
Nak buat kek tak perlu fikir kek yang susah-susah. Cuba buat dulu kek yang mudah tapi sedap. Jom kita cuba buat kek pandan ni dulu. Nanti kalau dah pandai, boleh try buat kek yang lebih rumit dan perlukan kemahiran lebih tinggi. Joms!
KEK PANDAN
Bahan Kisar
• 4 biji telur
• 1/2 cawan gula
• 1/2 cawan susu pekat
• 1 sudu kecil ovalette
• Secubit garam
• 1 sudu kecil esen vanila
• 2-3 titik esen pandan
• 1 sudu kecil pewarna hijau
Bahan Lain
• 2 cawan tepung naik sendiri
• 1/2 cawan serbuk santan
• 1/2 cawan minyak jagung
Cara membuat
1. Kisarkan Bahan Kisar sehingga kembang dan tuang dalam bekas.
2. Masukkan tepung naik sendiri dan santan serbuk. Kacau sebati.
3. Akhir sekali masukkan minyak jagung. Kacau sekejap.
4. Bakar pada suhu 160°C api atas bawah lebih kurang 50 minit, bergantung pada oven masing-masing.
Resipi oleh Ismariyam Ali dari Telegram KakiMakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Almond London Matcha, Barulah Lain Sikit

Sebut almond london semua terbayang perkara yang sama. Biskut raya yang disalut dengan coklat bersama taburan kacang dalam cawan kertas.
Apa kata tahun ini kita buat sedikit kelainan, kita hidangkan pula almond london matcha. Boleh jadi ini biskut raya paling laris tahun ini. Cara membuatnya Che Pah Che Gu.
Bahan-bahan:
125 gram mentega (Anchor)
250 gram marjerin
1/4 tin susu pekat
1/2 cawan gula aising
1 biji telur.
1 sudu makan tepung jagung
Tepung gandum secukupnya
160 gram coklat putih
2 sudu makan serbuk matcha/green tea
Badam – dibakar
Cara membuat
1. Satukan mentega, marjerin, susu pekat dan gula aising. Kacau sehingga sebati.
2. Selepas sebati masukkan telur dan tepung jagung. Gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit mengikut kesesuian doh.
4. Kemudian, bolehlah bentukkan. Leperkan doh dan masukkan badam yang sudah dibakar. Bentuk ikut cita rasa.
5. Susun doh yang sudah dibentuk di dalam loyang. Bakar selama 20 minit pada suhu 170°C dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
6. Biarkan biskut sejuk.
7. Dalam pada itu sediakan coklat untuk salutan. Caranya cairkan coklat putih menggunakan kaedah double boil. Jangan tambah bahan-bahan lain.
8. Bila sudah cair sepenuhnya, masukkan serbuk matcha atau green tea.
9. Gaul sebati dan celupkan biskut yang sudah dibakar tadi.
10. Akhir sekali, tabur sedikit badam hancur sebagai hiasan.
Sumber: Che Pah Che Gu
Resipi Aneka Kek Batik Sedap & Tak Guna Banyak Bahan

Kek Batik adalah antara manisan yang paling mudah nak dihasilkan. Ia antara manisan yang digemari ramai tak kira tua atau muda.
Untuk membuat Kek Batik, ia hanya menggunakan bahan-bahan yang ringkas malah ia juga tidak memerlukan ketuhar. Cukup sekadar ada kuali dan loyang. Oleh sebab itu ramai yang suka nak buat manisan ini terutamanya bagi yang tidak punya ketuhat dan juga microwave di rumah.
Kek Batik biasanya berupa biskut yang disalut dengan coklat. Namun seiring dengan perubahan zaman serta kreativiti dalam pengolahan resipi, kini muncul pelbagai resipi Kek Batik pelbagai rasa yang sangat enak.
Nak cuba buat Kek Batik yang sedap untuk keluarga? Seleksi aneka resipi dibawah ini boleh anda cuba. Pasti puas hati. Jom cuba!
1. KEK BATIK BISKUT MARIE
BAHAN-BAHAN:
- 200gm serbuk milo – beli online disini
- 250gm mentega – beli online disini
- 3 sudu makan serbuk koko – beli online disini
- 1 tin susu pekat manis – beli online disini
- Sepeket besar biskut Marie | patahkan empat – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Lapik loyang dengan patchment paper supaya mudah untuk keluarkan kek setelah masak.
- Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana, masukkan susu dan serbuk milo.
- Setelah sebati masukkan pula serbuk koko dan gaul sebati.
- Akhir sekali masukkan biskut marie dan gaulkan.
- Tuangkan semuanya ke dalam loyang dan tekan supaya mampat.
- Simpan dalam peti sejuk selama 4/5 jam sebelum dihidangkan.
2. KEK BATIK MARIE TOPPING CHOC GANACHE
BAHAN A:
- 2 bungkus biskut Marie (300g) – beli online disini
- 250gm buttercup
- 1 tin susu pekat manis – beli online disini
- 1 cawan air masak
- 6 sudu makan serbuk koko – beli online disini
- 14 sudu makan milo – beli online disini
- 2 biji telur
BAHAN TOPPING:
- 1 cawan Whipping cream Anchor UHT
- 100gm Choc compound – beli online disini
- 100gm dark chocolate – beli online disini
- 1 sudu makan mentega
CARA MEMASAK:
- Cairkan buttercup hingga separa cair. Tutup api.
- Masukkan milo, serbuk koko dan telur. Kemudian kacau sampai sebati.
- Buka kembali api dan masukkan susu pekat dna air secara berselang seli. Maska hingga dunan likat. Padamkan api.
- Masukkan biskut marie dan kaup balikkan hingga rata.
- Tuang biskut marie dalam loyang saiz 10 inci. Pastikan loyang dilapik dengan plastik dan lebihkan kiri dan kanan supaya senang ditarik keluar.
- Tekan adunan biskut marie hingga rata. Sejukkan,
- Untuk membuat topping, panaskan whipping cream menggunakan kaedah double-boiler. Kacau hingga suam.
- Kemudian masukkan coklat. Kacau hingga sekata dan coklat cair.
- Seterusnya masukkan mentega dan kacau lagi. Padam api dan angkat. Sejukkan selama 30 minit.
- Tuang adunan coklat ke atas kek batik tadi. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 6 jam sebelum dipotong.
Kredit resipi & foto: Suliza Sadzali
3. KEK BATIK TANPA TELUR
BAHAN-BAHAN:
- 250gm buttercup
- 2 paket biskut marie – beli online disini
- 3 cawan milo – beli online disini
- 1 cawan serbuk koko – beli online disini
- 1 tin susu pekat manis – beli online disini
- 1 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali,dengan api sederhana. Cairkan buttercup dan masukkan susu pekat.
2. Seterusnya masukkan milo, serbuk koko dan air. Kacau sebati.
3. Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit.
4. Lapik plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan nanti.
5. Masukkan kek batik yang siap dimasak tadi ke dalam loyang dan padatkan.
6. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dikeluarkan dan dipotong.
Kredit resipi & foto: Natrah Syafiqah
4. KEK BATIK BADAM
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket biskut Marie – patahkan 2@4
- 2 cawan milo * – beli online disini
- 2 sudu makan serbuk koko *
- 1 cawan mentega atau marjerin* – beli online disini
- 3/4 cawan susu pekat manis *
- 1/ 2 cawan air panas*
- 2 biji telur
- Badam keping – disangai – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Sapu marjerin pada loyang dan lapik dengan plastik. .Ketepikan.
- Satukan semua bahan yang bertanda (*). Masukkan dalam kuali dan masak guna api sederhana perlahan. Kacau sentiasa hingga sebati dan mendidih.
- Masukkan telur. Kacau lagi hingga sebati. Bila dah mendidih, masukkan biskut marie dan kacau dalam 2- 3 minit supaya sebati.
- Padamkan api dan masukkan biskut ke dalam loyang. Tekan dengan senduk supaya padat dan rata.
- Tabur badam dan biarkan sedikit suam. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dipotong.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
5. KEK BATIK 3 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket biskut marie – beli online disini
- 1/2 buku buttercup
- 3/4 tin susu pekat manis coklat – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Cairkan buttercup dan masukkan susu pekat coklat. Kacau sebati.
- Masukkan biskut. Kacau dengan cepat sehingga sebati. Padamkan api.
- Masukkan biskut ke dalam bekas dan tekan hingga padat. Kemudian simpan dalam peti sejuk supaya mengeras. Jika suka kek abtik lembut, tak perlu simpan dalam peti sejuk.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Tuan Adrianna Arissa
6. KEK BATIK BISKUT JEJARI
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 tin susu pekat manis
- 2 cawan milo
- 250gm mentega
- 2 bungkus biskut jejari – beli online disini
- Almond nib secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Cairkan mentega dan masukkan susu pekat manis.
- Seterusnya masukkan milo. Kacau sebati hingga semua bahan cair dan pekat.
- Lapik plastik pada loyang dan susu biskut jejari didasarnya.
- Tuang 1 senduk coklat. Ratakan dan susu kembali biskut jejari diikuti lapisan coklat. Ulang hingga habis.
- Akhir sekali, tabur almond nib jika suka.
- Sejukkan dalam peti sejuk selama 4-5 jam sebelum dipotong.
Kredit resipi & foto: Zaimah Zakaria
7. KEK BATIK CHEESE
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 2 1/2 cawan milo
- 3 sudu makan serbuk koko
- 1 paket biskut meri
BAHAN KRIM KEJU:
- 500gm cream cheese ( krim keju)
- 1 cawan gula aising – beli online disini
- 1 biji telur
- 2 sudu makan tepung gandum – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Cairkan mentega dan masukkan susu pekat. Gaul sebati.
- Kemudian masukkan serbuk koko dan milo. Kacau hingga sekata.
- Masukkan biskut yang telah dipatahkan. Gaul hingga bersalut sempurna.
- Tuang biskut ke dalam loyang bersaiz 10×10 yang telah dialas dengan plastik. Ketepikan.
- Untuk membuat krim keju, satukan kri keju, gula aising, telur dan tepung gandum. Adun hingga sebati dan tak berketul.
- Tuang adunan keju ke atas kek batik. Ratakan.
- Bakar pada suhu 150C selama 20 minit.
- Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Noorfazidatulhani Binti A Ghani
8. KEK BATIK CREAM CRACKER
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 1 ½ cawan milo
- 1/2 tin susu pekat manis
- 1 sudu makan serbuk white coffee/coffee mate atau indo coffee – beli online disini
- Biskut cream creaker ( biskut lemak) secukupnya – 4 segi – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Alas loyang dengan plastik. Ketepikan.
- Cairkan mentega dalam kuali menggunakan api kecil. Dah cair secukupnya, padamkan api.
- Masukkan susu pekat manis. Kacau rata.
- Kemudian masukkan milo dan serbuk white coffee. Kacau sebati hingga tidak berketul.
- Masukkan sedikit adunan ke dalam loyang dan ratakan hingga menutup permukaan.
- Kemudian susun biskut dalam loyang. Tekan-tekan sedikit supaya rata.
- Tuang lagi adunan coklat dan ratakan. Ulang langkah hingga adunan habis.
- Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Farhana Yusoff
9. KEK BATIK HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji telur
- 125gm mentega tanpa garam
- 3/4 cawan susu pekat manis – lebihkan jika suka manis
- 2 cawan Horlick – beli online disini
- 1/2 cawan tepung gandum – beli online disini
- 1 sudu teh esen vanilla – beli online disini
- Sedikit pewarna hijau – beli online disini
- 1 paket biskut marie
CARA MEMASAK:
- Adun telur, susu pekat manis dan mentega hingga sebati.
- Kemudian masukkan susu pekat manis, Horlick dan tepung gandum. Adun lagi hingga adunan tidak berketul.
- Tambahkan esen vanilla dan pewarna hijau dengan secukupnya.
- Masak adunan dalam kuali hingga hampir pekat dan masukkan biskut yang telah dipatah-patahkan. Gaul rata.
- Tuang adunan biskut ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik. Tekan-tekan supaya mampat.
- Sejukkan kek dan bolehlah dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mimie Suhaimi Hussain
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang
Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Kuih Tiram Rangup Krup Krup

Pernah rasa kuih yang satu ni? Ada yang memanggilnya kuih lidah buaya atau Kuih tiram. Rasa rangup dan manis boleh buat korang tak henti nak menikmatinya. Boleh juga buat untuk raya nanti.
Bahan doh..
1kilo tepung gandum
1cawan tepung ubi
1biji telur
Air utk mengguli
Sedikit garam..
Bahan utk sapuan…
*2sudu mkn butter
*5sudu mkn minyak masak
7sudu mkn tepung jagung
Bahan salut
Gula kastor
Cara membuat bahan doh..
Satukan tepung gandum.. Tepung sagu dan telur uli bersama air garam sehingga menjadi doh.. Bahagikan doh kepada 8 bahagian
Cara membuat bahan sapuan
Panaskan bahan yg bertanda*
Kemudian curah kedalam tepung jagung
Kacau rata..
Cara membuat kuih
Ambil seketul doh canai nipis
Kemudian sapukan bahan sapuan rata2
Gulung doh yg telah disapu td
Setelah gulung potong lebihkurang 1/2 inci secara menyerong.. Canai sekali lg
Buat sampai habis kemudian goreng..
Setelah sejuk salut kuih dgn gula kastor
Siap! Simpan dlm bekas kedap udara.
credit : Siti Zamaliah Aishah
#mahn