
Puding Karamel versi tanpa telur. Buat dalam bekas kecil macam ni senang bila nak makan. Sedap makan sejuk-sejuk.
Resipi yang dikongsi Fatien Zaini ini, sesuai buat mereka yang alami alahan telur ataupun tak suka ada bau telur.
PUDING KARAMEL VERSI TANPA TELUR
BAHAN UNTUK CARAMEL:
1 cawan gula
½ cawan air
TONTON Macaron Teh Tarik
TONTON Red Velvet Creampuff
BAHAN UNTUK PUDING:
Agar-agar serbuk 10g (pilih yang plain) – beli online di sini
4 cawan air
1 tin susu cair – beli online di sini
1 ½ cawan susu pekat (ikut kemanisan tekak masing-masing ya) – beli online di sini
3 ½ sudu besar tepung kastard – beli online di sini
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit garam (untuk melemakkan rasa puding)
CARA-CARA:
1. Masukkan gula di dalam periuk dan masak sehingga cair serta menjadi keperangan. Guna api perlahan ya.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
2. Tutup api dan tuang air secara perlahan-lahan ke dalam gula tadi. Kemudian buka semula api dan kacau karamel tadi sehingga larut.
3. Sejukkan karamel tadi dan baru di isi dalam bekas ya.
4. Masukkan air dengan serbuk agar-agar serta masak sehingga mendidih.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Campurkan susu cair, tepung kastard, susu pekat, garam serta esen vanilla kacau sehingga sebati terlebih dahulu masukkan ke dalam agar-agar. Biarkan mendidih.
6. Siap untuk dituang ke dalam bekas dan sejukkan di dalam peti ais.
Kredit resipi: Fatien Zaini
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kuih Tepung Kapur, Rupa Seperti Kuih Kaswi Tapi Rasa Berbeza
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nak Kek Kukus Lembut & Lembab, Ikut 5 Resipi Norbaini Rahwi Ni

Oven rosak, tak ada oven no hal. Kukus aje kek tu lagi lembab dan padat. Ni min tambahkan lagi lima lagi resipi dari penulis buku resipi kek Norbaini Rahwi. Tengok dari ramuan yang digunakan pun dah terbayang kesedapan dan enak aje bila digigit.
Bagi pelajar kelas masakan Norbaini mesti teruja dengan resipi yang dikongsikannya istimewa untuk RASA. Ingat tau jaga kebersihan ramuan dan masak dalam suasana dapur yang bersih tu penting. Produk homemade kenalah segar dan selamat.
1. KEK KUKUS LAPIS BLUEBERI
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 10 biji telur gred A
- 150gm gula kastor
- 1 sudu makan ovalete
Bahan B :
- 500gm mentega
- 250gm susu pekat manis
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan C (diayak) :
- 50gm horlick
- 270gm tepung gandum
Bahan D:
- 2 sudu teh blueberi emulco
- Sedikit pewarna ungu
Bahan E :
- Blueberry filling secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang.
3. Pukul bahan B hingga putih dan ketepikan.
4. Campurkan bahan A dan B. Kacau rata.
5. Masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. Ketepikan
6. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian di warnakan dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan D.
7. Masukkan blueberri filling ke dalam bag piping.
8. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan bahagian warna asal dan ratakan di dalam Loyang, kukuskan selama 8 minit.Kemudian ambil ¾ cawan bahagian yang berwarna ungu dan ratakan di dalam loyang dan ‘drizzle’ kan dengan blueberi filling , ulang langkah sehingga habis.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 25 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Aroma yang sungguh menyelerakan dan rasa yang unik sedapnya
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF : Lebih baik ukuran loyang lebih kecil dari periuk kukusan. Loyang yang muat-muat kukusan akan menutup semua lubang sehingga tiada ruang untuk wap naik ke atas dan akan merencatkan proses mengukus.
2. KEK KUKUS ROLL MARBLE
.
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
- 2 biji telur gred A
- 4 biji kuning telur
- 100gm gula kastor
Bahan B :
- 100gm tepung gandum
- 30gm susu tepung
- ¼ sudu teh serbuk penaik baking powder
Bahan C :
- 65gm minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan D :
1 ½ sudu teh coklat emulco/serbuk koko
Bahan sapuan dalam kek :
- Jam strawberi secukupnya
CARA MEMASAK:
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang 10 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Ambil 3 senduk adunan dan dicampurkan dengan bahan D, gaul rata.
5. Di dalam loyang tuangkan adunan yang berwarna asal, kemudian masukkan adunan yang dicampur dengan bahan D. Lorekkan di atas permukaan adunan dengan lidi.
6. Panaskan periuk kukusan, kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek.
8. Bila sudah sejuk sapukan jam strawberi dan gulungkan. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Saiz hidangan : 8 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kek kukus lebih mudah digulung berbanding dengan yang dibakar
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Kek yang telah disejukkan dan digulungkan hendaklah segera dibalut dengan plastik. Simpan di dalam peti sejuk supaya kek gulung tidak keras dan kering.
3. KEK GULUNG PANDAN KUKUS @ KEK KUKUS ROLL JEPUN
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 5 biji telur gred A
- 175gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalete
Bahan B :
- 100gm tepung gandum
- 40gm susu tepung
Bahan C :
- 100gm minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan D :
- Sedikit pewarna hijau.
Bahan sapuan:
- Jam blueberi secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang ukuran 10 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang.
3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Ambil 1 senduk adunan dan dicampurkan dengan bahan D, gaul rata.
5. Ambil adunan yang berwarna hijau dan masukkan ke dalam piping bag. Di atas permukaan loyang yang telah lapik kertas buatkan corak mengikut kreativiti.
6. Sejukkan di dalam peti sejuk. Setelah corak tidak melekat di jari. Tuangkan adunan asal dan ratakan.
6. Panaskan periuk kukusan, kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak
7. Setelah masak sejukkan kek.
8. Bila sudah sejuk sapukan jam blueberi dan gulungkan. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Saiz hidangan : 8 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Jem bluberi beri keenakan rasa pada kek gulung ini
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 15
Info Chef : Segera keluarkan kek dari loyang setelah masak dan sejukkan di atas redai untuk mengelakkan kek menjadi basah jika dibiarkan sejuk di dalam loyang.
4. KEK KUKUS LADY STRAWBERI
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 8 biji kuning telur gred A
- 2 biji putih telur
- 125gm gula kastor
- ¼ sudu teh garam
Bahan B :
- 130gm tepung gandum
- 35gm susu tepung
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
- 30ml minyak jagung/masak
Bahan D:
- ½ sudu makan strawberi emulco
Bahan-bahan untuk filling dan topping :
- 600gm whipping cream/fresh cream
- 200gm krim keju
Bahan tambahan untuk dekorasi
- Strawberi filling
CARA MEMASAK :
Cara-Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan.
5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Setelah masak sejukkan kek, setelah sejuk potong dan bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara-cara pembuatan
1. Pukul cream cheese hingga lembut. Ketepikan.
2. Pukul whipping cream hingga kental.
3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati.
4. Sapukan krim dan strawberi filling di setiap lapisan.
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kombinasi rasa strawberi memberikan rasa segar dan tidak muak
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Gunakan gula kastor atau gula halus agar memudahkan proses pembuatan kek kukus
5. KEK KUKUS COKLAT NUTELLA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 6 biji kuning telur
- 3 biji putih telur
- 100gm gula kastor
- ½ sudu teh garam
Bahan B :
- 100gm tepung gandum
- 30gm serbuk koko
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
- 25ml air
- 50gm Nutella
- ½ sudu teh coklat emulco
Bahan D :
- 30ml minyak jagung/masak
Bahan topping/filling :
- 500gm Whipping cream/fresh cream
- 50gm Nutella
Bahan tambahan untuk dekorasi
- Nutella
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Akhir sekali masukkan bahan D dan digaul rata.
5. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan.
6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk potong dan bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara pembuatan topping :
1. Pukul whipping cream hingga kental. Kemudian masukkan Nutella. Kacau rata.
2. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga lapisan atas dan mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Gandingan serbuk koko dan nutella melazatkan kek
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF: Pastikan mangkuk, spatula dan alatan buat kek bersih serta bebas dari lemak dan air sebelum memulakan proses adunan , untuk mengelakkan adunan telur tidak mengembang.
FOTO : NORBAINI RAHWI
RESIPI : NORBAINI RAHWI, FB/ IG norbaini cakes,norbainicakes.blogspot.com
Bagi anda yang nak beli peralatan dapur yang canggih dan berkualiti, boleh membeli secara online melalui shoppe kategori home appliance. Harganya berpatutan dan ada tawaran diskaun lagi.
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Khasiat Daun Salam Yang Luar Biasa! Selain Penyedap Dalam Masakan…

Isi Kandungan
ToggleAda sesetengah orang masih tak tahu apa tu daun salam selalu sebut ‘Bay Leaf’ rupanya daun yang sama jer sebenarnya. Daun ni banyak tumbuh di pekarangan rumah kampung mahu pun dikebun. Kegunaannya sudah dikenali dari zaman dulu lagi sebagai ramuan masakan khas serata asia. Selain dijadikan penyedap dalam masakan kerana aromanya, manfaat daun salam bagi kesihatan juga sudah banyak dibuktikan melalui penyelidikan.
Daun salam juga berkhasiat untuk menurunkan tekanan darah tinggi, kolesterol, mengubati diare, mengatasi maag, diabetes, dan membantu menurunkan berat badan. Jadi, sudah terbukti dan teruji khasiat daun salam tidak terbatas penggunaannya bukan hanya dalam masakan saja.
Daun Salam Penyedap Masakan
Aroma daun salam sangat khas. Penambahan daun salam dalam masakan dapat memberikan rasa meruntun kalbu. Daun salam masih boleh digunakan meskipun telah layu atau bahkan kering. Aromanya tetap sedap.
GULAI NANGKA DAUN SALAM
BAHAN-BAHANNYA :
1 kg nangka muda, didadu sederhana besar
500 g daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan
3 batang serai, dititik
4 helai daun salam yang telah dikeringkan
1 liter santan cair
300 ml pati santan
2 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar*
10 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
4 biji buah keras*
1 inci kunyit hidup*
5 biji cili merah*
1/2 camca teh lada hitam*
1/2 inci belacan*
1 1/2 camca besar ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
CARA MEMBUATNYA :
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai dan bahan kisar halus hingga harum dan terbit minyak. Masukkan daging, kacau dan biar daging kecut. Masukkan nangka muda tadi, gaul rata dan tuang santan cair. Biar mendidih.
- Masukkan daun salam dan terus memasak hingga nangka 3/4 lembut. Masukkan asam gelugor, tuang pati santan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula sebagai pemangkin (sesapa nak guna serbuk perasa pun ok).
- Masak dengan api sederhana hingga mendidih, kacau sekali sekala hingga nangka empuk. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidang kan panas bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan goreng/ikan masin…..hmmmmm…
Ok atas permintaan, mat pun memasak lah satu resipi yang rasanya dah letak juga dulu kat sini, cuma versi yang ini mat letak”daun salam”, ianya begitu sinonim dengan orang2 Indonesia, sebab mereka menggunakannya begitu meluas dalam masakan, terutama masakan “Guddeg”. Dulu ada orang kata daun salam = bay leaf, tapi tak sama langsung, mungkin dari segi rasa tu ada sikit2 kesamaan, boleh juga lah dikatakan ianya bay leaf versi asia. Untuk kali ni mat campur kan daging sebagai perencah….psttt…daun kering dalam gulai tu, daun salam yeaa..bukan daun kering yang jatuh dibawa angin…hehehe..
Kongsi resipi: tiffinbiru / Dapur tanpa sempadan
Penggunaan daun salam ini juga sesuai untuk pelbagai jenis masakan masak lemak seperti di link ini… Jom cuba!
10 Resipi Masak Lemak Paling Ringkas & Sedap Yang Geng Mak-Mak Boleh Siapkan Kurang Dari 30 Minit.
Steamboat Paling Mudah & Sedap, Tiga langkah Memasak Aje

Ni dia kuah steambot paling mudah dan teramatlah sedapnya. Rebus air dan masukkan dua jenis pes, iaitu pes tom yam dan pes asam pedas, dah menjadi pun supnya.
Pastu boleh masukkan sosej, bahan mix steamboat (dalam peket) laut, cendawan dan mi segera,hmm memang mengenyangkan. Kuah ni kalau dihirup pun puas.Jom buat, mudah sangat hanya tiga langkah memasak aje.
STEAMBOT MUDAH
.
BAHAN-BAHAN :
- 1 pes tom yam
- 1 pes asam pedas | Adabi ada
- 2 kiub ayam
- 1.5 liter air
- 1 peket Mix steamboat
- Sosej secukupnya
- Ikan fuchok goreng secukupnya
- Cendawan enoki/cendawan tiram | secukupnya
- Mi segera
CARA MEMASAK :
1. Rebus air 1.5liter dan masukkan 2 kiub ayam,1 pes tom yam dan 1 pes asam pedas adabi
2. Dah menggelegak,campurkan mix steamboat,sosej, ikan fuchok goreng, mi segera dan akhir sekali masukkan cendawan.
3. Dah pun siap. Senang kan
Kredit : FB : Masak Ape Ye ?
ANDA MAHU MENCARI PENGUKUS ATAU STEAMER, DAN JUGA PRESSURE COOKER, BOLEH AJE LAYARI DI SINI.
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Suka Makan Yong Tau Foo? Ini Cara Buat Kuah Hitam & Merah Yang Sedap