Kuih Seri Muka Pandan ni memang ada ramai peminat. Kalau beli kuih yang pulutnya lembut dan lapisan santannya lemak-lemak manis, memang puas hati. Sekeping rasa tak cukup. Ramai yang nak belajar buat kuih ni tapi beranggapan ianya susah dihasilkan. Usah risau kerana resipi perkongsian Puan Fara Bakrini antara yang mudah untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Siapa tak suka apam comel gebu dan lembut. Sedap aje dikunyah. Paling best Apam Pandan Coklat ni memang sedap dengan rasa pandan dan koko. Memang sedap bergandalah kan. Apam ni sesuai disaji untuk sarapan dan minum petang.
Resipi perkongsian Fatin Bakery ni memang berbaloi untuk dicuba. Cuma pesannya kukus adunan guna api sederhana selama 10 minit sahaja. Dan yang paling penting, panaskan air dahulu dan jangan lupa balutkan penutup pengukus dengan kain supaya air tak menitik atas apam, nanti hodoh pulak kejadiannya.
APAM PANDAN COKLAT GEBU
.
BAHAN-BAHAN :
2 cawan tepung kotak (blue key)atau tepung gandum
1 sudu kecil baking powder * Tepung dan baking powder dicampur keduanya
250ml santan kotak (Kara)
1 cawan gula halus
1 sudu ovelet
4 biji telur
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil esen pandan ( pes pandan)
1 sudu besar serbuk koko
CARA MEMASAK : 1. Pukul telur, gula Dan Ovellete dalam mixer hingga gebu bertukar warna Putih kira dah betul gebu ye. Kemudian masukkan tepung dan santan berselang seli, mix sampai semua bahan sebati dan gebu. 2. Bahagikan adunan kepada 2 bekas berasingan. Buat perasa pandan campur lah pewarna hijau dan esen atau pes pandan, gaul sebati. Satu adunan lagi campur serbuk koko, gaul sebati. 3. Acuan boleh guna lompang atau seri ayu. Sapu minyak dulu pada acuan ye. Mudah nak keluarkan lepas siap kukus nanti.
.
4. Cara Fatin Bakery hanya guna sudu letak adunan pandan dan coklat berlapis. 5. Kukus adunan ni guna api sederhana sahaja. Selama 10 minit shj . Jgn lebih masa. 6. Pastikan penutup kukus dibalut kain dulu supaya air wap tak menitis atas apam. Takut hodoh pulak apam.
.
Kredit : fatin bakery
ANDA INGIN MENCARI PENGUKUS ATAU STEAMER UNTUK KUKUS APAM, BOLEH BELI ONLINE, JOM LAYARI DI SINI.
Sardin roll dengan cara gulungan yang unik tapi mudah dipelajari. Boleh buat banyak stok untuk frozen dan hanya goreng jika ingin makan.
SARDIN ROLL FROZEN
BAHAN PASTRY:
4 cawan tepung
1 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
*campur semua
1/4 cawan minyak
2 sudu makan penuh majerin
*panaskan sehingga panas sedikit
Air (tambah sehingga terbentuk doh)
CARA MEMASAK:
Tuang minyak panas ke dalam tepung. Gaul sampai jadi serbuk. Tambah air sedikit demi sedikit. Uli sehingga terbentuk doh. Uli dalam 5 minit dan bulatkan doh.
Permukaan doh mungkin tak licin tak mengapa. Rehatkan doh 15 minit sebelum guna (wajib).
Tutup doh dengan kain lembap. Kemudian bila hendak guna doh akan jadi lembut. Masa ini uli dalam seminit dua. Permukaan doh akan cantik licin.
Buat doh kecik bulat saiz yang di ingini.
Buat bentu bulat bujur seperti buah “pear”. Canaikan seperti bentuk dalam gambar.
Untuk bahagian hujung yang tirus itu nipiskan sedikit. Bila gulung nanti tidak perlu letak air sebab isi akan melekat.
*(pilihan tip) boleh tambah 1 sudu makan shortening untuk efek ranggup. Tambah dalam adunan atau masa menggoreng.
BAHAN INTI
1 tin besar sardin
1/2 labu bwg besar-dadu
2 biji bwg putih-cincang
Cili padi/besar-optional
2 sudu makan cili giling-optional
Gula garam
Perahan limau nipis
CARA MEMASAK:
Tumis bawang putih, bawang besar, cili padi/besar dengan 1 sudu makan minyak sampai layu. (Tips: minyak kena sedikit sahaja nanti berminyak susah nak untuk letak di doh)
Tambah cili giling dan tumis sampai cili giling separa garing.
Masukkan sardin dan pecah-pecahkan.
Tambah garam gula dan akhir sekali perahkan limau.
Masak sampai kering.
Hasil: lebih kurang 48 biji
Tip: Untuk frozen bakar sekejap dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu. Suhu 180’C/ 10minit. Jika hendak goreng sekejappun boleh tapi lebih pantas bakar dalam oven.
Nak beli karipap sardin tapi terambil karipap kentang, frust betul. Supaya tak terkeliru, peniaga karipap sardin boleh buat bentuk segi tiga seperti yang dihasilkan oleh Che Pah Che Gu. Beliau turut berkongsi cara membuatnya.
Bahan untuk kulit karipap
1kg tepung gandum
3 sudu makan tepung beras
1 1/2 cawan minyak jagung
3 sudu besar mentega
1/2 sudu teh garam
750 ml air sejuk atau air campur ais (1 1/2 cwn)
Cara membuat:
Cara panaskan minyak dan mentega. Nak guna margerin pun minyak masak pun boleh.
2. Tuang ke dalam campuran tepung beras dan gandum. Guna senduk kayu sebatikan macam serbuk roti.
3. Kemudian masukkan secawan air dulu. Sebatikan. Kalau keras tambahkan air lagi dan uli.
4. Perap selama 30 minit kemudian barulah boleh guna untuk masukkan inti.
Bahan untuk inti sardin (1 kg tepung)
2 tin sardin yang besar
1 biji bawang holland
3 ulas bawang putih
4 sudu makan lada kisar
Sedikit halia
1/2 sudu jus limau supaya hilang bau hanyir ikan.
Kulit kayu manis 2 batang.
Cara membuat
Asingkan sos sardin. Hancurkan ikan guna garfu
2. Bawang dan halia kisar kasar. Tumiskan bersama kayu manis dan cili kisar. Dah naik bau masukkan sardin dan perasakan.
3. Untuk mendapat bentuk seperti dalam gambar timbang doh dalam 40 gram.
4. Canai doh membentuk bulatan. Lipat dua bulatan doh tadi.
5. Kemudian bahagi dua separuh bulatan tadi. Boleh potong guna lidi. Nak guna belakang pisau pun boleh. Nanti akan jadi macam poket bila dibuka. Masukkan inti dan kelim macam biasa.
6. Boleh terus goreng atau boleh dibuat frozen juga.
Sup kosong ini sering jadi pelengkap hidangan seperti nasi ayam kunyit, nasi goreng atau masakan panas bila makan di gerai. Walaupun namanya 'kosong', rasa...