Puding Karamel versi tanpa telur. Buat dalam bekas kecil macam ni senang bila nak makan. Sedap makan sejuk-sejuk.
Resipi yang dikongsi Fatien Zaini ini, sesuai buat mereka yang alami alahan telur ataupun tak suka ada bau telur.
PUDING KARAMEL VERSI TANPA TELUR
BAHAN UNTUK CARAMEL:
1 cawan gula
½ cawan air
TONTON Macaron Teh Tarik
TONTON Red Velvet Creampuff
BAHAN UNTUK PUDING:
Agar-agar serbuk 10g (pilih yang plain) – beli online di sini
4 cawan air
1 tin susu cair – beli online di sini
1 ½ cawan susu pekat (ikut kemanisan tekak masing-masing ya) – beli online di sini
3 ½ sudu besar tepung kastard – beli online di sini
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit garam (untuk melemakkan rasa puding)
CARA-CARA:
1. Masukkan gula di dalam periuk dan masak sehingga cair serta menjadi keperangan. Guna api perlahan ya.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
2. Tutup api dan tuang air secara perlahan-lahan ke dalam gula tadi. Kemudian buka semula api dan kacau karamel tadi sehingga larut.
3. Sejukkan karamel tadi dan baru di isi dalam bekas ya.
4. Masukkan air dengan serbuk agar-agar serta masak sehingga mendidih.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Campurkan susu cair, tepung kastard, susu pekat, garam serta esen vanilla kacau sehingga sebati terlebih dahulu masukkan ke dalam agar-agar. Biarkan mendidih.
6. Siap untuk dituang ke dalam bekas dan sejukkan di dalam peti ais.
Kredit resipi: Fatien Zaini
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kuih Tepung Kapur, Rupa Seperti Kuih Kaswi Tapi Rasa Berbeza
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI