Hidangan Agar-Agar Santan Pandan atau Agar-Agar Lumut ni antara manisan kegemaran orang tua dulu-dulu. Malah kanak-kanak pun suka sebab rasanya memang sedap. Walaupun nampak ringkas dan mudah, kalau salah cara memang tak menjadi. Nak cuba buat Agar-Agar Santan Pandan ni untuk hidangan keluarga? Resipi perkongsian saudari Alza Rysya Lee ni boleh anda cuba.

 

RESIPI AGAR-AGAR SANTAN / AGAR-AGAR LUMUT

BAHAN-BAHAN:

  • 1 paket agar-agar tali (20gm atau 25gm)
  • 5 cawan air
  • 1 1/4 cawan gula pasir
  • Secubit garam
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan pati pandan ( lihat cara perah pati pandan di bawah)
  • Sedikit pewarna hijau
  • 1 biji telur

CARA MEMASAK:

1. Kisar 7-8 helai daun pandan dengan 1 cawan air. Tapis dan ambil 1 cawan pati sahaja. Ketepikan.

Ads

Resipi Agar-Agar Santan Pandan Paling Mudah.

Resipi Agar-Agar Santan Pandan Paling Mudah.

2. Ambil loyang bersesuaian dan sejukkan dalam peti beku selama 10 minit.

3. Satukan santan, garam dan telur dalam bekas. Kocak / pukul perlahan ( jangan kisar guna blender). Ketepikan.

Ads

4. Dalam bekas berasingan, masak agar-agar, air pandan dan air hingga larut. Kemudian masukkan gula dan sedikit pewarna hijau.

5. Bila mendidih, masukkan bancuhan santan tadi. Kacau hingga betul-betul mendidih ( seakan hampir meruwap). Padamkan api.

6. Tuang adunan agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan di bawah kipas.

Ads

7. Bila bahagian atas agar-agar agak beku, masukkan dalam peti sejuk di bahagian bawah. Biar agar-agar mengeras sepenuhnya.

8. Siap dan sedia untuk dinikmati.

Resipi Agar-Agar Santan Pandan Paling Mudah.

Resipi Agar-Agar Santan Pandan Paling Mudah.

Kredit resipi & foto: Alza Rysya Lee

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Ads