
Anda yang suka kudapan bercoklat yang rangup dan mudah disediakan sebagai tambahan kuih raya yang semakin menyusut, boleh cuba buat Brownies Nutellah Flat Cookies yang senang dibuat dan tidak perlu mengambil masa lama membuatnya. Gerenti anak-anak sukanya. Kalau sebalang sekali hadap je ni.
BROWNIES NUTELLA FLAT COOKIES
BAHAN-BAHAN:
100gm mentega
250gm coklat dark compound | cairkan.
2 sudu besar nutella | cairkan dalam pengukus /double boil
150gm tepung gandum+ 1sudu kecil baking powder+1/2 sudu besar tepung beras | ayak bersama
2 bijik telur +1/2 cawan gule perang +1sk esen vanila | whiskkan
BAHAN TABUR:
Hirisan badam
Coklat chip
CARA MEMBUAT:
- Masuk campuran coklat ,mentega dan nutella tadi panas-panas dan kacau.
- Masuk tepung kacau lagi hingga sebati. Ketepikan
- Lapik baking paper dalam dulang pembakar, letak sesenduk, kemudian ratakan dengan spatular nipis-nipis. Lagi nipis lagi bagus.
- Tabur kekacang ikut cita rasa anda.
- Bakar suhu 160/170 api atas bawah masa 25 minit hingga 30 minit atau sampai nampak kekacang keperangan.
- Tengok ye bergantung oven masing-masing,oven ina kurang panas so lama sikit,ade oven cepat panas so 20 minit boleh cek dah.
- Masa panas die memang belum cruncy,jadi potong cepat-cepat, se masa panas dia tak mudah pecah.
- Bila sejuk baru amik pisau sisip bawah brownies tadi.
- Sejukan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Kredit @azanrusks via resipi_ala_kampung
3 Resipi Menggunakan Ubi Keledek Olahan Chef Alwi

Kalau biasa kita gunakan ubi kentang dalam masakan, apa kata gunakan ubi keledek. Selain rasanya yang enak, ia mempunyai khasiat yang pelbagai.Kajian menunjukkan daun keledek kaya dengan polifenol, lutein, vitamin A dan B, kalsium serta zink. Keledek juga kaya dengan protein dan boleh menambahkan keperluan protein harian yang diperlukan.
Keledek juga sumber vitamin C yang baik. Vitamin C penting untuk membantu imunisasi badan dan mengelakkan daripada diserang virus selsema. Namun begitu, tidak ramai yang tahu bahawa vitamin C juga memainkan peranan dlm pembentukan tulang dan gigi, sistem penghadaman dan pembentukan sel darah.
Ubi keledek biasanya digunakan dalam masakan sebagai hidangan petang dalam bentuk gorengan atau kuih seperti kuih keria dan sebagainya. Chef Alwi berkongsi dengan anda resipi berkhasiat olahan daripada ubi keledek. Pasti selepas ini anda akan lebih menghargai penggunaan ubi keledek dalam masakan.
Keledek tiga warna bersama ikan talapia bakar
Bahan-bahan:
3 jenis keledek warna ungu, kuning dan putih
1kg ikan talapia
Bawang Holland
Lada benggala hijau dan merah
Daun pisang
Lemon
Minyak zaitun
Cara memasak:
1.Ikan talapia diasingkan isi dari tulang dan potong kiub.
2.Potong kiub 1/2 lada benggala warna hijau dan merah.
3.Potong kiub keledek 3 warna.
4.Potong kiub bawang Holland.
5.Alas kuali dengan daun pisang letak semua bahan yang dipotong kiub dalam kuali taburkkan dengan lada hitam, garam serta minyak zaitun.
6.Panaskan oven, masukkan kuali ke dalam oven selama 30 minit.
6.Selepas masak keluarkan kuali dan letak air lemon dan minyak zaitun.
Bubur cha-cha keledek
Bahan-bahan
Keledek 3 warna
1 tin laici -BELI ONLINE DI SINI
Sago
Susu segar
Gula Melaka
Madu lebah -BELI ONLINE DI SINI
Garam -BELI ONLINE DI SINI
Nenas
Daun pudina
Cara memasak:
1.Keledek dipotong dadu sama besar dan direbus hingga masak.
2.Gula Melaka dimasak dengan daun pandan dan masukkan secubit garam.
3.Laici dan nenas dipotong dadu.
4.Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk.
5.Tuangkan susu segar dan gula Melaka atau madu.
6.Hiaskan dengan daun pudina.
Keledek lenyek bersama bawang putih dan minyak zaitun
Bahan-bahan:
Keledek 3 warna
Lada hitam
Garam
Minyak zaitun
Cara memasak:
1.Rebus keledek dan bawang putih.
2.Lenyek keledek dan bawang putih.
3.Masukkan garam , lada hitam dan minyak zaitun.
*enak dimakan bersama serunding

INGIN MENDAPATKAN KUALI NON STICK, BELI DI SINI
Cara Memasak Masakan India Ayam Varuval , Warisan Turun Temurun…

Varuval tu maksudnya garing..haa terjadilah ayam masak garing yang sungguh lazat ini. Masakan India ini antara sajian popular di kalangan masyarakat India. Orang Melayu pun gerenti suka lah.
Ni Deepavali dah makin dekat, jom kita cuba resipi ni, boleh beri kejutan pada rakan India korang.Jom ikut langkah memasaknya seperti yang dikongsikan oleh Kalaivani a/p Krishnasamy ini.
AYAM VARUVAL
- 1/2 ekor Ayam
- Halia
- Bawang putih
- Serbuk kunyit
- Serbuk kari
- Garam
CARA MEMASAK:


- 4 sudu besar jintan manis
- 15 ulas bawang putih
- Daun kari
- Cili kering
- 3 biji bawang besar
- Halia-ditumbuk halus
- 1 biji tomato
- 3 sudu besar serbuk cili/ cili kering kisar
CARA MEMASAK:
- Goreng jintan manis dalam minyak. Ketepikan.
2 Goreng cili kering, bawang putih dan daun kari. Ketepikan juga. Bahan-bahan ini nak letak banyak pun boleh sebab tidak akan pedas dan tidak akan ade bau bawang putih. Lagi tambah lagi sedap.
3. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, halia, bawang putih dan tomato. Tumis sampai bawang tukar warna.
4. Sudah bertukar wana boleh masukkan serbuk cili kering atau cili kering kisar. Tambah ikut selera masing-masing sebab varuval tidak boleh pedas sangat sebab nanti tidak sedap. Masak atas minyak jangan letak air sebab air dari bawang itu pun dah cukup. Kalau mahu lebih sedap tambah lagi bawang.
5. Perasakan dengan garam dan gula. Tunggu sampai garing dan pecah minyak sebab varuval kena garing dan rasa manis sedikit
7. Selepas itu masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul sebati dan rasakkan lagi jika perlu tambah bahan perasa.
8. Sudah siap boleh tutup api. Boleh taburkan daun pudina atau daun ketumbar.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Kalaivani Krishnasamy
Sedapnya Kuih Dangai Kukus Gula Melaka, Cuma Guna 4 Bahan

Kuih dangai sememangnya terkenal di negeri sebelah Utara. Kalau yang biasa makan dangai yang rangup, apa kata kali ini kita cuba kuih dangai kukus gula Melaka pula.
Ikuti perkongsian resipi daripada Nur Aqilah Jufri dalam menghasilkan kuih dangai gula Melaka atau gula merah.
Nikmat tau dapat makan kuih dangai kukus ni suam-suam. Jom cuba buat.
BAHAN-BAHAN:
3 cawan kelapa parut
1 cawan tepung pulut – Boleh beli online di sini
Gula Melaka / merah secukupnya – Boleh beli online di sini
Garam secukupnya
Acuan lompang – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Masukkan kelapa parut, tepung pulut dan garam secukupnya. Tepung pulut tak perlu ayak.
Kelapa parut pun tak perlu dikukus dulu sebab nanti kita nak kukus kuih ni juga.
Setelah semua bahan tersebut digaul sebati, letakkan ke dalam acuan kuih lompang. Acuan tersebut tak perlu disapu minyak. Terus masukkan saja adunan kelapa parut tersebut. Tekan-tekan sikit kelapa parut tu ke dalam acuan.
Kemudian, buat lubang di tengah-tengahnya. Jangan buat lubang dalam sangat, nanti cairan gula Melaka tembus keluar. Boleh buat lubang gunakan batang senduk kayu.
Masukkan satu sudu kecil gula Melaka atau gula merah ke dalam lubang kuih tersebut.
Kukus selama 15 mnit atau sehingga kuih masak. Kelapa parut yang terlebih tu biarkan saja. Tapi, kalau nak kemaskan pun boleh juga.
Air kukus saya letak sehelai daun pandan untuk bagi wangi. Tak letak pun tak apa.
Haaa… yang dalam pengukus tu belum siap lagi. Dalam bekas tu dah siap. Mudah bukan.
Satu adunan boleh dapat antara 25 hingga 30 biji kuih dangai. Bergantung pada berapa banyak kita masukkan adunan ke dalam acuan. Mudah je buat.
Kredit: Nur Aqilah Jufri
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Sambal Tempe Basah, Sangat Sedap & Cara Masak Pun Mudah
Mesti Cuba! Resipi Aiskrim Gabungan Rasa Coklat & Bluemint Lain Dari Yang Lain
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official