Almond Cluster semestinya sangat sedap dan digemari ramai. Bila makan, terasa kerangupan badam yang disalut dengan coklat yang mewah. Ramai yang jual biskut ‘sultan’ ini namun harganya juga boleh tahan. Maklumlah, bahan-bahan yang digunakan tu memanglah sedikit tetapi berkualiti dan mahal. Jom buat sendiri supaya lebih jimat. Saudara Muhamad Fadzul Ilahi Azhar ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
CARA MUDAH MEMBUAT BISKUT ALMOND CLUSTER HANYA GUNA 2 BAHAN
Biskut florentine ini boleh masuk dalam senarai kalau baru cuba nak buat biskut raya sendiri tahun ini. Sebab cara membuatnya cukup mudah, sesuai sangat buat beginner.
Nama saja biskut florentine tapi yang ini tak payah uli pun atau terap dengan acuan. Nemun biasanya biskut inilah yang paling ‘laris’ raya nanti. Nak cuba boleh ikut resipi dikongsi oleh Noor Sa’dah Mohd Saidun.
Cara buat biskut florentine, biskut tak perlu uli pun
Bahan-bahan:
500 gram tepung florentine
500 gram almond flakes
200 gram biji labu (pumpkin seeds)
200 gram biji bunga matahari (sunflower seeds)
50 gram bijan hitam (Black sesame seeds)
20 gram bijan putih (sesame seeds)
Muffin cup
Cara membuat:
1. Bakar semua kekacang sebentar dalam masa 5 minit suhu 160°c. Sejukkan sebentar.
2. Masukkan semua kekacang dan gaul sebati.
3. Masukkan tepung florentine dan gaul semuanya sehingga sebati .
4. Masukkan sesudu adunan ke dalam muffin cup, nipis sahaja cukup sekadar menutupi dasar.
5. Bakar selama 10-15 minit dgn suhu 170°c.
6. Keluarkan biskut daripada muffin cup dan biarkan sejuk sebentar.
7. Simpan dalam bekas kedap udara.
INFO
Tepung florentine ialah tepung berkaramel, oleh itu, tepung ini akan mudah keras jika terkena angin. Pastikan tutup campuran kekacang dan tepung florentine supaya tepung tidak mengeras. Tepung yang sudah mengeras akan menyukarkan kita memasukkannya ke dalam muffin cup.
Ni resipi sedap German Cookies. Bahan asasnya 4 bahan aje iaitu tepung kentang dan mentega, gula aising dan tepung gandum. Kalau guna mentega bergaram, tak yah masuk garam
Yang penting guna kan mentega asli kaya berkrim, sertaus peratus mentega asli, baru 'kick' rasanya. Jom cunagi
GERMAN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250gm Pure Butter (Lurpak, SCS, Anchor, Golden Churn)
80gm Gula Icing
350gm Potato Starch (Tepung Kentang)
150gm Tepung Gandum
Secubit garam (abaikan kalau guna salted butter)
CARA MEMASAK:
-Putar mentega dengan gula aising hingga sebati
-Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.
-Ambil sedikit adunan, makcik guna sudu sukatan 1/2 spoon utk bg biskut sama besar
-Kemudian bulat2kan dan susun atas dulang pembakar.
-Tekan garfu atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
– Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 10 minit (oven makcik kecik 45liter jer, oven besar mungkin 15 minit). Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara….
Kek Oren Klasik antara kek yang cukup diminati ramai. Parutan kulit limau menjadikan kek harum semerbak. Tekstur kek yang lembut dan gebu pula menjadikak Kek Oren Klasik begitu sedap dimakan. Nak-nak kalau dihidangkan panas ketika baru dikeluarkan dari oven, memang terbaiklah. Kalau anda tiada oven, tiada masalah. Kek Oren Klasik ini boleh dibakar menggunakan air fryer. Ini resipi Kek Oren Klasik yang dikongsikan oleh Zalekha Zabidi
RESIPI KEK OREN KLASIK
BAHAN-BAHAN:
11/4 cawan tepung naik sendiri – BELI ONLINE 1/2 cawan gula kastor – BELI ONLINE 1/2 cawan marjerin – BELI ONLINE 2 biji telur 1/2 sudu kecil esen vanilla – BELI ONLINE 2 sudu besar pati oren sunquick Parutan kulit oren
CARA MEMBUAT:
1. Pukul marjerin dan gula hingga kembang. Masukan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga sebati.
2. Masuklan pula esen vanilla, pati oren serta parutan kulit oren, kacau rata.
3. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Balik-balikkan sampai sebati.
4. Masukkan dalam acuan yang telah disapukan dengan marjerin dan tepung.
5. Masukkan dalam air fryer. Bakar sampai masak Kek Oren klasik. Suhu 160C selama 30 minit. Angkat, siap untuk dihidangkan.