Siapa tak suka kek keju yang gebu gabas, dan cair di mulut. Tapi yang paling best resipi ni confirm telur tak hanyir.

Kadang-kadang ada juga cheese cake yang rasa telurnya agak terlalu kuat dan hanyir. Tapi yang ini memang sedap dan tak rasa pun hanyir telur. Jom cuba buat…

KEK KEJU GEBU

BAHAN-BAHAN :

  • 250gm krim keju
  • 250gm susu pekat
  • 5 biji telur
  • ½ cawan tepung gandum

CARA MEMASAK :
1. Asingkan putih telur dan kuning
2. Mixer kan putih telur sampai kental (soft peak, bertanduk bila terbalikkan bekas meringue tak jatuh).

3. Bekas lain, pukul creamcheese bersama susu pekat smpai kembang. Masukkan telur kuning satu persatu pukul smpai sebati
4. Akhir sekali, masukkan tepung dan kaup balik sampai sebati.
5. Satukan putih telur tadi dan bancuhan creamcheese kaup balik je pakai spatula.
6. Lapikkan baking paper dalam dulang pembakar .
7. Masukkan adunan dan bakar selama 30 minit api atas bawah 180c. Mgikut oven masing-masing.

kredit: nurul athira