- 3 biji telur
- ½ cawan serbuk koko
- 70gm badam nib
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan gula dan putar lagi, masukkan telur satu demi satu dan teruskan putar.
2. Masukkan tepung naik sendiri, serbuk koko dan selepas itu badam nib dan gaul rata.
3. Masukkan adunan ke dalam loyang empat segi 9 inci x 9 inci @ 23sm x 23sm yang telah dialas kertas kek. Taburkan badam nib di atas adunan.
4. Bakar selama 40 minit dalam suhu 170 C- 180C
5. Bagi memudahkan untuk dihidangkan potong saiz 1.5 inci x 1.5 inci @ 3.9sm x 3.9sm (36 keping).
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang walnut
Keistimewaan : Kombinasi kacang walnut dan krim segar yang cukup lazat
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Rasanya tidak terlalu manis, walau nampak garing di luar tetapi ianya lembab dan lembut di dalam.
5. HAZELNUT DAIM CAKE

BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk kek :
- 3 biji telur
- 90gm gula halus
- 1/4 sudu teh esen vanilla
- 1/4 sudu teh krim tartar
- 30 gm gula halus
- 30gm tepung gandum | diayak
- 75gm Hazelnut | dibakar dan dicincang
- 30gm mentega
Bahan krim kastad :
- 250ml susu segar
- 50gm gula halus
- 40gm tepung jagung
- 4 biji kuning telur
- 40gm gula
- Secubit garam
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan croqan :
- 100gm hazelnut | dibakar dan dicincang
- 100gm gula halus
- 20gm mentega
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan coklat ganache :
- 150gm krim tenusu | dairy whipping cream
- 15gm sirap glukos
- 250gm coklat gelap
- 10gm mentega
- 10 keping coklat Daim | dicincang
- Croqan
CARA MEMASAK :
Cara masak kek :
1. Cairkan mentega, putar kuning telur , gula(60gm) dan esen vanilla hingga kembang.
2. Dalam bekas lain, putar putih telur bersama tartar hingga berbuih. Masukkan gula ( 30 gm) perlahan-lahan dan putar lagi hingga kembang
3. Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur . Gaul rata.
4. Masukkan tepung dan hazelnut cincang dan kacau rata. Masukkan mentega yang telah dicairkan ke dalam adunan.
5. Masukkan adunan dalam loyang 8 inci @ 20sm yang telah dilapik dengan kertas pembakar kek
6. Bakar pada suhu 170 C selama 25 minit . Bila kek telah masak sejukkan.
Cara masak krim kastad:
1. Panaskan susu dan 50 g gula hingga mendidih.
2. Masukkan kuning telur, tepung jagung, esen vanila, secubit garam dan 40gm gula halus kacau hingga berkrim. Tuangkan susu dan gula yang telah dididihkan tadi ke dalam adunan.
3. Masak sebentar atas dapur dengan api perlahan sambil senantiasa di kacau hingga sedikit pekat.
Cara membuat croqan :
1. Masukkan hazelnut cincang ,vanila dan gula dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana hingga berkaramel
2. Kacau rata hingga berwarna keemasan. Masukkan mentega . Kacau hingga mentega cair dan sebati
Cara membuat coklat ganace :
1. Didihkan krim dan sirap glukos, tuangkan dalam bekas yang berisi coklat .
2. Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega. Kacau hingga adunan licin dan berkilat.
3. Akhir sekali campurkan croqan dan gaul rata . Tinggalkan sedikit croqan untuk hiasan
Cara membuat lapisan kek :
1. Potong kek kepada 3 lapisan,sapukan pada setiap lapisan dengan krim kastard.
2. Salutkan kek dengan coklat ganache. Hiaskan atasnya dengan coklat Daim yang telah diracik halus dan sedikit croqan
Saiz hidangan :Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 60 minit – 90 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang hazelnut
Keistimewaan : Keenakan berganda dengan coklat dan hazelnut
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Jika adunan kastard bergentel masukkan dalam mixer dan putar hingga lembut
JURU FOTO : NURUL AKMA AZIMI
RESIPI : FADZIL MD SALLEH, DILL CAKES
TERIMA KASIH: Dill Cakes, Apartment Sri Nuang, Taman Bukit Bandaraya, Shah Alam
http://dill-cakes .blogspot.com , fb/insta:fadzilmdsalleh, page: dill cakes