1. Ayak tepung gandum bersama baking powder, garam halus dan tepung jagung. Ketepikan. 2. Untuk bahan A, kacau-kacau guna whisk atau senduk sampai sebati.
3. Masukkan susu cair sedikit demi sedikit. Kacau rata. 4. Masukkan minyak masak. Kacau lagi. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau rata.
5. Mix bahan B selama 20 minit dengan hight speed sampai jadi meringue. 6. Ambil 1 senduk meringue tadi masuk dalam adunan dan kaup balik. Buat seterusnya sampai habis. 7. Masukkan adunan dalam cup 3/4 atau hampir penuh. 8. Panaskan ketuhar dengan suhu 180C selama 5 minit. Masukkan cup dan turunkan suhu 160 atau 170C.
9. Bakar selama 20 hingga 25 minit atau sampai permukaan perang. Boleh juga cucuk lidi untuk periksa sama ada sudah masak atau tidak. Jika lidi bersih, tanda sudah masak.
1. Mix sampai kembang dan tambah sedikit perahan lemon kalau nak masam sikit. Boleh abaikan kalau tak suka. 2. Masukkan whipping/susu cair bagi filling leleh-leleh sikit. Pilihan tak nak letak pun boleh. 3. Mix sebati. Masukkan dalam piping bag, gunting hujungnya dan paipkan cup cake.
BAHAN KRIM KASTARD:
1 sudu besar tepung gandum 1 sudu besar tepung kastad – beli online di sini 4 sudu besar gula 200ml susu segar 1 biji telur (saiz L) 1 sudu besar mentega
CARA MEMBUAT:
Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau sehingga tidak berketul. Masak sehingga pekat. Bila dah sejuk paipkan ke dalam cupcakes menggunakan nozel, taburkan gula icing dan siap dihidang.
Resipi asal: Azlina Ina Dicuba oleh: Sha Roziah Al Yahya
Ads
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kek Coklat Pisang boleh dikatakan kek yang paling senang nak buat. Ada berbagai versi kek pisang namun jika anda ingin cuba kek pisang sedikit lain daripada biasa, boleh cuba buat Kek Coklat Pisang seperti yang dikongsikan resipinya oleh Asrinna Bakri. Paling best nak buat kek ini tak perlu guna mixer pun. Hasilnya tetapi moist dan yang penting jadi! Resepi yang mudah, ringkas dan gerenti sedap. Dapur pun tak berkecah.
RESIPI KEK COKLAT PISANG
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum – beli online 1 sudu kecil baking powder – beli online 1 sudu kecil soda bikarbonat – beli online 1/2 cawan minyak jagung – beli online 2 biji telur A 1 sudu kecil esen vanilla – beli online 1/2 cawan serbuk koko 3/4 cawan gula perang (brown sugar) –beli online 1 cawan pisang berangan yang dilenyekkan Coklat chip – beli online Pisang untuk hiasan
CARA MEMBUAT:
1. Dalam bekas, masukkan pisang lenyek, gula, minyak, telur dan esen vanilla. Kacau sebati.
2. Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder. Selepas itu masukkan tepung gandum dalam adunan pisang tadi. Kaup balik hingga sebati dan masukkan coklat chip.
3. Tuang sikit adunan dalam loyang 10×10 yang dialas kertas minyak, susun pisang di atas adunan. Kemudian tuang baki adunan. Kalau nak ringkas, tuang je adunan terus dalam loyang. Tak perlu susun hirisan pisang.
4. Boleh juga guna loyang 8×8 untuk kek yang lebih tinggi.
5. Taburkan coklat chip atau hirisan coklat sebagai hiasan.
6. Bakar pada suhu 160C selama 35 minit. Suhu dan waktu bergantung pada oven masing-masing.
Anda penggemar Kek Marble tapi tercari-cari resipi yang mudah dan boleh bakar tanpa guna ketuhar? Ni dia resipi yang anda perlukan.
Kek Marble ini sangat mudah dan simple sahaja. Cara bakarnya pun senang dimana anda tidak perlu guna oven. Hanya masak kek and menggunakan periuk nasi dan dapur gas sahaja. Wow!
Ramai yang tanya, masak kek guna dapur gas ni, periuk tak hangit ke? Tak terbakar ke? Tak berlubang ke? Jawapannya tak selagi anda masak menggunakan api kecil.
Jom cuba resipi perkongsian saudari Nor Elyani Ramli. Pasti seronok pertama kali buat kek walaupun rumah tak ada oven.
3.Kemudian masukkan telur sebiji demi sebijik dan pukul sampai sebati.
4.Akhir sekali, masukkan tepung yang sudah diayak.
5.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan letak pewarna dengan secukupnya.
6.Tuang adunan ke dalam loyang secara berselang seli.
7.Masukkan loyang ke dalam periuk, tutup dan masak denagn api kecil selama 45 minit atau hingga kek masak.
INFO:
1.Periuk kena tutup masa bakar @ masak kek.
Tak perlu letak air masak masak kek. Kalau letak air akan jadi kek stim/kukus.
Boleh letak loyang dalam periuk yang dalamnya dialas dengan tungku dapur, tudung periuk, pasir atau apa-apa petua, tapi empunya resipi letak loyang kek ‘direct’ dalam periuk.
Kek ini masak dalam tempoh 45 minit. Kalau kek anda belum masak dalam waktu itu, tambah la masa 5 ke 10 minit lagi.
Empunya resipi tidak panaskan periuk sebelum masuk loyang kek, kalau anda nak panaskan dulu, terserah.
Memang sedap, rapuh dan cair dimulut. Nak buat pun mudah.Biskut Brownie ini juga boleh buat untuk berniaga.Bolehlah cuba buat untuk kudapan minum petang pun sedap. Confirm
boleh habis sebalang.
Biskut Brownie
Bahan A:
240 gram coklat
80 gram mentega
Cara membuat:
1.Panaskan di dalam oven sehingga cair dan gaul sekata.