Sesekali dapat kuih rare memang terbaik rasa. Orang Kedah panggil cakaq bihun.Tempat hangpa panggil apa? Memandangkan ramai yang tak pernah rasa, tak pernah buat dan tak kurang juga yang tak pernah tengok. Lepas mendapat keizinan dari mak, sy share kan resepi nya kat sini.
Semoga bermanfaat untuk semua.

Kuih Cakar Bihun

Bahan-bahan:

IKLAN

1 cwn gula
Food colouring (ikut suka nak warna apa)
Sebungkus bihun (Bihun ni jgn hangpa p basuh ka rendam ayaq dulu ka apa. Satgi xjadiii . Kalau xnak mengadap lama lama depan dapur, buat sikit dulu. Lenguh pinggang cek oiii nak buleh siap 1 bungkus tu pun )
Minyak (Utk menggoreng)

Cara memasak :

IKLAN

1.Bancuh gula dgn secawan air di atas api yg perlahan sehingga gula hancur. Sukatan gula terpulang kpd selera masing2, kalau suka manis lebihkan. Kalau tak, kurangkan.
2.Masukkan pewarna ke dlm air gula td.
3.Rendam bihun ke dalam air gula. Step ni utk pastikan bihun mesra dgn air gula & pewarna tadi. Gaul sebati.
4.Panaskan minyak, goreng bihun. Step ni, pastikan ambik sikit saja utk menggoreng. Sebab nanti bihun akan mengembang.
5.Angkat bihun, cepat2 masukkan ke dalam acuan semasa masih panas & tekan utk bentukkan cakar bihun. Pastikan buat waktu bihun masih panas sbb bila dah sejuk, bihun berterabur & xcantik. Mak sy guna cawan je utk dapatkan bentuk bulat tu.
6.Toskan atas kitchen roll.
7.Dah siappp.

IKLAN

Selamat mencuba!

Credit : Shima Mahmud