Sekarang ni sangat popular di mana-mana Biscoff Cheesecake. Memang rasanya sangat sedap. Kali ini majalah RASA ingin kongsikan resipi kek viral ini yang dimasak tanpa perlu dibakar pun. Jom try.

NO BAKE LOTUS BISCOFF CHEESECAKE

BAHAN-BAHAN KERAK (CRUST)
235 gram Lotus Biscoff Cookies
85 gram mentega cair

BAHAN-BAHAN LAPISAN KEJU
350 gram krim keju
1 sudu kecil esen vanila
⅛ sudu kecil garam
260 gram krim Lotus Biscoff Speculoos
237 ml krim putar UHT
75 gram gula aising

BAHAN-BAHAN LAPISAN ATAS (TOPPING)
140 gram krim Lotus Biscoff Speculoos
3-4 keping Biskut Biscoff | hancurkan

IKLAN

CARA MEMBUAT
1. Kisar biskut Lotus Biscoff di dalam food processor sehingga hancur. Tambahkan mentega cair dan kacau sebati. Ratakan adunan biskut tadi ke dalam loyang springform 9 inci dan sejukkan.
2. Di dalam mesin pengadun, pukul krim keju, esen vanila, garam dan krim Lotus Biscoff Speculoos sehingga lembut dan berkrim. Di dalam bekas berasingan, pukul krim putar dan gula aising sehingga menjadi medium stiff-peak. Masukkan krim yang diputar tadi ke dalam adunan krim keju tadi dan gaul sebati. Tuang adunan ini ke dalam loyang dan bekukan selama 30 minit
3. Penyediaan topping. Cairkan krim Lotus Biscoff Speculoos di dalam microwave. Semasa masih cair, tuang ke atas cheesecake.
4. Sejukkan cheesecake selama 6 jam.
6. Hiaskan bahagian atas cheesecake dengan biskut Lotus Biscoff yang telah dihancurkan.

Selamat mencuba!

Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang nak masak daging masak hitam dengan blender. Yeeha!

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/nasi-lemak-kukus-ikan-siakap-goreng-menu-luar-biasa-di-restoran-ngeteh-santai/
https://rasa.my/nak-petua-bantu-masalah-angin-dalam-badan-jom-buat-dua-jus-kesihatan-ini/
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/

Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7