Kek red velvet, antara kek yang sering mendapat sambutan. Terdapat pelbagai cara untuk membuatnya, namun untuk mendapatkan hasil yang betul-betul memuaskan hati, agak sukar juga.

Menerusi perkongsian daripada Cik Siti Abu Sujak yang sudah menggunakan resipi lebih dari 10 tahun, inilah yang paling dia berpuas hati.

 

KEK RED VELVET

Sudah Lebih 10 Tahun Buat Kek Red Velvet, Resipi Ini Paling Menjadi  

(Saiz loyang kebiasaan 8″)

BAHAN A:

2 ½ cawang tepung superfine (kalau tak ada tepung ni, boleh pakai tepung gandum/kek seperti di bawah) * – beli online di sini
1 sudu kecil baking powder – beli online di sini
2 sudu besar serbuk koko (kalau nak merah lagi, kurangkan kepada 1 sudu besar je)

TONTON Celup Tepung Pengubat Rindu

TONTON Danish Cinnamon Cheese

BAHAN B:

½ cawan mentega – beli online di sini
1 ½ cawan gula castor – beli online di sini
2 biji telur A
1 sudu kecil vanilla extract atau 2 sudu kecil esen vanilla

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

IKLAN

Sudah Lebih 10 Tahun Buat Kek Red Velvet, Resipi Ini Paling Menjadi  

BAHAN C

(alternatif kepada buttermilk – kalau ada buttermilk, tak perlu pakai susu ni)

1 cawan susu (fresh milk atau full cream)
1 sudu besar cuka
2 sudu besar pewarna merah

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

BAHAN D

1 sudu kecil soda bokarbonat – beli online di sini
1 sudu kecil cuka – beli online di sini

CARA-CARA:

IKLAN

1. Siapkan dulu bahan C: campurkan susu dan cuka dan biarkan untuk 10-15 minit. Bila dah membentuk susu masam atau jadi kental, masukkan pewarna dan kacau sebati (kalau ada buttermilk, boleh tukar bahan C ni)
2. Satukan bahan A dan ayak sekali.
3. Pukul mentega dan gula sampai sebati dan masukkan telur. Pukul sampai kembang.
4. Masukkan pula vanilla extract, 1/3 bahagian tepung ke dalam adunan dan pukul hingga sebati.

Sudah Lebih 10 Tahun Buat Kek Red Velvet, Resipi Ini Paling Menjadi  
5. Masukkan pula ½ dari bahan C (susu/buttermilk) dan pukul sebati.
6. Ulangi step 4 dan 5 sampai tepung habis.
7. Sementara itu, dalam bekas lain, campurkan cuka dan soda bikarbonat sampai berbuih. Cepat-cepat masukkan ke dalam adunan dan kacau secara kaup balik menggunakan spatula.
8. Bakar dengan suhu 170C (ikut kebiasaan ketuhar masing-masing) selama 50 minit atau sehingga tak melekat bila dicucuk tengahnya.
9. Sejukkan kek dan boleh dilapis dan salut dengan cheese cream. Boleh juga guna buttercream, tapi cream cheese lagi sedap!

NOTA TAMBAHAN:

*Masa nak bakar, boleh bahagikan adunan kepada 2 atau 3 loyang dan bakar selama 20-30 min (ikut saiz loyang dan ketuhar masing-masing). Ini untuk memudahkan deko layer kek tu nanti, tak perlu nak belah-belah.
*Kalau nak bakar sekali, pastikan tak tebal sangat, takut jadi ‘gunung berapi’ (merekah). Bakar seperti langkah 8. Bila dah sejuk, baru belah di tengah-tengahnya untuk disapu cream cheese.
*Adunan kek ni boleh juga dikukus.

CREAM CHEESE FROSTING

500g cream cheese
100g mentega (kalau nak yang kurang lembik, guna lepa susu macam buttercup)
1 sudu kecil vanilla extract
270g gula ising – beli online di sini
Sedikit jus lemon (optional)

CARA-CARA:

IKLAN

1. Pukul cream cheese dan mentega sampai putih dan gebu.
2. Masukkan bahan-bahan lain dan putar lagi sampai kembang. Sapu dan hiaskan pada kek mengikut cita rasa.

* TEPUNG KEK : 1 cawan tepung kek = 2 sudu besar tepung jagung, masuk ke dalam cawan dan selebihnya masukkan tepung gandum/all purpose dalam cawan tersebut. Ayak sebanyak 3 kali.

NOTA: Kuantiti pewarna merah adalah mengikut jenama. Kalau dari kedai bakeri yang bertulis Bright Red yang agak pekat, gunakan terus 1 botol (selalunya dalam 2 sudu besar).

Kredit resipi: Cik Siti Abu Sujak

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Rasa Seperti Makan Di Kedai, Sedap Betul Resipi Mee Goreng Mamak

Cara Buat Apam Sunquick Gebu Gebas, Simple Je 

Sedap Makan Sejuk-Sejuk, Resipi Mini Cheese Cake Mudah & Sedap

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official