Almond Cluster semestinya sangat sedap dan digemari ramai. Bila makan, terasa kerangupan badam yang disalut dengan coklat yang mewah. Ramai yang jual biskut ‘sultan’ ini namun harganya juga boleh tahan. Maklumlah, bahan-bahan yang digunakan tu memanglah sedikit tetapi berkualiti dan mahal. Jom buat sendiri supaya lebih jimat. Saudara Muhamad Fadzul Ilahi Azhar ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
CARA MUDAH MEMBUAT BISKUT ALMOND CLUSTER HANYA GUNA 2 BAHAN
Kek strawberi ini, resipinya sangat ringkas. Simple! Senang sungguh cara nak membuatnya. Tak perlu mixer pun. Cuma guna mesin pengisar atau blender sahaja.
Hendak lebih sedap, boleh buat cream cheese dan jadikan sebagai topping. Jika tidak, boleh dimakan begitu sahaja.
Jom kita lihat resipinya.
KEK STRAWBERI KISAR
BAHAN A
1 cawan buah strawberi (potong kecil)
3 biji telur ayam
1 cawan gula
1 cawan minyak jagung (minyak masak pun boleh)
BAHAN B
Perisa strawberi secukupnya
1/2 sudu teh pewarna pink
2 cawan tepung naik sendiri (diayak dulu)
Beberapa biji buah strawberi (dipotong kecil)
CARA MEMBUAT
1. Panaskan oven pada suhu 170 darjah selsius. Alaskan loyang berukuran 7 inci dengan baking paper. Sapu sedikit keliling loyang dengan minyak masak dan ketepikan.
2. Kisar halus semua BAHAN A. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk.
3. Masukkan perisa strawberi dan pewarna pink. Kacau rata menggunakan spatula.
4. Masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit, kacau kaup balik sehingga sebati.
5. Kemudian masukkan strawberi yang telah dipotong kecil. Kacau lagi.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan tadi. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak.
7. Periksa kek sama ada sudah cukup masak atau belum dengan cara cucuk lidi di tengah kek. Jika lidi keluar bersih maknanya kek telah masak.
8. Setelah masak, telangkupkan kek atas jaringan. Sejukkan kek sebelum dikeluarkan dari loyang.
9. Sedia dihidangkan.
Jika suka, boleh buat topping cream cheese.
CREAM CHEESE
1. Adun sebati 1/2 ketul cream cheese dengan 3 sudu besar gula aising.
2. Pukul sehingga gebu.
3. Sapukan atas kek yang telah siap dimasak.
Selamat mencuba!
Sumber: www.ninamirza.com
Terima kasih kerana berkongsi resipi dengan majalah RASA.
Korang penggemar Cheesekut? Buatnya sangat mudah. Ia ada gabungan cream cheese dan biskut. Tak perlu nak kukus atau bakar. Makan pemanis yang satu ini anda tidak pernah akan puas. Mesti nak makan berkali-kali . Begitu penangan kek yang simple ini. Jom tengok apa bahan-bahan yang dikongsi oleh Ariana’s Kitchen.
CHEESEKUT CAKE Bahan-bahan:
250 cream cheese(Saya guna brand Tartura)
1 paket biskut Deluxe Crackers Hup Seng
1/2 tin susu pekat manis (boleh kurangkan)
1 kotak kecil susu segar
Nestum
p/s:Susu segar beli kotak kecik pun dah cukup.Saya beli besar sebab balance nak buat mushroom soup.
1)Masukkan cream cheese, susu pekat manis dan 2 sudu susu segar ke dalam mixer/blender. Putar sampai sebati.
2)Lapik loyang dengan plastik. Celup biskut dalam susu segar. Kemudian susun dalam bekas untuk buat tapak(lapisan pertama). Celup sekejap saja. Kalau rendam lame nanti jadi lembik.
3)Tuang adunan cheese ke biskut dan ratakan. Tabur nestum(optional).
4)Ulang langkah yang sama sampai biskut habis atau cukup untuk buat lapisan yang akhir.
5)Pastikan lapisan atas sekali ialah adunan cream cheese.Tabur nestum.
6)Dah siap masuk dalam peti sejuk sebelah bawah. Sedap makan semasa sejuk.
Inilah hasil kejadian selepas keluar dari peti sejuk.
Selamat mencuba.
Kredit resipi & foto: Ariana’s Kitchen
INGIN MEMBELI PERKAKASAN RUMAH, BOLEH BELI DI SINI.
Jom buat biskut cornflakes crunchy ni, senang sangat tau. Boleh ajak anak-anak buat sekali.Tambah chocolate chips, ikut selera anak-anak pulak.
Biskut Cornflakes Crunchy Chocolate Chips Bahan-bahan: 250g buttercup atau boleh guna planta 1 cawan gula aising (tak suka manis boleh kurangkan jadi 3/4 cawan sahaja) 1 sudu kecil esen vanila 3/4 cawan tepung jagung 2 cawan tepung gandum Cornflakes secukupnya (letak dalam 3 cawan, ramas sikit ye) Chocolate chips Chocolate rice (optional) Almond cincang (optional)
Cara membuat:
1.Kacau sebati butter, gula aising dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
2.Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.
3.Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
4.Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh. Lepastu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun terserah . Boleh saja. 5.Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder. 6.Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah). * Mula-mula keluar dari oven biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang. * Kalau tak suka manis-manis, boleh kurangkan sukatan gula aising jadi 3/4 cawan ye. Sumber : Syuhada Che Din
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...