Talam Cendol Mudah Tanpa Telur

Talam cendol mudah tanpa telur ini memang lebih mudah dan cepat siap. Resipi asal ada menggunakan telur, tepung beras dan tepung jagung. Tapi ini versi mudah dan nak cepat siap.

Boleh ikut saja resipi daripada Mariana Zainal ini ye.

Talam Cendol Mudah Tanpa Telur

Bahagian Bawah:

260 gram gula merah cap bintang

120 gram gula pasir

900 ml air

2 helai daun pandan (simpulkan)

(Masak semua bahan di atas hingga larut kemudian ambil cuma 700 ml air gula, tak perlu sejukkan)

275 gram tepung gandum – boleh beli online di sini

20 gram tepung ubi

200 ml santan pekat – boleh beli online di sini

2 cubit garam – boleh beli online di sini

IKLAN

(Satukan bahan-bahan ini dengan 700 gram air gula tadi dan kacau rata.Tapiskan)

Bahan Bahagian Atas:

Cendol (tapis buang airnya)

275 gram tepung gandum – boleh beli online di sini

30 gram tepung ubi

600 gram air

300 gram santan pekat –  boleh beli online di sini

2 sudu besar gula – boleh beli online di sini

IKLAN

1 1/2 sudu teh garam (rasa dulu ya jika kurang boleh tambah..Lagi sedap  kalau rasanya masin-masin sikit)

(Satukan semua bahan kecuali cendol..kacau sebati dan tapiskan)

Cara Memasak Talam Cendol Mudah Tanpa Telur:

Talam Cendol Mudah Tanpa Telur

Untuk masak bahagian bawah, panaskan kukusan hingga air mendidih. Guna api sederhana perlahan.

Sapu minyak dan lapik plastik dalam Loyang (saiz 10×10). Jika guna acuan lompang (boleh beli online di sini) sapu minyak pada tiap Loyang. Tuang bancuhan bahagian bawah dalam loyang. Kkus selama 25-30 minit. Jika guna acuan lompang kukus 15-20 minit.

Talam Cendol Mudah Tanpa Telur

IKLAN

Untuk masak lapisan atas, buka tudung kukusan. Biarkan seketika dalam 3 minit. kukus tanpa penutup. Cucuk-cucuk bahagian gula merah guna garfu. Masukan cendol dan tuang bancuhan bahagian atas. Kukus selama 25-30 minit. Jika guna acuan lompang kukus 15-20 minit.

Buka tudung kukusan dan kukus selama 5-7 minit untuk hilangkan air di permukaan talam cendol. Biar betul-betul sejuk baru boleh potong guna pisau plastik. Selamat mencuba.

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Resipi Turun Temurun, Enaknya Kuih Peria Putar Guna Daun Pinang

Rasai Keenakan Jemput Sambal Terengganu, Padat Inti Ikan

Resipi Talam Keledek Oren. Lemak Dan Sedap

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

https://www.youtube.com/watch?v=7kA4VcmqaUw

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI