Seperti yang dijanjikan chewah, haja nak share resipi cookies yang super duper sedap ni. Nak tahu sedap ke tak korang WAJIB la try.Bahan simple, mudah, Cara buat kalau takde mixer pun takpe. Kita kacau guna senduk kayu je.
BAHAN A
250 gm butter (jenama lurpak)
120-130 gm brown sugar
1 biji kuning telur
2 sudu teh susu segar full cream jenama Dutch lady
1 sudu teh Essen vanilla (imported Essen vanilla lebih wangi)
BAHAN B
300 gm tepung diayak dulu ( haja guna self raising flour) Nak guna tepung gandum pun boleh tapi kena tambah baking powder (serbuk penaik)
BAHAN C
200 gm CHOC CHIP
Cara memasak:
1. Pukul butter yang dah agak lembik( biarkan sekejap suhu bilik) . Pukul butter bersama brown sugar. Kacau adunan sehingga sebati, nampak creamy dan, bertukar warna sedikit. 2. Masukkan telur kuning, esen vanilla dan susu (BAHAN A) Pukul sehingga tiada lagi ketulan gula (sikit2 tu kira halal la). 3. Campurkan BAHAN B (tepung ) ke dalam aduanan tadi. Gaul sehingga sebati. Biar adunan jadi MESRA. 4. Last sekali boleh masukkan semua choc chip. Yumeeeh! Gaul biar sebati semuanya. Senangkan? Ok bab bakar kena kenali oven dulu. Oven jenis built in (my oven) 150 , 30 Minit (ni memang ranggup la) ranggup ye bukan hangit🤣 Kalau oven yang lebih kecil boleh cuba dulu 140 darjah, 30 Minit .Make sure PANASKAN OVEN dulu sebelum Bakar cookies. Katakan nak guna piping beg pun boleh. Rujuk gambar piping beg kat bawah) Lepas tu boleh terus piping atas Loyang. Siap!!! Tunggu sejuk sikit dah boleh makan. Makan ni confirm tak makan sesikit. Nak buat cookies Raya pun boleh.
Yummy! Kek yang enak dimakan ketika masih sejuk sambil minum teh o panas. Kek lapis kastard sangat mudah dibuat terutama lapisan kastard yang licin dengan langkah-langkah yang betul.
KEK LAPIS KASTARD PANDAN / PANDAN LAYER CAKE
BAHAN-BAHAN
5 biji telur gred A
2 cawan tepung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk tartar
¾ cawan gula
Sedikit perwarna hijau
1 sudu teh emluco pandan
¼ Minyak masak
CARA MENYEDIAKANNYA
Panaskan oven 170′ 10 mnit
Kacau semua bahan-bahan kecuali minyak hingga kembang dan gebu.
Selepas itu masukkan minyak dan gaul sebati.
Gris loyang dengan minyak kemudian masukkan adunan tadi. Hentak sidikit untuk membuang udara.
Masukkn adunan ke dalam oven bakar suhu 170′ selama 50 mnit. (bergantung juga kepada oven masing-masing)
BAHAN KASTARD:
1050gm santan (santan kotak 200g + air)
10gm serbuk agar-agar
225gm gula
100gm Tepung hoen kwee (hijau)
75g jus pandan (4 helai daun pandan di kisar dengan 75g air) perah dan tapis hanya ambil airnya
1 sudu teh paste pandan
Secubit garam
CARA MENYEDIAKANNYA
Masukkan semua bahan dalam kuali. Kacau sampai tiada tepung yang berketul. Gunakan whisk dan seeloknya tapis untuk tekstur yang halus.
Buka api sedrhana. Kacau hingga kental dan berkilat.
CARA MELAPIS KEK
Potong nipis kek 3 atau 4 lapis kek. Pastikan saiz kek lebih kecil dari loyang. Kalau kek saiz 7, buat loyang size 8. Ataupun boleh buang sedikit sekliling kek tu supaya saiz jadi lebih kecil.
Sendukkan adunan kastard dalam loyang dan ratakan. Selepas itu masukkan selapis kek.
Tambahkan lagi adunan kastard pampai di bahagian tepi loyang. Ulang langkah yang sama hingga habis.
Sejukkan dalam peti 3-4jam. Lebih sedap makan ketika sejuk.
RASA kongsikan resipi seorang guru, Izwahani Zainal yang membuat kek pisang terlajak sedap dan gebu. Sesuai untuk dinikmati ketika minum petang bersama keluarga. Senang je nak buat kek pisang ni rupa-rupanya. Hanya 4 langkah je. Sempoi! Cubalah.
BAHAN A (DIKISAR)
3 biji telur
1 cawan minyak jagung atau minyak masak
5 biji pisang berangan
1 cawan gula perang
2 sudu teh susu pekat
2 sudu teh susu tepung
Esen vanila secukupnya
Secubit garam
BAHAN B (DIAYAK)
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
CARA MEMBUAT
1. Satukan BAHAN A dalam bekas besar.
2. Ayak BAHAN B. Masukkan bahan ini ke dalam bekas BAHAN A tadi.
3. Gaul adunan sehingga semuanya sebati.
4. Bakar pada suhu 170 darjah selama 50 minit atau bergantung pada oven masing-masing.
Min nak kongsi resipi Kek Minyak atau Oil Cake. Rupanya cantik menawan dan yang paling penting teksturnya gebu gabas dan sedap tak terkata. Jom kita semak resipi dari Aisyah Zahari ni.
KEK MINYAK KUKUS GEBU GEBAS
.
BAHAN-BAHAN :
5 biji telur
1/2 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallete / sponge cake stabilizer
1 cawan minyak jagung (minyak masak pun boleh)
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit perisa (pisang/strawberri/coklat)- optional.tak letak pun takpe
sedikit pewarna
Cara-cara penyediaan
1. Ayak tepung + baking powder
2. Lenser loyang kek dengan mentega. Alaskan dengan baking paper (tak alas pun takpe).
3. Pukul telur bersama gula + ovallete hingga kembang
4. Masukkan susu pekat + esen vanilla. Pukul sekejap
5. Masukkan minyak + perisa. Pukul sekadar sahaja
7. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pukul guna senduk sahaja
8. Bahagi adunan ikut warna yang disukai
.
9. Masukkan dalam loyang. Kukus selama 30-40 minit/ sehingga masak.