
Isi Kandungan
ToggleSuka makan Karipap kosong tanpa inti @ karipap oksigen? Jangan berasa pelik kerana memang ada yang mempunyai kegemaran sebegitu. Memang sedap pun. Menerusi perkongsian saudari Dik Da Aida, beliau kongsikan resipi karipap kosong yang diminta oleh jiran. Pada awalnya agak ‘nervous’ kerana bimbang karipap tidak kembang dan menggelembung seperti biasa. Tapi hasilnya, memang elok. Jom cuba!
RESIPI KARIPAP OKSIGEN / KARIPAP KOSONG TANPA INTI
BAHAN-BAHAN:
- 1kg tepung gandum – beli online disini
- 1/2 cawan minyak masak – beli online disini
- 2 sudu makan marjerin Pelangi – beli online disini
- Air secukupnya
- Sedikit garam – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak masak seketika. Kemudian satukan dengan marjerin. Biar marjerin cair sepenuhnya.
2. Tuang campuran minyak dan marjerin ke dalam tepung.
3. Gaul menggunakan sudu. Bila sudah suam, ramas menggunakan tangan hingga minyak sebati dengan tepung.
4. Satukan air dan sedikit garam. Larutkan.
5. Tuang air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga jadi doh yang tidak melekat di tangan.
6. Tanpa perap, terus bulatkan dan canai doh tadi.
7. Kelim doh menggunakan tangan seperti mengelim karipap biasa.
8. Lakukan hingga habis adunan dan sedia untuk digoreng.
Kredit resipi & foto: Dik Da Aida
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Puding Biskut Crackers, Kuih Manisan Paling Ramai Share. Wajib Cuba Resipi Viral Ni!

Pemanis mulut yang digemari warga netizen ketika ini, viral sampai mendapat banyak perkongsian. Resipi ni tentu sedap, cara masak pun tak susah mana yang penting ianya mudah dan sedap dimakan! Nak tahu rasanya jom kita cuba.
RESIPI PUDING BISKUT CRACKERS

BAHAN-BAHAN:
- 20gm agar2 bertali..cuci..rendam 1 jam..toskan
- 5 cawan air
- 1 cawan gula..boleh kurangkan
- Biskut crackers secukupnya
- 1 tin susu cair
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 5 sudu besar tepung kastard..bancuh dulu dgn sedikit air
- Secubit garam
- 1 sudu besar milo
- 1 sudu besar serbuk koko
- Pewarna ikut suka
CARA MEMASAK:
1) Masak agar2 bersama air hingga larut agar2.. Masukkan gula..kacau sekata
2) Masukkan susu cair..kacau2 kemudian bubuh secubit garam..biarkan mendidih sebentar
3) Masukkan tepung kastard..kacau2 dgn segera..bimbang nanti tepung kastard akan berketul..tutup api
4) Bahagi adunan sama byk.. Satu bekas warnakan ikut suka..satu bekas campur dgn milo dan serbuk koko..kacau2 sebati
5) Basahkan loyang.. Ambil 1 cawan agar2 berwarna..tuang dlm loyang..biarkan sederhana beku.. Susun dgn segera biskut crackers (akak potong 2 biskut ni)..susun jarak2 kan sedikit dlm loyang hingga penuh.. Tuang 1 cawan agar2 milo/coklat tadi..susun lagi biskut tadi
6) Tuang berselang seli sekali dgn biskut sehingga habis adunan agar2
7) Puding biskut dah beku..simpan dlm peti sejuk 3-4 jam..cungkil bahagian tepi loyang dgn pisau plastik..cuba terbalikkan dlm puding tu perlahan2 atas alas yg rata
8) Boleh potong ikut suka
Kongsi resipi: Zura Zul
9 Aneka Kuih Tradisional Paling Sedap Untuk Berbuka. Lagi Best Kalau Masak Sendiri!

Isi Kandungan
ToggleApabila tibanya Ramadan, selera pasti tertumpu kepada hidangan kuih tradisional. Sama ada dimasak sendiri atau dibeli di bazar, kuih-kuih ini pasti mencuri perhatian. Semarakkan waktu berbuka dengan aneka kuih yang enak-enak.
1. KUIH KOCI
BAHAN INTI:
- 1 biji kelapa parut
- ½ cawan gula kabung
- 1 cawan gula pasir
- ½ cawan air
CARA MEMASAK:
1.Gaul semua bahan inti di dalam kuali dengan api sederhana.
2.Kacau inti sehingga separa kering. Angkat dan ketepikan.
BAHAN KOCI:
- 1 bungkus tepung pulut
- 2 mangkuk santan (1/2 mangkuk santan dimasak hingga pecah minyak)
- ½ sudu teh garam
- Daun pisang secukupnya (dilayurkan)
CARA MEMASAK:
1.Gaul rata tepung pulut dan santan bersama garam.
2.Jadikan doh lembut dan boleh dibentuk.
3.Bentuk adunan dan isi inti di tengah-tengah. Tutupkan doh dan celup ke dalam santan masak. Ulang hingga doh dan inti habis.
4.Panaskan kukusan. Bungkus kuih koci dengan daun pisang. Kukus kuih koci selama 20-30 minit.
5.Angkat dan hidangkan.
INFO CHEF:
Kuih koci yang kaya dengan santan masak lebih enak dimakan.
2. KUIH LOMPANG
BAHAN A:
- 1 ½ cawan tepung beras
- 1 sudu makan tepung ubi
- 1 sudu teh air kapur
- 1 cawan air
BAHAN B:
- ½ cawan gula pasir
- ½ cawan gula merah
- 1 cawan air
- 2 helai daun pandan (disimpul)
BAHAN C:
- 1 cawan kelapa parut
- Secubit garam
- 1 helai daun pandan (disimpul)
CARA MEMASAK:
1.Masak BAHAN B sehingga semua gula larut.
2.Didihkan air kukusan. Kukus BAHAN C sekejap.
3.Satukan BAHAN A. Gaul sebati.
4.Masukkan BAHAN B yang sudah disejukkan. Gaul kemudian tapis.
5.Sapu sedikit minyak masak pada acuan kuih lompang.
6.Tuang adunan ke dalam acuan.
7.Kukus 10 minit. Sejukkan.
8.Keluarkan dari acuan dan tabur BAHAN C di atasnya. Sedia dihidang.
INFO CHEF:
Seimbangkan rasa lemak kepala parut dengan garam. Jangan terlalu masin.
3. KUIH LOPES
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan beras pulut
- Beberapa titis pewarna hijau
- ½ sudu kecil air kapur
- 5 helai daun pandan
- 2 cawan santan cair
- ½ sudu kecil garam
- Kelapa parut (gaul dengan garam)
CARA MEMASAK:
1.Beras pulut dicuci dan direndam bersama pewarna hijau serta air kapur.
2.Kisar daun pandan dengan ½ cawan air. Ambil jusnya. Ketepikan.
3.Toskan beras pulut. Letak atas loyang. Masukkan santan, garam dan air pandan. Gaul sebati.
4.Kukus hingga santan kering. Kacau rata supaya beras pulut masak rata. Sejukkan.
5.Ambil daun pisang. Layurkan sekejap. Bungkus beras pulut dalam daun pisang ikut bentuk yang disukai.
6.Susun dalam periuk pengukus dan kukus sekali lagi selama 15 minit.
7.Keluarkan dan gaul dengan kelapa parut.
BAHAN AIR GULA MELAKA:
- 3 ketul gula Melaka
- 5 sudu besar gula pasir
- 3 cawan air
- 2 helai daun pandan (disimpul)
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan masak sehingga larut.
2.Tapis.
INFO CHEF:
Kuih lopes boleh dibuat mengikut bentuk yang anda sukai. Namun bentuk segitiga tetap menarik perhatian.
4. KUIH NONA MANIS
BAHAN A:
½ cawan gula kastor
1 biji telur ayam
1 cawan santan
1 cawan tepung gandum
CARA PENYEDIAAN BAHAN A:
1.Pukul telur ayam hingga kembang.
2.Dalam bekas berasingan, satukan gula, tepung gandum dan santan. Kacau.
3.Tuangkan campuran tepung ke dalam telur ayam dan kacau sebati.
BAHAN B:
- 5 helai daun pandan
- ¼ cawan gula kastor
- ½ cawan santan pekat
- ¼ cawan tepung jagung
- Garam secukup rasa
- Pewarna hijau
CARA PENYEDIAAN BAHAN B:
1.Kisar daun pandan dengan ½ cawan air. Ambil jusnya. Tapis.
2.Campur air pandan bersama gula kastor, santan, tepung jagung, garam dan pewarna hijau.
3.Kacau hingga halus.
4.Masak hingga adunan nampak berkilat.
5.Satukan BAHAN A dan BAHAN B.
BAHAN INTI:
- 1 cawan santan pekat
- 1 sudu makan tepung gandum
- ½ sudu teh garam
CARA PENYEDIAAN INTI:
1.Satukan semua bahan inti dan masak sehingga likat.
2.Biarkan seketika kemudian masukkan ke dalam piping bag.
CARA MEMASAK:
1.Sediakan periuk kukus dan kukus air sehingga periuk panas.
2.Tuang adunan BAHAN A dan BAHAN B dalam acuan kuih lompang.
3.Masukkan adunan BAHAN INTI di tengah acuan.
4.Kukus selama 7-10 minit.
5.Angkat dan hidangkan.
INFO CHEF:
Untuk mendapat hasil lebih baik, gunakan telur ayam gred A.
5. PULUT BIJAN / KUIH BOM
BAHAN DOH:
- 2 cawan tepung pulut
- 2 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 1 cawan air
- Bijan secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
2.Bancuh dengan air hingga menjadi doh.
BAHAN INTI:
- ½ cawan air
- ½ cawan kacang dal
- ½ sudu teh garam
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- ½ biji kelapa parut
- 2 sudu makan tepung gandum
*Boleh juga tukar pada inti kelapa
CARA MEMASAK:
1.Didihkan air dalam kuali. Masukkan kacang dal, garam dan daun pandan. Masak hingga inti lembut.
2.Apabila inti lembut, toskan. Taburkan tepung gandum supaya intik tidak melekat. Sejukkan inti.
CARA MENYEDIAKAN:
1.Ambil doh dan isikan inti. Buat bulat-bulat. Golekkan atas bijan.
2.Goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Sedia dimakan.
INFO CHEF:
Pelbagai inti boleh dibuat sama ada kelapa manis atau kacang hijau manis.
6. PULUT INTI
BAHAN INTI:
- 50 gram gula merah
- 2 sudu makan gula pasir
- 1 cawan air
- Garam secukup rasa
- 300 gram kepala parut
CARA MEMASAK:
1.Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali.
2.Masak hingga gula larut.
3.Masukkan garam kelapa parut. Gaul sebati, Biarkan agak kering. Tutup api dan ketepikan.
BAHAN-BAHAN:
- 100 gram beras pulut
- 100 gram air
- 50 gram santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Kukus beras pulut dengan air dan santan sehingga masak.
2.Angkat dan ketepikan.
CARA PENYEDIAAN:
1.Ambil sedikit beras pulut. Letak dia atas daun pisang yang telah dilayurkan.
2.Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus elok-elok.
3.Sedia dimakan.
INFO CHEF:
Membungkus kuih pulut inti dengan daun pisang menambah cita rasa kala menikmatinya.
7. PULUT PANGGANG
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg beras pulut (rendam semalaman)
- 1 liter santan cair
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Basuh beras pulut dan toskan. Kukus beras pulut setengah masak. Masukkan santan dan garam. Kacau rata.
2.Biarkan masak dan ketepikan.
BAHAN INTI:
- Minyak masak untuk menumis
- 2 biji bawang merah (kisar)
- 2 ulas bawang putih (kisar)
- 50 gram udang kering (rendam dan kisar)
- 2 sudu makan cili boh
- ½ biji kelapa parut
- 1 sudu makan serbuk jintan manis (sangai dan kisar)
- 1 sudu makan serbuk jintan putih (sangai dan kisar)
- 1 batang serai (kisar)
- 1 cm lengkuas (kisar)
- 1 cm kunyit (kisar)
- 1 cm halia (kisar)
- Garam secukup rasa
- Daun pisang untuk membungkus
CARA MEMASAK:
1.Tumis bawang merah dan bawang putih.
2.Masukkan udang kering. Kacau seketika. Masukkan cili boh dan kacau lagi.
3.Masukkan bahan-bahan lain. Kacau lagi sehingga kering.
4.Angkat dan biarkan seketika.
CARA PENYEDIAAN:
1.Ambil daun pisang yang telah dilayurkan. Sapukan sedikit minyak masak.
2.Letakkan sedikit beras pulut. Letakkan inti. Balut kemas.
3.Bakar sehingga masak. Sedia dimakan.
INFO CHEF:
Inti yang sedap menjadikan pulut panggang anda lebih hebat rasanya.
8. TEPUNG GOMAK
BAHAN SALUTAN:
- 500 gram kacang hijau
CARA MEMASAK:
1.Basuh dan toskan kacang hijau
2.Goreng kacang hijau, angkat dan sejukkan.
3.Kisar kacang hijau sehingga halus seperti tepung. Ayakkan. Simpan.
BAHAN INTI:
- Air secukupnya
- 200 gram gula melaka
- ½ cawan gula pasir
- Garam secukup rasa
- 1 helai daun pandan
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 biji kelapa parut
CARA MEMASAK:
1.Masak gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan. Biarkan gula larut. Angkat dan tapiskan.
2.Masukkan tepung gandum dan kelapa parut ke dalam air gula. Kacau sehingga inti masak dan sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
3.Bulat-bulatkan inti. Ketepikan.
BAHAN KUIH:
- 500 gram tepung pulut
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Bancuh tepung pulut dengan garam dan air. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan kental.
2.Ambil sedikit adunan. Bulatkan dan leperkan.
3.Masukkan inti dan leperkan dengan kemas.
4.Masak air. Selepas mendidih masukkan kuih. Masak sehingga kuih timbul. Angkat.
5.Gaul dengan BAHAN SALUTAN. Sedia dihidangkan.
INFO CHEF:
Walaupun kuih ini rupanya biasa sahaja namun rasanya tetap menawan hati.
9. KUIH GETAS-GETAS
BAHAN-BAHAN:
- ½ biji kelapa parut
- 2 cawan tepung pulut
- ½ cawan tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 sudu teh garam
BAHAN SIRA:
- ½ cawan gula
- ½ cawan air
CARA MEMASAK:
1.Satukan kelapa parut, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas.
2.Masukkan garam, gaul.
3.Masukkan air sedikit demi sedikit.
4.Uli sehingga jadi doh.
5.Bentukkan doh.
6.Goreng dengan api sederhana. Angkat dan ketepikan.
7.Masak BAHAN SIRA dalam kuali hingga betul-betul pekat.
8.Masukkan kuih yang siap digoreng. Kacau sehingga kering.
9.Sedia dihidang.
INFO CHEF:
Ketika menyira kuih ini, anda perlu pantas supaya salutannya rata.
Resipi Talam Ubi Kanda Yang Sedap & Cantik

Isi Kandungan
ToggleKuih talam ubi kanda atau talam ubi berlapis ini bukan saja cantik tapi juga enak rasanya. Cara membuatnya juga mudah dan tak menggunakan banyak bahan, hanya memerlukan ubi disagat, santan, garam selain pewarna dan kelapa parut. Bagi yang nak mencuba berikut adalah resipinya.
Resipi talam ubi kanda
Bahan-bahan
3 cawan ubi kayu yang sudah disagat
2 cawan santan kotak
1 cawan air
1 cawan gula
Sedikit garam
Pewarna
Kelapa parut secukupnya
Cara membuat
1. Ubi kayu yang disagat diperah tapi airnya jangan dibuang lagi. Tunggu mendapan ubi turun ke bawah. Ambil mendapan gaul dengan ubi sagat tadi. Ketepikan dulu.
2. Dalam pada itu panaskan kukusan. Sediakan loyang 7 inci dan sapu dengan sedikit minyak. Lapik dengan plastik. Ketepikan seketika.
3. Dalam satu bekas, satukan ubi sagat bersama semua bahan. Gaul semua hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan dengan warna kuning, hijau dan merah.
5. Masukkan adunan ubi warna hijau terlebih dahulu dalam loyang. Kukus 10 minit, hingga warna sudah bertukar terang dan adunan nampak berkilat dan berkanji.
6. Seterusnya tuang dan kukus adunan kuning selama 10 minit atau hingga masak. Kemudian tuang adunan merah dan kukus 15 minit.
7. Selepas masak, sejukkan dulu. Sementara itu boleh gaul kelapa parut gaul dengan sedikit garam dan kukus sekejap.
8. Bila kuih talam sudah sejuk, potong dan gaul dalam kelapa parut. Siap.
Sumber : Iedaa Jahaya