Hidangan Agar-Agar SantanPandanatau Agar-Agar Lumut ni antara manisan kegemaran orang tua dulu-dulu. Malah kanak-kanak pun suka sebab rasanya memang sedap. Walaupun nampak ringkas dan mudah, kalau salah cara memang tak menjadi. Nak cuba buat Agar-Agar Santan Pandan ni untuk hidangan keluarga? Resipi perkongsian saudari Alza Rysya Lee ni boleh anda cuba.
RESIPI AGAR-AGAR SANTAN / AGAR-AGAR LUMUT
BAHAN-BAHAN:
1 paket agar-agar tali (20gm atau 25gm)
5 cawan air
1 1/4 cawan gula pasir
Secubit garam
1 cawan santan
1 cawan pati pandan ( lihat cara perah pati pandan di bawah)
Sedikit pewarna hijau
1 biji telur
CARA MEMASAK:
1. Kisar 7-8 helai daun pandan dengan 1 cawan air. Tapis dan ambil 1 cawan pati sahaja. Ketepikan.
Ads
2. Ambil loyang bersesuaian dan sejukkan dalam peti beku selama 10 minit.
3. Satukan santan, garam dan telur dalam bekas. Kocak / pukul perlahan ( jangan kisar guna blender). Ketepikan.
Ads
4. Dalam bekas berasingan, masak agar-agar, air pandan dan air hingga larut. Kemudian masukkan gula dan sedikit pewarna hijau.
5. Bila mendidih, masukkan bancuhan santan tadi. Kacau hingga betul-betul mendidih ( seakan hampir meruwap). Padamkan api.
6. Tuang adunan agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan di bawah kipas.
Ads
7. Bila bahagian atas agar-agar agak beku, masukkan dalam peti sejuk di bahagian bawah. Biar agar-agar mengeras sepenuhnya.
Oden merupakan sejenis makanan musim sejuk bagi masyarakat Jepun yang terdiri dari bahan-bahan seperti telur rebus, lobak putih, kek ikan dan sebagainya yang dimasak di dalam sup. Kiranya lebih kurang macam yong tau fu lah tapi lebih berkuah. Hidangan Oden ni mula popular di Malaysia sejak diperkenalkan di Family Mart hinggakan ramai sanggup beratur panjang demi menikmati semangkuk Oden ni. Bagi yang nak cuba sangat tapi tak larat nak beratur, ni ha..resipi Oden homemade perkongsian saudari Ain Aziz ni boleh dicuba.
RESIPI ODEN HOMEMADE YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
2 paket kecil perencah pes asam pedas
4 sudu makan perencah Tomyam
Sedikit serbuk perasa
Air secukupnya
Bahan-bahan Oden (fish tofu, seafood tofu, dan sebagainya.)
CARA MEMASAK:
Panaskan perencah pes asam pedas dalam periuk dan kemudian masukkan air.
Seterusnya masukkan pes tomyam. Jumlah boleh diubah suai ikut citarasa masing-masing.
Tambah sedikit perasa jika perlu.
Cucuk bahan-bahan oden menggunakan lidi sate dan masukkan ke dalam periuk berisi kuah tadi.
Biarkan kuah mendidih dan bahan-bahan oden tadi masak.
Sedia untuk dinikmati.
INFO:
Jika nak kuah oden yang cair dan tak terlalu pedas, guna 1 paket sahaja perencah asam pedas.
Elakkan letak garam kerana perencah sudah memberikan rasa.
Sebelum letak perasa, rasa dulu kuah dan tambah jika perlu sahaja.
Kredit resipi & foto: IG @cookby_ain / FB Ain Aziz
Sedapnya Kek Coklat Moist Kukus ni. Anda nak cuba? Opah Mas Cotek ada kongsikan resipi yang sangat mudah dan terbaik. Kek ni sangat-sangat moist dan sedap terutamanya bila makan panas-panas. Lihatlah limpahan coklatnya, mewah kan? Bagi penggemar tegar kek coklat, silalah cuba resipi ni. Pasti tak menyesal punya.
3/4 cawan gula pasir (beli online disini) (satukan semua bahan. Masak guna api perlahan hingga gula larut)
BAHAN C:
4 biji telur – pukul
Bekas plastik saiz 250 secukupnya (anggaran 12 bekas)
CARA MEMASAK:
Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B diselang selikan dengan telur. Sebatikan.
Tuang adunan hingga memenuhi 1/2 daripada bekas plastik yang digunakan.
Kukus selama 25-30 minit. Apabila kek masak, sejukkan.
BAHAN TOPPING COKLAT:
300gm coklat masakan
500ml UHT whipping cream
CARA MEMASAK:
1. Satukan kedua-dua bahan di dalam periuk. 2. Panaskan sehingga berwap dan coklatnya mencair. 3. Angkat dan terus tuang ke atas kek. Hias kek mengikut kreativiti masing-masing.
4. Sedia untuk dinikmati.