Seperti yang dijanjikan chewah, haja nak share resipi cookies yang super duper sedap ni. Nak tahu sedap ke tak korang WAJIB la try.Bahan simple, mudah, Cara buat kalau takde mixer pun takpe. Kita kacau guna senduk kayu je.
IKLAN
IKLAN
IKLAN
BAHAN A
250 gm butter (jenama lurpak)
120-130 gm brown sugar
1 biji kuning telur
2 sudu teh susu segar full cream jenama Dutch lady
1 sudu teh Essen vanilla (imported Essen vanilla lebih wangi)
BAHAN B
300 gm tepung diayak dulu ( haja guna self raising flour) Nak guna tepung gandum pun boleh tapi kena tambah baking powder (serbuk penaik)
BAHAN C
200 gm CHOC CHIP
Cara memasak:
1. Pukul butter yang dah agak lembik( biarkan sekejap suhu bilik) . Pukul butter bersama brown sugar. Kacau adunan sehingga sebati, nampak creamy dan, bertukar warna sedikit. 2. Masukkan telur kuning, esen vanilla dan susu (BAHAN A) Pukul sehingga tiada lagi ketulan gula (sikit2 tu kira halal la). 3. Campurkan BAHAN B (tepung ) ke dalam aduanan tadi. Gaul sehingga sebati. Biar adunan jadi MESRA. 4. Last sekali boleh masukkan semua choc chip. Yumeeeh! Gaul biar sebati semuanya. Senangkan? Ok bab bakar kena kenali oven dulu. Oven jenis built in (my oven) 150 , 30 Minit (ni memang ranggup la) ranggup ye bukan hangit🤣 Kalau oven yang lebih kecil boleh cuba dulu 140 darjah, 30 Minit .Make sure PANASKAN OVEN dulu sebelum Bakar cookies. Katakan nak guna piping beg pun boleh. Rujuk gambar piping beg kat bawah) Lepas tu boleh terus piping atas Loyang. Siap!!! Tunggu sejuk sikit dah boleh makan. Makan ni confirm tak makan sesikit. Nak buat cookies Raya pun boleh.
Jom cuba buat Kek Marble Kampung berperisa kopi ni. Sangat sedap, mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Sedikit lain dari Kek Marble biasa kerana resipi ini menggunakan serbuk kopi sebagai penambah rasa.
Kek Marble Kampung begini sememangnya digemari ramai. Tak kira tua atau muda, semuanya menikmati dengan gembira. Tak muak langsung!
Bagi anda yang nak buat Kek Marble Kampung berperisa kopi ni untuk hidangan keluarga, cubalah resipi perkongsian saudari Norainon Misnor ni. Boleh abaikan penggunaan serbuk kopi jika nak buat Kek Marble tanpa perisa. Jom cuba!
CARA MEMASAK:
1.Putar mentega, gula dan ovellete hingga kembang @ putih.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
3. Seterusnya masukkan esen vanilla dan susu pekat manis. Putar lagi hingga sebati.
Tutup mixer.
4. Masukk tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Kaup balikkan adunan hingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian biasa dan satu bahagian dimasukkan serbuk koko dan bancuhan kopi. Jika warna kurang menyerlah, tambah emulco coklat.
6. Masukkan adunan dalam loyang bulat saiz 7 secara berselang seli. Pastikan loyang dialas dengan baking paper dan disapu mentega.
7. Bakar kek pada suhu 150c selama 50 minit atau hingga masak. Masa mungkin berbeza bergantung pada oven masing-masing.
Terasa nak buat biskut Tat Gulung Cadbury untuk raya nanti? Ramai yang dah cuba dan rasanya memang sedap. Namun biskut ni ada pelbagai versi. Bezanya hanya pada bahan-bahan doh. Salah satu resipi yang mudah ialah resipi yang perkongsian saudari Sri Noratika Hassan ni. Guna 4 bahan je. Jom cuba!
RESIPI TAT CADBURY 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
250g mentega/marjerin
1 sudu teh minyak sapi
3 1/4 cawan tepung gandum – disangai sehingga ringan dan diayak.
1. Satukan mentega bersama minyak sapi. Kemudian masukkan tepung gandum. Gaul menggunakan spatula hingga sebati.
2. Uli dan satukan bahan-bahan sehingga menjadi doh yang tak terlalu lembik dan tak terlalu keras. Rehatkan dalam chiller selama 5-10 minit sebelum diterap.
3. Masukkan doh ke dalam acuan dan terap ke atas dulang. ( jika doh tak pecah atau tak melekat di dulang sewaktu gulung, ia menandakan doh tersebut sangat sempurna.)
4. Ambil sekeping coklat dan gulung bersama doh yang telah diterap tadi dengan secantik mungkin.
5. Akhir sekali, sapukan kuning telur diatas biskut dan bakar dalam ketuhar pada suhu 160C menggunakan api atas bawah.
6. Bakar selama 15-20 minit atau hingga masak. Masa mungkin berbeza mengikut jenis dan saiz ketuhar.
7. Sejukkan biskut sebelum disimpan dalam balang.
TIP : Untuk mendapatkan kesan topping kuning telur yang cantik berkilat, campurkan kuning telur dengan pewarna kuning dan juga setitis dua susu cair.
Sedapnya Kek Span Pandan ni! Kekyang lembut dan mudah dibuat tentunya menjadi pilihan kaum ibu untuk mencubanya. Jika anda terasa nak makan kek, jom cuba resipi ni. Ia menggunakan bahan-bahan yang ringkas dan mudah disediakan. Malah teksturnya yang lembut dan gebu menjadikan rasa kek ini sangat sedap. Sesuai dihasilkan untuk hidangan keluarga. Nak sedekah dekat jiran-jiran pun boleh. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Resipi ini perkongsian oleh saudari Hidayah Fareez.
CARA BUAT KEK SPAN PANDAN LEMBUT GEBU
BAHAN-BAHAN: 5 biji telur B – jika guna gred A, guna 4 biji 1 cawan tepung kek bluekey – ayak – beli online disini 1 cawan gula – kisar halus gula terlebih dahulu kemudian baru disukat (empunya resipi kurangkan sedikit sukatan untuk kurangkan manis 1 sudu makan perisa pandan – beli online disini 1 sudu teh pewarna hijau – beli online disini 1 sudu makan ovalette – beli online disini 1/2 cawan minyak – boleh juna minyak masak/jagung/sayur
CARA MEMASAK: 1. Satukan bahan-bahan diatas kecuali minyak masak. Pukul hingga gebu. 2. Bila adunan kelihatan kembang dan gebu, masukkan minyak. Kaup balik menggunakan spatula. Tidak perlu pukul lagi. 3. Ambil loyang dan alas dengan baking paper. Tuang adunan kek. 4. Bakar kek dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 40 minit. Guna api atas bawah. Harus diingat, masa memasak mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.
5. Bila kek sudah masak keluarkan kek dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong dan dinikmati.
INFO: Jika mahu buat kek setengah adunan, boleh kurangkan telur kepada 3 biji, 1/2 cawan tepung dan 1/2 cawan gula. Begitu juga dengan sukata ovalette dan minyak perlu dikurangkan. Waktu membakar boleh set kepada 30 minit sahaja atau sehingga masak.